Sport 19.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

SPIDVEJ - SP: Dvostruki trijumf Poljaka

Treća utrka finala Europskog prvenstva u spidveju održana 14. rujna u Donjem Kraljevcu donijela je dvostruki trijumf za Poljsku. Pobijedio je Krzystof Kasprzak, koji je za ovu utrku dobio pozivnicu organizatora i pobjednički bodovi su mu i prvi rezultat upisan u poredak prvenstva. Kasprzak je u finalnoj vožnji utrke, koja je odlučivala o poretku na postolju, bio brži od zemljaka Sebastiana Ulameka, iskusnog, ali blijedog u dosadašnjem tijeku prvenstva, i Slovaka Martina Vaculika. Četvrtim mjestom morao se zadovoljiti Tomasz Gollob, također Poljak, već sada jedno od velikih imena povijesti ovog sporta i jedan od aspiranata na naslov ovogodišnjeg prvaka starog kontinenta.
Ostala dvojica pretendenata, Britanac Tai Woffinden i Danac Nicki Pedersen, još jedan koji se već upisao u “kuću slavnih” ovog sporta, bili su također pri vrhu, ali su se morali gledati u leđa dvojcu iz Poljske. Vodeći u prvenstvu Emil Sajfutdinov zbog ozljede je izostao u Donjem Kraljevcu, ali to nije umanjilo vrijednost borbi. Kasprzak i Ulamek istakli su mabicije već u redovnom dijelu programa, sa po 12 bodova zauzeli prva dva mjesta i direktno se plasirali u sveodlučujući finale. O druga dva mjesta u finalu moralo se odlučiti obračunom četvorice koja nastupa i u Grand prix seriji – Vaculik je tu bio brži od Golloba i Woffindena, dok je Pedersen ostao na začelju. U finalu je Kasprzak već u ulasku u prvi krug bio malo brži od Golloba, u dvoboju ga i potisnuo n vanjski dio staze, a Ulamek ugrabio priliku i kroz prolaz iznutra prigrabio vodstvo. Kasprzak je, međutim, uzvratio u drugom krugu, pretekao Ulameka i zadržao vodstvo do kraja. Ulamek se zadovoljio drugm mjestom. Gollob se nije oporavio od dvoboja s Kasprzakom na početku utrke, odustao je prije kraja nakon neuspješnih pokušaja da preotme Vaculiku treće mjesto.
Utrka nije, nažalost, donijela zadovoljštinu hrvatskom predstavniku Jurici Pavlicu, on je sa 6 bodova osvojio jedanaesto mjesto, a tu je poziciju zadržao i u ukupnom poretku. Jura je zabilježio dvije pobjede, u leđa su mu gledali kasniji pobjednik Kasprzak i trostruki svjetski prvak Pedersen, ali i tri posljednja mjesta. Ovaj rezultat tako se uklopio u sliku sezone u kojoj su izmjenjivali odlični i slabi rezultati. Poredak na vrhu utrke znači da se pred posljednju utrku, 29. rujna u Rzeszowu (Poljska) još ništa ne zna, dosada vodeći (osim Sajfutdinova) o prvaku će odlučiti na samom kraju serije.
Dražen Kovač
Snimio Robert Šarić

Izvor: 3047