Sport 10.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Šahovske vijesti

Čakovečki umirovljenici pobjednici

Udruga umirovljenika Međimurske županije bila je organizator 24. Sportskih susreta umirovljenika Međimurja u šahu. Natjecanje je održano u Gornjem Mihaljevcu, u ugostiteljskom lokalu “K Jeleni”. Natjecanje je bilo dvojakog karaktera, individualno i ekipno. Prijavilo se 56 šahista, koji su po švicarskom sustavu odigrali 7 kola, a ovisno iz kojih su mjesta ili klubova njihovi su se rezultati računali i u ekipnoj konkurenciji.
Na pojedinačnom turniru najbolji je bio majstor Branko Resman iz Štrigove, koji je osvojio prvo mjesto i 6,5 bodova. Drugi je bio sa 6 bodova Franjo Šimunić iz Mihovljana, treći Franc Sučić iz Ljutomera s 5,5, a zatim slijede: Ivan Fodor, Franjo Tkalčec, Velimir Topalović (svi iz Čakovca), Zvonko Šantl iz Kotoribe, Pavao Lovrenčak iz Goričana, Vjekoslav Lončarić iz Palovca, Franjo Gašparec iz Strahoninca, Zdravko Janči iz Strahoninca, Stjepan Novak iz Nedelišća, Ivan Vitković iz D. Dubrave itd.
U momčadskom dijelu najbolji su bili šahisti-umirovljenici iz Čakovca, koji su ukupno osvojili 19,5 bodova. Za pobjednike su igrali Ivan Fodor, Franjo Tkalčec, Velimir Topalović i Stjepan Kovačević. Druga je bila ekipa iz Donje Dubrave sa 16,5 za koju su igrali Ivan Vitković, Vinko Sučić, Ivan Horvat i Ilija Marić, treće je bilo Nedelišće s također 16,5 bodova (Stjepan Novak, Stjepan Kukolić, Semis Muminović, Ivan Marciuš), a zatim Strahoninec, Ljutomer, Palovec, Mihovljan, Goričan, Gornji Mihaljevec, Štrigova, Novo Selo na Dravi, Kotoriba, Sv. Juraj na Bregu i Mala Subotica.
Ekipi Čakovca uručen je pobjednički pehar, a prve tri ekipe još su primile posebna priznanja. Sudio je državni sudac Emil Novak iz Nedelišća. Svim šahistima bio je osiguran topli obrok.

5. otvoreno
prvenstvo Štrigove
Šahovski klub “Stridon” iz Štrigove poziva zainteresirane klubove na 5. Otvoreno prvenstvo općine Štrigova. Igrat će se u Restoranu Stridon u Štrigovi, svake nedjelje u 9.30 sati. Sustav je švicarski u 6 kola, ekipno na 4 ploče. Turnir će biti registriran za Nacionalnu rejting listu. Tempo igranja je 60 minuta + 30 sekundi po igraču u jednoj partiji. Pravo nastupa imaju ekipe prijavljenih klubova, s registriranim igračima. Kotizacija iznosi 200 kuna ili 30 eura po ekipi, prijave se primaju poštom na ŠK Stridon, Štrigova 89, 40312 Štrigova, ili e-mailom roland.tomasic1@ck.t-com.hr. Svaka ekipa treba sa sobom ponijeti dvije kompletne šahovske garniture i dva ispravna digitalna šahovska sata. Termini igranja su 4.7., 11.7., 18.7., 25.7., 8.8. i 15.8. Dodatne informacije: Sandro Balašković (098/890-395) i Roland Tomašić (091/799-7427).

Poziv šahovskim sucima
Hrvatska udruga šahovskih sudaca, Ogranak Centar, u koji spadaju i šahovski suci s područja Međimurja, uputila je dva poziva svim državnim, županijskim i klupskim sucima. Pozivi se odnose na održavanje Godišnje skupštine Ogranka Centar i na savjetovanje za sve registrirane šahovske suce (u Međimurju ih ima čak 29). Skupština i savjetovanje održat će se u nedjelju, 12. lipnja, u Dvorani za šah i bridž, u Domu sportova u Zagrebu (Trg Krešimira Ćosića 11).

IZ ŠD-a “MEĐIMURJE” ČAKOVEC
Nedostaju mladi šahisti
Na poziv predsjednika Šahovskog društva “Međimurje” Čakovec Dražena Berkopića, prošli utorak održan je sastanak Izvršnog odbora na kojem se raspravljalo o rezultatima kluba u III. hrvatskoj šahovskoj ligi-Centar B sjever, zatim o održavanju šahovskog kampa ovog ljeta te o drugim temama. Proljetni dio čakovečki šahisti završili su na 1. mjestu ispred mihovljanske Slobode i konkuriraju za plasman u višu, II. ligu. Za ekipu su igrali Borivoje Muškinja, Vladimir Lovrenčić, Alberto Maltar, Dalibor Štorga, Miodrag Gakić, Neven Jelić, Zvonko Horvatić, Franjo Koren i Vladimir Turk. Najbolji pojedinačni rezultat postigao je Neven Jelić s 4,5 bodova iz 5 partija.
Na sastanku je utvrđeno da ekipa nema mladih šahista, a i seniorsku bi trebalo ojačati s jačim igračima. Postoji mogućnost da za klub zaigra i jedan inozemni šahist, konkretno iz Mađarske, i to FIDE majstor Ištvan Čonka Atila, s kojim su pregovori u tijeku. Ovog ljeta u planu je igranje šaha u kampu, koji bi se održavao u II. OŠ u Čakovcu, polovicom 7. mjeseca. Raspravljano je i o klupskim prostorijama. Za sada postoje dvije mogućnosti: Časnički dom ili u zgradi Centra za socijalnu skrb (Ul. Vladimira Nazora).
Vladimir Turk

Izvor: 2876