Sport 29.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

SPIDVEJ: Naslov u Švedsku, Kovačić četvrti

Naslov ovogodišnjeg omladinskog prvaka Europe u spidveju osvojio je Denis Andersson iz Švedske, druge dvije medalje osvojili su predstavnici Poljske, prošlogodišnji prvak Przemyslaw Pawlicki sada je uzeo srebro, Patryk Dudek broncu. Do raspleta finala održanog na stadiuonu Milenium u Donjem Kraljevcu došlo je na najuzbudljiviji mogući način. Sva trojica najboljih osvojila su po 14 bodova pa se moralo razvažati. Već je izgledalo da se titula smiješi Dudeku, koji je u izravnom dvoboju bio brži od Pawlickog, a onda je njega u 19 vožnji programa savlado Šveđanin. U dodatnoj vožnji je Andersson već na startu bio brži od obojice Poljaka, što se na stazi mokroj i skliskoj od kiše koja je počela padati pred kraj trke pokazalo i odlučujućim. Branilac titule Pawlicki je startao najslabije i prvo se morao probiti pred Dudeka, još je pojačao tempo i već sustizao Šveđanina, ali ga dostići nije mogao.
Domaća publika radovala se tome što je odmah uz bok najboljima bio jedini hrvatski predstavnik Dino Kovačić. Sa svojih 16 i pol godina on je jedan od najmlađih sudionika finalnih borbi juniorskog prvenstva Europe, a s obzirom na dob i najuspješniji debitant u ovom prvenstvu, po tome je nadmašio i Juricu Pavlica. Ako je suditi po onome što je pokazao u subotu, Hrvatska dobiva još jednog vozača visoke međunarodne vrijednosti. Dino je dvoboje izgubio samo s trojicom najboljih, od Anderssona i Pawlickog tek nakon žestokog otpora, kada je starijima i iskusnijima morao priznati prvenstvo. Pomalo neočekivano jedan je bod ispustio i borbi protiv Rusa Vitalija Bjelousova, ali to je danak neiskustvu. Usprkos tome što je osvojiuo možda najnezahvalnije četvrto mjesto, nakon utrke je bio zadovoljan.
Sretan sam zbog četvrtog mjesta. Mislim da sam dao sve u granicama trenutnih mogućnosti, a one su ograničene nedostatkom isklustva. No, iskustvo će doći, zato vjerujem da u sljedećim šampionatima mogu više.
Subotnjom utrkom zaključen je je i ovogodišnji program priprema i “zagrijavanja” domaćina utrke, Speedway kluba Unia, za glavnu utrku sezone, i najvažniju priredbu u povijesti hrvatskog spidveja, to je osma utrka ovogodišnje serije za Grand Prix, koja će se održati 28. kolovoza. Pripreme su gotove, završena je investicija izgradnje gledališta s isključivo sjedećim i posve natkritim mjestima – zasigurno rekordno brojnoj publici zajamčena je najviša udobnost. Kad je o provedbi priredbi riječ, Unia se već dokazala kao ravan, a pod teškim uvjetima, kao što je bila uporna kiša na nedavnoj kvalifikacijskoj utrci za GP, i bolji organizator od onih kojima se već tradicionalno povjeravaju najvažnije priredbe. Svim ljubiteljima spidveja u međimurju, Hrvatskoj i gostoma iz svijeta koncem kolovoza u Donjem Kraljevcu je zajamčen vrhunski užitak.
(d.k.)
Snimio Robert Šarić

Izvor: 2883