Sport 08.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

ŠAH: Turnir u Topuskom / Ljeto u znaku šaha

U Topuskom se od 3. do 9. kolovoza održava 2. amaterski turnir. Ovaj turnir je vrlo zanimljiv obzirom da na njemu ne smiju nastupiti igrači s rejtingom većim od 2250 ELo bodova, a iostovremeno fond nagrada iznosi visokih 23 600 kuna, čega se ne bi posramili ni neki profesionalni turniri.
Štoviše, tijekom turnira igra se i cuger na kojemu igrači dobivaju dodatne novčane nagrade kao i nagrade gospodarstvenika Sisačko moslavačke županije, a svaki sudionik turnira dobija i još i popust na smještaj ako nastupi u turniru na Splitu. Sve ovo u današnje vrijeme izgleda pomalo nestvarno, ali pokazuje da se velikim trudom i u Hrvatskoj mogu napraviti dobri turniri. Na rasporedu u Topuskom biti će sedam kola s tempom igre 90 minuta uz dodatak 30 sekundi po potezu. Turnir se rejtingira za Međunarodnu i Nacionalnu rejting listu. Obzirom na dobru organizaciju nije ni čudno da su na turnir pohitali šahisti iz pet država, a Međimurje predstavljaju Vesna i Tajana Turk iz ŠK Mursko Središće, Josip Kerman iz Lopatinca i Damir Jaklin iz Palovca.
Nakon prva dva odigrana kola rezultat međimurskih šahista je polovičan, ali kako se natjecatelji na kraju turnira razvrstavaju u različite kategorije moguće je da ponetko pozitivno iznenadi završnim plasmanom.

Ljeto u znaku šaha
Ovaj mjesec na rasporedu je više šahovskih događanja na kojima će nastupiti međimurski šahisti. Osim velikog turnira u Topuskom biti će održan i međunarodni turnir u Splitu na kojemu će nastupiti šahisti iz Strahoninca i Palovca, a možda još iz ponekoga kluba u Međimurju. Glavni događaj je kadetski open u Svetom Martinu od 23. do 25. kolovoza u organizaciji Šahovskoga saveza Međimurske županije.
Kako bi turnir bio što posjećeniji mole se klubovi iz Međimurja da već sada prijave svoje juniore i kadete izrade turnirske liste koja je jedan od osnovnih načina da se i drugi šahisti odluče za sudjelovanje. Početkom rujna biti će održano brzopotezno prvenstvo Međimurja, a moguće je da će se opet ići i u organizaciju ženskoga i seniorskoga prvenstva.
Sredinom rujna Stridon će nastupiti u Prvoj B ligi koja se održava u Bolu na Braču, a krajem rujna Šahovski klub Gardinovec i Općina Belica organiziraju svoj turnir. Turnir u Belici 29. rujna igrati će se donekle rijetkim tempom od 15 minuta po igraču uz međunarodno rejtingiranje! Nagradni fond je dobar, a više informacija moguće je dobiti od organizatora turnira.
Branimir Bunjac

Izvor: 3041