Sport 28.09.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

SPEEDWAY: Jonsson pobijedio u D. Kraljevcu

Deveta utrka ovogodišpnje serije za Grand prix u spidveju, održana u subotu, 24. rujna, na stadionu Milenium u Donjem Kraljevcu, donijela je okupljenim ljubiteljima ovog sporta pregršt uzbuđenja i užitka. Osvajač Grand prixa Hrvatske je Šveđanin Andreas Jonsson, koji je bio najbrži u velikom i finalu, posljednjoj i odlučujućoj vožnji večeri. Drugo mjesto na postolju pripalo je je Britancu Chrisu Harrisu, koji je tako ponovio rezultat s prošlogodišnje, prve utrke za Grand prix Hrvatske, dok je treće mjesto osvojio drugi Šveđanin Fredrik Lindgren. Posljednji je u finalu bio Amerikanac Greg Hancock, koji je prošle godine u Donjem Kraljevcu pobijedio. No, on se nije previše žalostio stoga što mu je ove godine izmaklo postolje – naprotiv, te se večeri on radovao više od svih drugih, 15 bodova koje je osvojio te večeri osiguralo mu je naslov svjetskog prvaka za 2011. godinu i prije posljednje utrke koja će se 8. listopada održati u Gorzowu, u Poljskoj. Hancock je već prede utrku u Donjem Kraljevcu imao tako veliku bodovnu prednost da je već u posljednjoj, dvadesetoj vožnji redovnog programa utrke osigurao naslov. Hancock je osvajanjem titule postavio dva nova rekorda u analima ovog sporta. U 41. godini života on je dosad najstariji aktualni svjetski prvak, čime je nadmašio legendarnog Novozelanđanina Ivana Maugera. I dok nije iskjučeno da će taj rekord netko od rivala ugroziti ili čak pomaknuti u skorije vrijeme, onaj drugi će zacijelo potrajati – Hancocku je ovo drugi naslov , prvoga je osvojio po sportskim mjerilima vrlo daleke 1997. godine. Ovako duga stanka među titulama najboljeg na svijetu rijetkost je u sportskom svijetu uopće. Treći rekord koji Hancock drži već otprije, na utrci u Donjem Kraljevcu ga je samo očuvao, i najbolje govori o tome da je naslov najboljega došao u prave ruke – otkako je 1995. godine uspostavljena serija Grand prix utrka kao sustav natjecanja u svjetskom prvenstvu, Hancock ne samo da nije izostao ni s jedne utrke, već niti s jednog izlaska na start u programu. I površni poznavalac ovog sporta znat će koliko je ovo postignuće jedinstveno. Trebalo je godinama održavati postojanost forme i što je još nevjerojatnije, znati izbjegnuti ozljede, koje stalno prate ovaj sport i čine ga jednim od najtežih. Publika u Donjem Kraljevcu bila je tako počašćena trijumfom vrijednog prvaka. Sam hancock pak je bio zadovoljan srećom koju mu nosi staza u Donjem Kraljevcu – upravo prošlogodišnja pobjeda ovdje dala mi je snage da se nastavim boriti za drugi naslov, rekao je nakon utrke.
Od ostalih sportskih značajki utrke spomenimo da je pobjednik Jonsson svojim trećim trijumfom ove sezone došao nadomak najvećeg uspjeha u karijeri – pred posljednju utrku sezone preuzeo je drugo mjesto u ukupnom poretku, s bodom prednosti ispred poljaka Jaroslawa Hampela. Poljaku, dosad drugom na tabeli, ove je godine u Donjem Kraljevcu išlo nešto bolje nego lani, ali ne i dovoljno dobro da bi održao makar teoretsku šansu da u posljednjoj utrci učini podvig i prestigne Hancocka. Nakon subotnje utrke u igri su samo srebro ili bronca. Nažalost, u sportskim uzbuđenjima nije sudjelovao i naš najbolji vozač Jurica Pavlic – ozljeda noge koju je još pred nekoliko mjeseci zadobio na jednoj od utrka u Poljskoj ligi, pokazala se preteškom i on još nije bio spreman za nastup. No, Pavlic je još na početku karijere, zapravo je Hancock svojim primjerom pokazao koliko je Jurica još mlad. Dosad možda najbolja šansa za ulazak u društvo najboljih tek dolazi. Poslovično odlična organizacija natjecanja priskrbila je Speedway klubu Unia i pravo organiziranja i treće utrke za Grand prix Hrvatske. Još teku pregovori o konkretnim elementima ugovora između Unije i tvrtke BSI iz Londona, koja je nositelj promotivnih i medijskih prava serije za Grand prix, ali je već preliminarno utvrđen termin utrke u Donjem Kraljevcu iduće godine, bit će to posljednja subota u srpnju. Unia će biti domaćin i druge odlučujuće važne utrke u kalendaru Međunarodnog motociklističkog saveza (FIM-a), bit će to finale kvalifikacija za Grand prix seriju 2013. godine, ona će se održati posljednje subote u rujnu.
Da ni bi sve bilo u
superlativima...
I dok je subotnja večer bila večer superlativa, počevši od ugodnog vremena pa do majstorstva najboljih u ovom teškom sportu, mora biti i nečega da ne bude sve kako valja. Na utrci se osim mnoštva ljubitelja spidveja iz Međimurju, našlo i gostiju ne samo iz drugih krajeva Hrvatske već i iz niza europskih zemalja. Neki su čak došli iz dalekog Salavata u Baškortostanu, jednoj od srednjoistočnih republika Ruske federacije. No, glavni razlog tome što je utrka za Grand prix Hrvatske izuzetna prilika za promociju Hrvatske u svijetu leži u činjenici da ju tvrtka BSI iz Londona plasira u televizijske mreže u 26 zemalja svijeta i tako čini ostupnom desetinama molijuna gledalaca širom svijeta. Ne i u Hrvatskoj. Predsjednik Speedway kluba Unia Zvonko Pavlic nam se požalio:
- Nositelj medijskih prava, tvrtka BSI, a zapravo njezin vlasnik kompanija IMG (globalni div u oblasti medijke promocije sporta, op.nov.) ponudio je HRT-u pravo na emitiranje dvosatne snimke utrke besplatno, kao oblik promocije našeg sporta u Hrvatskoj. Zauzvrat su bili spremni uz naknadu uzeti neki naš značajan sportski događaj, “Hanžekovićev memorijal” ili “Snježnu kraljicu” i plasirati ga u svijet. No nakon otezanja je iz HRT-a u posljednji trenutak stigao odgovor da nisu zainteresiran. Posve mi je neshvatljivo da trud ekipe od 250 ljudi nije dovoljno zanimljiv i značajan našoj nacionalnoj televiziji. Kao da se se naša sportska scena može ili treba svesti samo na Blanku Vlašić, ili da mi u Međimurju nemamo i svojih sportskih heroja”.
Dražen Kovač
Snimio R.Šarić

Izvor: 2944