Sport 13.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

ŠAH: Zablistao Filip Vinković / Stanković FIDE sudac

Od petka do nedjelje u Varaždinskim Toplicama održan je 6. kadetski open turnir. Učesnici turnira bili su podijeljeni u dvije skupine, do rejtinga 1750 odnosno većem od toga. Na turniru su nastupili brojni šahisti iz Slovenije, a iz Međimurja kadeti Slobode Mihovljan i Miklavca. Prva ili A skupina okupila je 19 sudionika koji su odigrali 5 kola po švicarskom sustavu s tempom igre 60 minuta uz dodataka 30 sekundi po potezu. U toj skupini Juraj Toplak bio je 3. sa 4 osvojena boda (bez poraza), dok je Matija Jančikić bio 8. sa tri boda, obojica iz Slobode. U drugoj ili B skupini nastupila su 52 igrača. Tu je zablistao Filip Vinković iz Slobode koji je osvojio 5. mjesto u ukupnom poretku sa pet osvojenih bodova, ali i prvo mjesto u konkurenciji šahista do 13 godina.
Ovaj učenik šestog razreda igra sve bolje, odnedavno je i nositelj šahovske 4. kategorije, a sada se predstavio široj javnosti na najljepši mogući način. Poredak ostalih: 9. David Karlovčec (Sloboda) 4,5, 16. Dinko Horvat, 21. Petar Žganec, 22. Sven Cerovec (svi Miklavec) 4, 28. Dominik Vrbanec, 29. Gregor Hederić (oba Sloboda) 3,5, 31. Mario Hajdarović (Miklavec), 33. Lovro Damiš (Sloboda) 3. Nastupali su i Toni Varga (Miklavec) i Justina Vrbanec (Sloboda), ali iz opravdanih razloga nisu odigrali sva kola. Sudili su Vladimir Hanjš i Saša Stanković. Svi igrači dobili su predmetne nagrade, a za dobru organizaciju turnira najzaslužniji je bio Željko Matkun.

“Bljesak” u Goričanu
Šahovski klub Goričan organizirao je brzopotezni turnir povodom obljetnice vojno-redarstvene akcije „Bljesak“. Igralo se u Domu kulture u Goričanu, a osim domaćih nastupili su i igrači iz Preloga, Lopatinca i Murskog Središća. Turnir je odigran po Bergerovom sustavu u 11. kola uz tempo igre od pet minuta po igraču Suci turnira bili su Ivica Mihoci i Josip Vadlja. Konačan poredak: David Horvat 10; Karlo Turk 8,5; Ivan Fodor i Stjepan Vadlja 8; Marko Hrgar i Josip Kerman 6,5; Pavao Lovrenčak i Ivan Marđetko 4,5; Zvonko Petanjek i Božidar Černov 4; Josip Kovačić 1,5 i Ivan Golenja 1 bod.

ŠKOLSKI ŠAH
Prva osnovna četvrta!
U Poreču je od 28. do 30. travnja održana završnica ovogodišnjega natjecanja školskog natjecanja u šahu na kojem je u muškoj konkurenciji pravo nastupa među šest najboljih stekla i ekipa Prve osnovne škole Čakovec. Igralo se pet kola po Bergerovom sustavu, a Prva je postigla pobjedu protiv Požege i neriješeno sa Zadrom što joj je na kraju bilo dovoljno za zauzimanje 4. mjesta u ukupnom poretku tj. u državi! Lijepi je to uspjeh nakon što više godina u državnom finalu nije bilo predstavnika iz Međimurja, a veseli i podatak da je Bruno Makovec na 2. ploči postigao svih pet pobjeda! Prva osnovna nastupala je u sastavu Ana Percač, Bruno Makovec, Dominik Vrbanec, Lukas Novak i Viktor Bajsić. Voditelj je bio Boris Jeđud. (Branimir Bunjac)

To što je netko postao šahovski sudac obično ne predstavlja posebno važnu vijest, ali kad netko postane prvi FIDE sudac u dugoj povijesti šaha u Međimurju onda je to svakako velika stvar. A upravo je na sjednici Predsjedničkog odbora međunarodne šahovske organizacije FIDE održanom u Bakuu od 4.-7. svibnja to uspjelo Saši Stankoviću, članu ŠK Gornji Mihaljevec, gdje je konačno potvrđen za ovo visoko sudačko zvanje. Bio je to i kraj jednog dugog puta koji predstavlja važan trenutak u životu jednog šahovskog entuzijasta.
Saša Stanković je zavolio šah još prije osnovne škole, a od prvog do osmog razreda sudjelovao je na prvenstvima Hrvatske. Od 1985. aktivno djeluje prvo u šahovskom klubu Stridon, a od 2001. i u Gornjemu Mihaljevcu. Prije 20 godina polaže ispit za klupskoga suca, 2006. postaje županijski sudac, 2010. državni sudac i konačno 2012. u Šibeniku prolazi ispit za FIDE suca. Sam ispit za FIDE suca vrlo ja zahtjevan, spor i skup i koncipiran je tako da većina odustaje i od samoga pokušaja da to postane. Ali, Saša je stekao znanje i potrebne sudačke norme i imao čvrstu volju te je na kraju uspio tamo gdje je malo tko prije njega stigao. Vjerujemo da će novi status Saši Stankoviću omogućiti daljnji osobni razvoj i prenošenje znanja na neke buduće kandidate. Prije toga, vrijeme je za malo slavlja! (B. Bunjac)

Izvor: 3029