Sport 02.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

SPIDVEJ: Pobjeda Grega Hancocka

Pobjednik prve utrke za Grand Prix Hrvatske, održane u nedjelju u Donjem Kraljevcu je Greg Hancock, veteran iz Sjedinjenih Američkih Država. Njegova pobjeda je lagano iznenađenje, s 40 godina on je najstariji sudionik karavane najboljih svjetskih vozača spidveja, a ovu sezonu je počeo neuvjerljivo, pa je sjećanje na titulu prvaka svijeta koju je osvojio 1997. već počelo blijedjeti. No formu je povratio baš u pravom trenutku da bi se u najboljem svjetlu predstavio novoj publici. Ali da iskustvo zlata vrijedi staro je pravilo. Drugo mjesto pripalo je Chrisu Harrisu iz Velike Britanije. U računicama Svjetskog prvenstva to je također određeno iznenađenje, jer po trenutnoj formi nije kotirao kao izraziti favorit. No, domaća publika svakako nije bila iznenađena, jer se sjeća Harrisa kao pobjednika utrke kvalifikacija koja je u Donjem Kraljevcu održana 12. lipnja. Uloživši sve znanje, ali i srce u svoju vožnju Harris je osvojio pehar drugi po veličini, ali i srca hrvatske publike. Treće mjesto pripalo je Australcu Jasonu Crumpu, koji je također po prvi puta bio u Donjem Kraljevcu, ali tri titule svjetskog prvaka ionako su govorile da ga to ne može omesti. Uz ovu trojicu u veliko finale utrke za Grand Prix hrvatske plasirao se i Šveđanin Fredrik Lindgren, ali je došavši na cilj zadnji ostao bez mjesta na postolju. Ovakvim ishodom utrke hrvatski Grand Prix je ispunio sportsku zadaću, njime su se stvari na vrhu malo “zakuhale” baš u trenutku kad Svjetsko prvenstvo ulazi u završnicu – preostale su još tri utrke. Crump je svojim trećim mjestom značajno smanjio prednost dvojice Poljaka vodećih u ukupnom poretku. I Tomasz Gollob i Jaroslaw Hampel u Donjem Kraljevcu su se snašli slabije od konkurenata i završili skromnije nego je bilo tko računao.
Kad se govori o sportskim značajkama utrke posebno poglavlje je nastup najboljeg hrvatskog vozača Jurice Pavlica, koji je nastupio kao wild card, odnosno predstavnik domaćina. On je osvojio pet bodova, čime je ponovio ishod svog prvog nastupa u elitnom društvu 2007. godine, u utrci za Grand Prix Slovenije, u Krškom, također na poziv domaćina. U neobičnoj bodovnoj izjednačenosti na kraju utrke to mu je donijelo četrnaesto mjesto. No Jura se svakako time nije obrukao – on je jedan od svega nekoliko vozača koji su namučili kasnijeg pobjednika Hancocka, u dvoboju je i vodio pred njime, prednost mu morao priznati, ali je za sobom ostavio poljskog superstara Golloba. U posljednjoj vožnji redovnog dijela programa veliku borbu vodili su Jura i Rune Holta, Norvežanin s poljskom putovnicom, četvrtoplasirani u trenutnom poretku prvenstva. Jura je nakon više izmjena mjesta, i uz pomalo divlju vožnju Holte, dvoboj dobio na samoj ciljnoj crti. No s pet bodova koliko ih je time osvojio za njega je utrka završila, dok je Holta sa svojih 6 ušao u polufinale. Ali Jura je i ovako je pokazao da svjetski vrh nije nedostižan, za to treba još nešto više iskustva, koje zlata vrijedi, kako je pokjazao pobjednik. Kako je rekao njegov otac Zvonko, i sam bivši šampion, Jura ima tek 21 godinu, dobar dio natjecatelja u Grand prixu vozi spidvej duže od toga.
Druga značajka koju treba istaknuti jest dan održavanja utrke. Utrke za Grand Prix se po strogom pravilu održavaju u subotu, tako je i za ovu bilo određen termin u subotu 28. kolovoza u 19 sati. Nažalost vrijeme nije imalo razumijevanja za to što je to prvi Grand prix Hrvatske u spidveju. Uporna kiša koja je počela još u petak navečer učinila je da staza u subotu bude i opasna za vozače, a nikako ne može omogućiti kvalitetnu vožnju i spektakl kakav je publika očekivala i zaslužila. Direktoru natjecanja za Grand prix Tonyju Olssonu, Šveđaninu koji je i sam kao vozač spadao u svjetski vrh, nije preostalo ništa drugo nego da utrku odgodi za rezervni termin, što se inače događa izuzetno rijetko. Ali utrka je zato u nedjelju održana po lijepom vremenu, a staza je nakon što se isušila omogućila vrhunski spektakl – bila je perfektna, na kraju je komentirao novi miljenik publike Chris Harris. Priprema staze inače je glavni kriterij za ocjenu kompetentnosti organizatora soidvej urke, ali kad je riječ o Grand Prixu, velikoj i kompleksnoj organizaciji, kušnji ima mnoštvo. Sve zadatke je Speedway klub Unia kao organizator ispunio odlično, na zadovoljstvo publike, i one iz inozemstva, zatim Međunarodnog motociklističkog saveza i tvrtke Benfield Sports International (BSI) koja je vlasnik medijskih i promotivnih prava za Grand Prix seriju za Svjetsko prvenstvo. Posebno priznanje klubu domaćinu izrekao je Jason Crump – on je čestitao domaćinu, Speedway klubu Unia, ali i obitelji Pavlic, ne samo na tome kako je organiziran prvi hrvatski Grand Prix nego i na cijelom kompleksu stadion Milenimum, koji je jedinstven poduhvat. Predsjednik Kluba Zvonko Pavlic najavio je da postoje dobre šanse da gledamo još ovakvih utrka u Donjem Kraljevcu – BSI je svoju ocjenu izrekao ponudivši opciju za sljedećih pet godina. Hoće li doista tako i biti stvar je poslovnog dogovora, dodao je Pavlic.
Jedina mrlja oko velike priredbe je posvemašnja nezainteresiranost središnjih državnih medija za motosportove i spidvej, prvenstveno Hrvatske televozije. TV- prijenos za tridesetak televizija i milijune gladetalja širom svijeta obavila je naime, poljska TV-ekipa. Ova rijetka prilika za promociju Hrvatske, a i Međimurja u njoj, u svijetu bila je ponuđena i HTV-u, ali on nije mogao udovoljiti zahtjevu da prijenos bude u HDTV tehnici. No, nije ni inače pokazao puno zanimanja, ni za preuzimanje prijenosa ili skraćenu snimku, ni za reportažu. To je sramota, neka se nazovu zagrebačkom televizijom, ako ih mi ne ne zanimamo, ali neka nas ostave na miru i neka ne traže da plaćamo pretplatu. Ja ću svoje račune za pretplatu podrapati – rekao je poslije utrke ogorčeno Zvonko Pavlic.(d.k.)
Foto Vjeran Žganec Rogulja

Rezultati: Greg Hancock (USA) 22 boda, Chris Harris (Velika Britanija) 21, Jason Crump (Australija) 17, Fredrik Lindgren (Švedska) 11, Tomasz Gollob (Poljska) 10, Jaroslaw Hampel (Poljska) 8, Chris Holder (Australija) 7, Rune Holta (Poljska) 6, Kenneth Bjerre (Danska) – 6, Tai Woffinden (Velika Britanija) 6, Davey Watt (Australija) 6, Andreas Jonsson (Švedska) 6, Magnus Zetterstroem (Švedska) 6, Jurica Pavlic (Hrvatska) 5, Nicki Pedersen (Danska) 4, Hans Andersen (Danska) 3, Matija Duh (Slovenija - rezerva) 0, Jozsef Tabaka (Mađarska - rezerva) nije startao

Ukupni poredak: Tomasz Gollob (Poljska) 117, Jarosław Hampel (Poljska) 110, Jason Crump (Australija) 107, Rune Holta (Poljska) 82, Kenneth Bjerre (Danska) 81, Greg Hancock (USA) 75, Chris Holder (Australija) 73, Chris Harris (Velika Britanija) 72, Fredrik Lindgren (Švedska) 65... Jurica Pavlic je s pet bodova 22 u ukupnom poretku

Izvor: 2888