Sport 25.05.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

SPIDVEJ: Dino Kovačić u polufinalu SP juniora

Na Mileniumu je u subotu u večernji satima odvezena prva važnija međunarodna utrka u kalendaru SK Unia. Svoje su motore na stazi suprotstavili vozači iz 8 zemalja u četvrtfinalnoj skupini kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo juniora do 21 godine.Već površan pogled na startnu listu pokazuje tko su glavni favoriti za prvih 6 mjesta koja vode u polufinale. Uz akutalnog svjetskog juniorskog prvaka, Australca Darcyja Warda, glavni su favoriti za postolje poljski vozači Pawlicki i Pulczynski. Gdje su tu naši? S obzirom da je ovo prva sezona u kojoj Dino Kovačić ulazi na svjetsku spidvej scenu, očekivanja su podijeljena. Svojim vožnjama odskače od vozača svoje dobi, no je li to dovoljno za zapaženiji međunarodni rezultat? Najbolji odgovor na to pitanje je 11 osvojhenih bodova i plasman u polufinale, a način na koji su osvojeni garancija su i plasmana u finale, što bi bio ogroman uspjeh. Što se tiče našeg drugog vozača, Jasmina Ilijaša, rezultatska je priča nešto skromnija - 7 osvojenih bodova koji nisu bili dovoljni za polufinale, no od rezultata je važnija spoznaja da je Jasmin naočigled napredovao od prošle sezone i s nekoliko smionih vožnji bez respekta prema poznatijim imenima skrenuo pažnju na sebe. Možemo se nadati dobrim rezultatima ove godine u svim natjecanjima na kojima će nastupati.
Vratimo se pobjednicima. Prvo mjesto osvojio je Poljak Pawlicki s četrnaest bodova, a jedini bod izgubio je protiv drugoplasiranog Australca Warda (13 bodova) koji je rijetko viđenom greškom na stazi uzrokovanom prevelikom samouvjerenošću izgubio bod protiv Slovenca Čonde. Ward je nakon tri kruga vodio s ogromnom prednošću, a nakon trećeg kruga nebjašnjivo je stao misleći da je trka gotova, Čonda je, naravno, objeručke prihvatio poklonjeno. Na kraju je ta pogreška Warda stajala dodatne vožnje u kojoj je mogao postati pobjednik u Donjem Kraljevcu. Trećeplasirani Poljak Pulczynski osvojio je 12 bodova. Kovačić je zauzeo četrvto mjesto s 11 bodova, a iznenađenje utrke zasigurno je petoplasirani Rus Ilya Chalov s istim brojem osvojenih bodova kao Kovačić. Ovaj mladi vozač još je jedan primjer sustavnog rada u ruskom spidveju zadnjih nekoliko godina. Posljednji vozač koji se plasirao u polufinale je Čeh Michael Hadek s 10 bodova. Uz atraktivne vožnje, subotnja večer (pre)brzo je prošla, a za potpun ugođaj nedostajalo je nešto više publike jer je spidvej ljepotica u Donjem Kraljevcu ostala poluprazna.
Polufinale SP juniora vozit će se u lipnju u Poljskoj (Gniezno) i Slovačkoj (Žarnovice), a ždrijeb će odlučiti gdje će voziti Dino Kovačić.
Tekst i foto
Robert Šarić

Izvor: 2926