Sport 13.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

SP. RIBOLOV: Zlatna udica Marsela Špiranca

Prvi hrvatski mjesečnik za sportski ribolov „Ribiči&ribe“ svake godine tradicionalno raspisuje natječaj za veleulov u godini na izmaku. Na natječaj se prijavljuju ribiči koji su u spomenutoj godini, kako i sama riječ kaže, ostvarili najveći ulov u vrsti ribe i dobnoj skupini. Učinio je to i 10-godišnji učenik 2.a razreda OŠ Kotoriba Marsel Špiranec jer je lani na rijeci Muri uspio uloviti mrenu tešku 2,20 kg. Uz druge prijavljene kandidate u juniorskoj kategoriji povjerenstvo časopisa se je uvjerilo kako je njegov ulov najveći pa je dobio zlatnu medalju s diplomom VELEULOV-ZLATNA UDICA 2012. Diplomu je potpisao glavni urednik časopisa Siniša Slavnić. Sreći tog dječaka još uvijek nema kraja.
- Kako i ne bi kada je on mala ribička enciklopedija i već sada vrsni ribički znalac pred kojem stoje sjajni natjecateljski dani, nadam se s još mnogo takvih trofej, kaže njegov mentor i susjed Zvonimir Latin (49), kojeg dječak od milja zove Komšo. Upravo je Komšo bio i njegov asistent kada je mrena zagrizla na dječakov mamac i bez problema bila izvučena na obalu rijeke Mure, vodu koju preferiraju jer kažu kako je puno veća čar loviti u vodi koja teče i stalno pronalaziti mjesta na kojima će riba gristi, ali i zagristi.
Zanimljivo je bilo slušati zanosnog dječaka kako priča o svim tajnama ribolova i zovu vode, a sve je to „upio“ slušajući Komišiju koji ga je već s četiri godine vodio sa sobom u ribolov pa slobodno možemo reći da bi danas mogao neke od tih tajni otkriti ribičima koji su znatno stariji od njega. A Zvonimir je „iskusni ribolovni lisac“ koji je za vode svoje Kotoribe vezan uz svoje sedme godine. On je bio učesnik Domovinskog rata pa kaže da su vode te koje iz njega izvlače sve one stresove koje je doživljavao i proživljavao na bojišnicama Lijepe naše pa je danas član Ribičke udruge invalida Domovinskog rata. To članstvo mu omogućava ribolov na svim našim vodama, no Zvonimra zanima samo Mura. Konačno Marsel je imao uzor u veleulovu jer je Zvonimir prije dvije godine dobio zlatnu udicu za ulov soma teškog 4,5 kg. Bilo je to na rijeci Muri 2010. Marsel još tada nije razumio zbog čega se Komošo toliko radovao osvojenoj nagradi, no danas zna što mu je to značilo jer osjećaj najtrofejnijeg mladog ribiča u Hrvatskoj nije mala stvar.
Marsel je član Udruge prijatelja prirode i ribolova Žužička Kotoriba. Na naš upit, što mu osim ponosa znači ovo zlato, dječak je rekao kako mu je to daljnji poticaj za još veće ulove i vjeruje da mu to nije posljednje zlato.
- Jednostavno sam odlučio skupljati trofeje, a u njih vjerujem da će ih biti dok je kraj mene Komšo, a kad se jednom osamostalim imat ću vjeru u sebe, svoje znanje i „ribičku moć“, kazao je na kraju dječak.
Mladen Grubić

Izvor: 3029