Sport 17.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

SPIDVEJ: Harris pokazao što je vještina i borbenost

U subotu je u Donjem Kraljevcu održana kvalifikacijska utrka za Grand Prix seriju 2011. godine. Oklade bi donijele slab utržak, rasplet utrke bio je u skladu s “papirnatim” reputacijama vozača. Pobijedio je Britanac Chris Harris koji je već vozač elitne skupine svjetskog spidveja, a ove godine vozi u vrlo dobroj formi. Harris je izgubio samo bod i to od domaćina, Jurice Pavlica. Drugo mjesto pripalo je Mateju Žagaru, koji već jest bio na starnoj listi na svjetskom vrhu i sada traži povratak tamo. Žagar je izgubio samo dvoboj od iskusnog Britanca. Treće mjesto na postolju zauzeo je domaćin Jurica Pavlic, s 13 bodova. Jura je do svojeg zadnjeg islaska na start vozio kao glavni favorit. No, u posljednjoj vožnji je morao priznati poraz od starog rivala Žagara, ali je ostao i iza Šveđanina Antonija Lindbäcka, drugoga od vozača koji su već bili u svjetskom vrhu i zahtijevaju mjesto natrag. O pobjedniku je odlučila dodatna vožnja u kojoj je Harris od starta bio bolji od Žagara. Ovogodišnji sustav natjecanja s pet kvalifikacijskih skupina i tri polufinalne znači da u polufinalnu rundu idu devetorica najboljih iz Donjeg Kraljevca (i drugih kvalifikacijskih utrka) što je prolazak učinilo relativno komotnim – prošli su svi od kojih se to i očekivalo, bez osobitih iznenađenja. Oni najbolji borili su se više za čast nego za sam prolaz u polufinale, koji za njih jedva da je predstavljao izazov. No, dali su dio znanja da im je i do časti stalo, osobito je pobjednik Harris pokazao ne samo što je majstorstvo već i što je borbenost – dvije od svoje četiri pobjede u vožnjama izborio je probivši se na prvo mjesto sa začelja. Za njega je ovo bilo odlično iskustvo pred Grand Prix Hrvatske 28. kolovoza. I za domaću publiku je bilo iskustvo – vidjeli su djelić onoga što im se obećava u najvažnijoj utrci sezone. Staza mi leži, rekao nam je Harris, slična je britanskima. Ne bih imao ništa protiv da koncem kolovoza ponovim ovo iskustvo, uključujući i konačni rezultat. Jurica Pavlic nas je malo ramazio dominacijom na svom terenu pa je treće mesto nešto slabije od onoga što je dio publike očekivao. No Jura je i time pokazao da se može nositi s najboljima. Utrci je prisustvovao i Tony Olsson iz Švedske, direktor Grand Prix natjecanja. Ono što je vidio sigurno mu se dopalo, orgabnizacija je bila odlična, utrka tekla glatko, borbe su bile oštre, na dobro pripremljenoj stazi.
Nakon ove utrke međunarodne obveze za naše vozače nastavljaju se već ove subote, polufinalom Europskog prvenstva u Ljublkani. Hrvatsku će predstavljati Jurica Pavlic, koji je postavljen, i Dino Kovačić, koji je svoje mjesto izborio u kvalifikacijama u Diedenbergenu, u Njemačkoj.(d.k.)
Snimio Robert Šarić

Rezultati: Chris Harris (Velika Britanija), Matej Žagar (Slovenija) 14, Jurica Pavlic (Hrvatska) 13, Rafal Dobrucki (Poljska) 11, David Ruud (Švedska) 10, Tomasz Gapinski (Poljska) 10, Patrick Hougaard (Danska) 8, Kevin Wölbert (Njemačka) 8, Antonio Lindbäck (Švedska) 8, Matej Kus (Češka) 6, Kenni Larsen (Danska) 5, Josef Franc (Češka) 4, Aleš Kraljič (Slovenija) 4, Martin Malek (Češka) 3, Matija Duh (Slovenija) 2, Renato Cvetko (Hrvatska) 0, Aljoša Remih (Slovenija - rezerva) nije ulazio u borbuns

Izvor: 2877