Sport 07.09.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Šahovske vijesti

ŠAHOVSKI KAMP

Pobjednica Laura Majer

Zajednica sportskih udruga grada Čakovca i Šahovsko društvo “Međimurje” Čakovec bili su organizatori tradicionalnog šahovskog kampa za učenike osnovnih škola s područja grada Čakovca. Kamp je održan od 29. kolovoza do 2. rujna u zgradi II. osnovne škole na Jugu Čakovca, svakog dana od 9 do 11 sati. Na programu su bili razni vidovi sadržaja, od povijesti šaha, pravila, kretanje figura, biti šahovske igre, šahovskih otvorenja itd. Organizaciju kampa vodili su šahovski treneri iz čakovečkog kluba: Krešimir Ivanek, Franjo Tkalčec, Antun Miholček, Vladimir Turk i Vladimir Lovrenčić.
Na kamp se prijavilo 34 učenika iz svih gradskih osnovnih škola, među kojima i šest učenica. Nakon osnovnih uputa, pravila i sl., igrana su i tri turnira prema Bergerovom sustavu. Prvaci turnira, njih trojica i van konkurencije Laura Majer, odigrali su finalni turnir. Prvo mjesto osvojila je Laura Majer iz III. OŠ Čakovec, koja je pobijedila sve svoje protivnike, skupivši 3 boda. Drugo mjesto osvojio je David Karlovčec, također iz III. OŠ Čakovec, treći je bio Luka Gunc iz I. OŠ Čakovec a četvrti Marko Mihoci iz II. OŠ Čakovec. Predsjednik društva Dražen Berkopić svim učesnicima kampa podijelio je priznanja bez obzira na plasman.
Nakon turnira uslijedila je simultanka Vladimira Lovrenčića na 21 ploči. Protiv njega uspjeli su remizirati Matko Legen, Nina Dopša, David Zdolec, Justin Kermeci i Laura Majer, dok su ostali izgubili. Kamp je bio dobro organiziran, djeca su bila zadovoljna i već najavila sudjelovanje na idućem kampu sljedeće godine. Zahvalnost treba odati i domaćinu, prof. Vinku Grgiću, ravnatelju II. OŠ Čakovec.
Tekst i foto Vladimir Turk

Umirovljenici igrali u G. Dubravi

Svake godine održavaju se susreti umirovljeničkih udruga naše županije. Ovaj put organizator je bila Umirovljenička udruga iz Palovca, a osim nje još su sudjelovale udruge iz Čakovca, Strahoninca i Nedelišća. Druženje je organizirano u poznatoj turističkoj destinaciji, restoranu “K Jeleni” u Gornjoj Dubravi. Uz uobičajena natjecanja (pikado, gađanje zračnom puškom...) igrali su i šah. Prijavile su se četiri ekipe, svaka sa po pet članova.
Vrijeme igranja bilo je ubrzano, po kolu 2x10 minuta Bergerovim sustavom. Sudio je Drago Srnec iz Palovca. Konačni pobjednici postali su šahisti umirovljenici iz Čakovca, koji su dobili sva tri susreta. Pobijedili su Nedelišće s 5:0, a Strahoninec i Palovec tukli sa po 3,5:1,5. Za pobjedničku ekipu igrali su Ivan Fodor, Velimir Topalović, Franjo Tkalčec, Vladimir Turk i Stjepan Kovačević. Ivan Fodor je k tome osvojio i zlatnu medalju na prvoj ploči.

OP NOVOG VINODOLSKOG
Velimir Topalović 15.
U nedjelju 21. kolovoza u gradu Novi Vinodolski odigrano je Otvoreno pojedinačno prvenstvo grada. Prijavilo se čak 67 šahista i šahistica, uglavnom iz Hrvatskog Primorja i Like. Igrao se švicarski sustav u 11 kola. Iz naše županije igrano je prvokategornik Velimir Topalović iz Čakovca, član ŠK “Goran” iz Lopatinca, koji je iz 11 partija postigao 6,5 bodova i plasirao se na diobi od 15.-23. mjesta, što je vrlo dobar rezultat jer je igralo 10-ak majstorskih kandidata.
Vladimir Turk

Izvor: 2941