Sport 18.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

SPIDVEJ: POČINJE BOGATA SEZONA

Nova sezona u spidveju već je na pragu, naši će vozači prvi nastup imati vrlo brzo i to na domaćem terenu. Speedway klub Unia iz Donjeg Kraljevca bit će u subotu, 27. ožujka domaćin prve utrke Kupa nacija. Novost u ovom natjecanju je što se odmjeravanju nacionalnih ekipa ove godine Hrvatskoj i Sloveniji priključila i Češka, a u prvoj utrci naš njeni vozači biti protivnici našima. Već ubrzo nakon toga, 10. travnja, u Donjem Kraljevcu će se održati prva od četiri utrke “glavnog” domaćeg šampionata, zajedničkog prvenstva Hrvatske i Slovenije. Drugi dio domaće sezone je planiran za listopad, bit će to dvostruki program - 8. listopada naša ekipa dočekuje slovensku u natjecanju za Kup nacija, dok će se 9. listopada održati zaključna u seriji od šest utrka za juniorsko prvenstvo Hrvatske, Mađarske i Slovenije. No, između dviju etapa domaće sezone smjestio se vrlo ambiciozan program priredbi u okviru svjetskih i europskih prvenstava. Donji Kraljevec će 15. svibnja biti domaćin kvalifikacijske utrke Svjetskog prvenstva za juniore, a 12. lipnja kvalifikacijske utrke za glavnu konkurenciju, Grand Prix 2011. godine. I ove godine će se o jednom prvaku odlučiti u Hrvatskoj, 24. srpnja u Donjem Kraljevcu će se održati finale europskog prvenstva za juniore. No, i ovu utrku velike međunarodne težine u zasjenak baca ona najznačajnija, ne samo ove sezone već i u povijesti hrvatskog spidveja, uključujući i jugoslavensko razdoblje. Na stadionu Milenium 28. kolovoza će se održati utrka za Grand Prix Hrvatske, osma od jedanaest. Po prvi puta će se na hrvatskom borilištu izravno odlučivati o svjetskom prvaku (borba će se u toj fazi baš zahuktati), po prvi puta će se uopće na hrvatskoj stazi naći svjetski prvaci. Bit će to sportski događaj sezone u Međimurju, a i jedan od najznačajnijih, ako ne najznačajniji u povijesti međimurskog sporta.
A gdje je Speedway klub Prelog?
U hrvatskom kalendaru ovogodišnje sezone spidveja jedan je značajn izostanak – nema Speedway kluba Prelog. Ovaj je klub baklju spidveja u hrvatskoj nosio gotovo pola stoljeća, lijep broj godina i potpuno sam i protiv svih okolnosti. Sada je ostao bez borilišta. S prijašnjeg, Stadiona Mladost je odselio, a Grad Prelog još nije otkupio obećani novi teren. Razlog raskoraku je dijelom kriza, dijelom neki drugi čimbenici koji su postali preprekom. Grad Prelog svoje obećanje da će osigurati teren nije povukao, ali ostaje nejasno kada će preseljenje biti moguće. Ne treba posebno obrazlagati da predugi prekid u djelovanju kluba znači prijetnju i njegovim prestankom, a time i gašenjem tradicije koja je daleko nadmašivala okvir sporta.
Nicki Pedersen
isprobao stazu
Grand Prix Hrvatske svojevrsnu je najavu imao prošlog tjedna, - na stadionu Milenimum tri je dana trenirala danska reprezentacija, na čelu s trostrukim svjetskim prvakom Nickijem Pedersenom. Donji Kraljevec je već stekao status mjesta za početak priprema pred početak sezone, ali je danska momčad u najjačem sastavu dosad najjača ekipa koja ovamo došla “skinuti paučinu” nakon zimske stanke. Šef ekipe Jan Staechman, koji je već četiri puta bio tu, prateći u raznim prilikama danske natjecatelje, rekao nam je:
- Na drugim mjestima u Europi još ima problema s vremenom, pa smo iskoristili priliku da tu isprobamo tehniku. Ali tu je lijepo, infrastruktura je odlična i svi su ljubazni. Drago mi je što ćemo kasnije u sezoni opet dolaziti.
Nicki Pedersen je prvi svjetski prvak koji je sportskim poslom došao u Hrvatsku, doduše još ne zbog natjecanja, nego treninga. Ali sad je u maloj prednosti pred glavnim rivalom Jasonom Crumpom iz Australije (također trostrukim šampionom), a i drugim konkurentima. Rekao nam je:
- Dobro je što se serija za Grand Prix širi i na druge zemlje, izvan uobičajenog kruga. Radujem se utrci u kolovozu, staza je odlično pripremljena, uživam u vožnji.
A kakve su mu šanse u prvenstvu? Ono što je pokazao lani nije bilo najviše što može, ne samo da je titulu prepustio Crumpu, ostao je i bez medalje.
- Mislim da imam odlične šanse, spreman sam.
Vjerojatno su i prireme u Donjem Kraljevcu pomogle da tako bude.
Dražen Kovač
Snimio Dubravko Lesar

Izvor: 2864