Sport 26.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

ŠAH: Veliki napredak Ivora Coleva

U današnje doba smatra se da djeca mogu pristupiti ozbiljnijem šahovskom treningu već u dobi od pet godina, a postoje slučajevi da su neki od mlađih igrača postajali velemajstori već s 13 godina. 

Ponekad se, dakle, može desiti da vrlo mladi šahist pokaže veliki potencijal, a jedan od takvih slučajeva je i Ivor Colev iz ŠK-a Stridon, “šahovski Mozart” iz Međimurja. 

Tek je krenuo u školu, a već iza sebe ima cijeli niz turnira i gostovanja, ne samo u Hrvatskoj, već i u inozemstvu. Ivor je ostvario hrvatski rejting, a ubrzo će se pojaviti i na međunarodnoj rapid listi. 

Nedavno je nastupio na turniru za kadete do 8 godina u Nagykanizsi i osvojio 4. mjesto kao jedini hrvatski predstavnik među 24 natjecatelja. Sakupio je 5,5 bodova iz 9 kola.

A ovog vikenda bio je u Donjem Miholjcu gdje je u kategoriji igrača do 12 godina zauzeo 16. mjesto s 4 boda iz sedam kola, a ako se računaju igrači do 8 godina, onda je bio najuspješniji. 

Uz Coleva u šahovskom klubu Stridon sve više napreduje već afirmirani kadet Benjamin Kanižaj. On je u Donjem Miholjcu na turniru za kadete do 16 godina zauzeo 2. mjesto, a ako se računa njegova kategorija do 14 godina, onda je i on bio pobjednik. Kanižaj je nositelj treće šahovske kategorije, a nalazi se i na standardnoj i na rapid međunarodnoj listi. Za ove uspjehe zaslužni su roditelji navedenih igrača, ali ponajviše kvalitetni treninzi u organizaciji ŠK Stridon pod stručnim nadzorom Rolanda Tomašića.

Branimir Bunjac

 

 

ŠK GARDINOVEC

Drugo otvoreno prvenstvo Belice

 

U sportskoj dvorani Osnovne škole Belica u nedjelju 28. rujna s početkom u 10 sati biti će održano 2. otvoreno šahovsko prvenstvo općine Belica. Organizatori turnira su općina Belica i šahovski klub Gardinovec. Biti će održani A i B turnir (za mlade igrače). Na B turniru nije potrebno da igrači budu registrirani pri Šahovskom savezu. Igrati će se 9 kola švicarskim sustavom s tempom 15 minuta po igraču za cijelu partiju, koje će se rejtingirati za međunarodnu rapid listu. Previđeno je 8 novčanih nagrada, a za kadete medalje. Kotizacija za A turnir iznosi 70, a za B turnir 40 kuna, u što je uključen i topli obrok. Svaki igrač dužan je donijeti ispravan šahovski sat. Podsjećamo, prošle godine je na A turniru  nastupio 51 igrač, a prvi pobjednik bio je međunarodni majstor Milan Mrđa iz Vukovara.

 

 

ŠD “MEĐIMURJE” ČAKOVEC

Počela Škola šaha

Upravni odbor Šahovskog društva “Međimurje” Čakovec održao je u utorak 16. rujna sastanak, na kojem je glavna točka dnevnog reda bila nastavak Škole šaha u Čakovcu za ovu školsku godinu. Već u četvrtak (18.9.) počeo je rad Škole, koji se održava u II. osnovnoj školi Čakovec (na Jugu). Vrijeme rada je od 15 do 16.30 sati, glavni voditelj je prof.dr. Stjepan Ovčar, a njegovi pomoćnici su Zvonko Horvatić, Antun Miholček i Vladimir Turk. Dogovoreno je da će se rad s djecom održavati u tri kategorije, i to: prvi za početnike, drugi za napredne i treća grupa za nadarene mlade šahiste. Do sada je prijavljeno 17 polaznika, uglavnom iz II. OŠ, ali pokrenuta je animacija i u drugim školama grada Čakovca, prvenstveno u III. OŠ, dok u I. OŠ već postoji sekcija od ranije, koju vodi prof. Jeđud. Kasnije se radu mogu pridružiti i ostale područne škole grada (Ivanovec, Šenkovec, Mačkovec, Savska Ves...).

 

Voditelj Škole šaha izradio je projekt i program rada, o čemu je obavijestio Šahovski savez Međimurske županije, a u planu je o tome izvijestiti i ostale strukture županije, zatim neke medije u Zagrebu (npr. Školske novine, resorno ministarstvo itd.). Ovime se pozivaju svi zainteresirani učenici da se uključe u rad škole, jer ova igra nema samo sportski značaj nego razvija i druge osobine posebno za mlade. (V. Turk)

Izvor: 3100