Sport 26.11.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Šahisti Stridona prvoligaši!

Ovaj vikend u Opatiji su održane kvalifikacije pobjednika II. hrvatske šahovske lige centar, istok, jug i zapad. Nastupili su štrigovski Stridon, Vukovar, Karlobag i Zadar. U prvom kolu šahisti iz Štrigove nadmašili su Karlobag s 3;5:2,5 i u tom trenutku nalazili su se na drugom mjestu iza Vukovara koji je pobijedio Zadar 4:2. Rezultati: Miklós - Jezidžić 1:0, Saša Vidović - Črepan remi, Trbojević - Kukina 1:0, Tomašić - Savić 0:1, Rubil - Muslija 0:1, Horvat - Frančišković 1:0.
U drugom kolu Stridon je dominirao protiv Zadra i pobijedio 5:1 te je zasjeo na prvo mjesto jer je Vukovar pobijedio Karlobag također s minimalnih 3,5:2,5. Rezultati: Miklós - Jakovljević 1:0, Vidović - Jakić remi, Trbojević - Petrušić 1:0, Tomašić - Stipić remi, Rubil - Bubičić 1:0, Horvat - Malešević 1:0.
Prije završnog susreta s Vukovarom Stridon je bio u velikoj psihološkoj prednosti jer im je za očuvanje prvog mjesta bio dovoljan i neriješen rezultat. Stoga su u zadnjem kolu sva šestorica igrača remizirala i postigla svoj cilj - ulazak u Prvu B ligu dogodine! Junaci kvalifikacija bili su Németh Miklós, Mladen Trbojević i David Horvat, a ukupno gledano, cijela ekipa, uključujući i mnoge generacije koje su strpljivo gradile jedan vrhunski šahovski klub u Međimurju.
Iduće godine navršava se osam desetljeća organiziranog šahovskog djelovanja u Međimurju, a nastup Stridona u prvoj ligi zasigurno će dostojno obilježiti taj jubilej. Tim više što je u cjelokupnoj povijesti ovo jedan od najvećih uspjeha međimurskog šaha. Tko se mogao nadati da jedno malo mjesto s manje od 500 stanovnika i općina s manje od tri tisuće stanovnika može dobiti prvoligaša? Koliko će samo taj uspjeh biti poticajan za šah u Međimurju teško je i zamisliti, ali sigurni smo da će i u prvoj ligi Stridon imati što pokazati. Do tada uživajmo! Nakon dugog puta do cilja, vrijeme je za slavlje!
Branimir Bunjac

M. Središće nije uspjelo

Odigrane su kvalifikacije za popunu 2. lige centar koje su održane 18. i 25. studenoga. Igrali su Mursko Središće i Križevci. U prvom meču Mursko Središće je bilo domaćin, a izgubili su 2:4.
U uzvratu rezultat je bio identičan tako da su Križevci zasluženo slavili, a Mursko Središće će ostati u trećoj ligi. Takav rasplet imat će za posljedicu i ispadanje Gorana iz Lopatinca u četvrtu ligu. Iako Mursko Središće nije uspjelo ući u drugu ligu, osvajanjem prvog mjesta u trećoj ligi klub je postigao jedan od važnijih uspjeha u dosadašnjem radu. Bit će vremena za analize, a na prvi pogled se čini da nedostaje jedno pravo pojačanje za zadnje tri ploče. Ako nastave djelovati kao i do sada, sasvim je sigurno da Mursko Središće ostaje jedan od kandidata za ulazak u drugu ligu sljedećih sezona.

Izvor: 3005