Sport 18.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Sjajan podvig hodačica Nedelišća

U Sinju se održalo Pojedinačno prvenstvo Hrvatske na 10.000 metara u hodanju na stazi. Od međimurskih atletičara i atletičarki nastupili su samo predstavnici Ak Nedelišće i to s čak 8 hodačica. Projekt učenja brzog (sportskog) hodanja koji je počeo prije nekoliko godina trener u klubu prof. Željko Jagec na ovom natjecanju u potpunosti se isplatio. Hodačice iz Ak Nedelišće su u konkurenciji s hodačicama iz Zagreba (Ak Agram) bile sjajne i prepustile im samo jednu medalju. Ostalih pet medalja donijele su u Nedelišće osvojivši ih u kategorijama kadetkinja i mlađih juniorki. One su izborile ukupno dvije zlatne, srebrnu i dvije brončane medalje.
U kategoriji kadetkinja prvakinja države postala je najbrža nedelišćanska hodačica Tara Friščić. Tara je pobijedila bez da je morala uložiti svu svoje potencijale u utrku. Zbog toga je i postignuto vrijeme (20:14,14 minuta) sporije više od dvije minute od njezinog osobnog rekorda. Srebrnu medalju za drugo mjesto u toj kategoriji osvojila je Karla Ciglarić (20:50,27) a odlično treće mjesto i brončanu medalju Rea Maček. Rei je to bila prva utrka u hodanju (21:16,41). Na petom mjestu se našla najmlađa dvanaestogodišnja Hana Čituš (23:41,29). I Hani je to bila prva službena utrka u hodanju. Kod mlađih juniorki veliko iznenađenje priredila je Sandra Novak. Uz odličnu tehniku hodanja Sandra je bila i dovoljno brza postigavši drugi rezultat natjecanja (20:23,24). Najiskusnija Nedelišćanska hodačica Lara Črnčec s više medalja u prošlim godinama bila je ovog puta treća kod mlađih juniorki (21:01,85), a još jedna mlada nedelišćanska hodačica Lorena Novak uspjela je završiti trku i plasirati se na peto mjesto u državi (22:52,37).
Nakon natjecanja Nedelišćanske atletičarke i njihov trener primali su brojne čestitke i pohvale za prikazanu tehniku te promidžbu sportskog hodanja a najdraža im je bila čestitka poznate “stroge“ glavne sutkinje na hodanju dr. sc. Vesne Babić, profesorice atletike na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Njezinom oštrom oku ipak nije promakla Franka Posavec koja je izuzetno srčano hodala, nalazeći se među tri najbrže hodačice, ali se nakon dva kilometra hodanja umorila i narušila pravilnu tehniku, zbog čega je bila diskvalificirana.
Željko Jagec

Izvor: 3077