Sport 11.11.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

ŠAH: TAJANA TURK 11. MLADA IGRAČICA SVIJETA

Na Svjetskom prvenstvu za mlade u šahu, koje je održano u grčkom ljetovalištu “Porto Carrasu” od 19. do 31. listopada, nastupila je i naša mlada Tajana Turk iz Donjeg Zebanca, majstorska kandidatkinja, članica ŠK “Mursko Središće”, hrvatskog trećeligaša. Kartu za ulazak na ovo natjecanje osvojila je prošle godine u Novom Vinodolskom, kada je po treći put osvojila državno prvenstvo u svojoj kategoriji.
Tajana se natjecala u skupini djevojaka do 14 godina starosti, među 99 šahistica iz 87 zemalja cijelog svijeta. Napravila je pravi podvig osvojivi 7,5 bodova nakon 11 kola, plasiravši se u konačnom poretku kao 11. šahistica prvenstva (isti broj bodova kao i 7. plasirana igračica). Zabilježila je 7 pobjeda, jedan remi i tek 3 izgubljene partije u borbi s igračicama većeg rejtinga.
Ostvarivši niz od četiri uzastopne pobjede, zablistala je kao najbolja predstavnica hrvatske reprezentacije u Grčkoj.
Dugogodišnja upornost i talenat, radišnost u krugu obiteljskog doma, brojni odlasci na domaće i međunarodne turnire te mukotrpna potraga za sponzorstvima urodilo je malim sportskim čudom. Veliku zaslugu za ovaj izuzetan rezultat ima i njena majka i trenerica Vesna, koja je nakon dolaska istaknula:
- Višegodišnji rad, mukotrpno skupljanje sponzorstva, odlasci na opene i turnire, njena smirenost i snaga, igra bez opterećenja i pritiska učinila je da budemo najsretnije majka i kćer u Kongresnom Hallu u Porto Carrasu. Tajana nije ni sanjala da će postati 11. igračica svijeta.
Ostavila je iza sebe igračice koje rade pod velemajstorskim okriljem te koje godinama imaju veliki stručni tim uza se.
Rezultat je to koji je obradovao brojne ljubitelje šaha (i sporta) u Međimurju i cijeloj zemlji, jer do sada je to najveći uspjeh ove lijepe igre u Međimurju. Vjerujemo da će i u budućnosti biti još takvi podviga.
Vladimir Turk

Izvor: 2898