Sport 16.06.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

ŠAH: Veliki pehar za Brunu Makovca

Šahovski savez Međimurja i ŠK “Sloboda” Mihovljan bili su organizatori ovogodišnjeg Kadetskog prvenstva naše županije. Turnir se igrao u Društvenom domu u Mihovljanu, direktor je bio Stjepan Novak, a suci Saša Stanković i Franjo Jančikić, državni suci. Igralo se 7 kola po švicarskom sustavu (2 x 30 minuta + 30 sekundi za svaki potez). Na prvenstvo se prijavilo 27 učesnika iz 11 klubova.
Prvo mjesto bez poraza osvojio je Bruno Makovec sa 6,5 bodova iz mihovljanske Slobode, drugi je bio Juraj Toplek sa 6,5 bodova, također iz Slobode, treći Vinko Kovač iz Strahoninca sa 4,5, četvrti Matija Zadravec iz G. Mihaljevca s 4,5, peti Matija Jančikić iz Slobode sa 4,5, šesti Marin Zadravec iz G. Mihaljevca-Macinca sa 4,5, sedmi Lovro Kovačić iz G. Mihaljevca-Macinca sa 4,5 koliko je skupio i osmi Neven Horvat iz Gardinovca, a iza njih plasirali su se Elena Stanković, David Škrobar, Filip Vinković, Mario Hajdarović, Mateo Stanković, Dino Kanižaj, Eric Vlahek, Dinko Horvat, Josip Sokač, Sven Cerovec, Gregor Hederić, Toni Varga, David Vugrinec, Jan Kos, Benjamin Kanižaj, Karlo Vlahek, Dominik Vrbanec, Mateo Sternad i Viktor Bajsić.
Posebno su se bodovale skupine prema dobi, od 9 godina, 11, 13 i 15 godina. Najbolja tri plasirana igrača iz svake dobne grupe dobila su zlatne, srebrne i brončane medalje. Tako su u najmlađoj grupi medalje osvojili Gregor Hederić, David Vugrinec i Jan Kos; u grupi od 11 godina ta su priznanja primili Elena Stanković, Filip Vinkovići Mateo Stanković; u grupi od 13 godina najbolji su bili Bruno Makovec, Juraj Toplek i Matija Zadravec, dok su u najstarijoj grupi od 15 godina najbolji bili Vinko Kovač, Matija Jančikić i Lovro Kovačić. Glavnu nagradu, veliki pehar za ukupnu pobjedu, dobio je Bruno Makovec, a sva priznanja uručio je Stjepan Novak.
Sljedećeg vikenda u Rapcu u Istri igra se državno prvenstvo kadeta i kadetkinja, a iz Međimurja na prvenstvo idu Bruno Makovec, Juraj Toplek, Matija i Marin Zadravec, Matija Jančikić, Lovro Kovačić, Elena Stanković i Mateo Stanković. Predsjednik našeg saveza Stjepan Novak kao ispomoć za troškove učešća na državnom finalu uručio je svakom po 200 kuna. Na kraju, treba odati priznanje domaćinu, mihovljanskoj Slobodi i njenom predsjedniku Franji Jančikiću, na dobro organiziranom turniru. Za otprilike mjesec dana u Čakovcu će biti organiziran šahovski kamp u II. OŠ.

“OD MAJSTORSKOG
KANDIDATA DO MAJSTORA”
Meč Zvonko Babić - Karlo Turk
U organizaciji šahovskog kluba za rad s mladima “Iva Dvoržak” Rovišće-Zrinski Topolovac kraj Bjelovara, održan je meč između dvojice mladih majstorskih kandidata Zvonka Babića iz Bjelovara i Karla Turka iz ŠK “Mursko Središće”. Meč je odigran u tri kruga, prvi dio u Sv. Martinu na Muri (Toplice Sveti Martin), a drugi i treći u Varaždinskim Toplicama (hotel Minerva). Ukupno je igrano 6 partija bez obzira na rezultat, tempo igre 90 minuta za 40 poteza + 30 sekundi za ostatak partije uz dodatak 30 sekundi za svaki potez. Meč se računao za rejting listu i igrao prema Pravilniku šaha FIDE, s nagradnim fondom od 1.100 kuna. Konačni rezultat bio je: Zvonko Babić - Karlo Turk 4:2.

MEĐUNARODNA REJTING LISTA
Trbojević 67.,
Vidović 71.
Među stotinu najboljih šahista u našoj zemlji nalaze se i dva iz Međimurja. To su FIDE majstori Mladen Trbojević i Saša Vidović, obojica iz ŠK “Stridon” Štrigova. Mladen je 67. po redu s 2365 bodova, a Saša 71. s 2357.
Vladimir Turk

Izvor: 2929