Sport 09.11.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Sport pred agonijom!

Proteklih dana Sabor Republike Hrvatske na prijedlog Vlade usvojio je prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu za koji svi sportaši nakon prijašnjeg famoznog Zakona o sportu koji se još uvijek ne primjenjuje do kraja, jednoglasno i opravdano tvrde: “HRVATSKI SPORT JE PORAŽEN”. Za dopunu zakona koji do kraja ponižava sport i sportaše, posebno one zaslužne, glasalo je svih 75 prisutnih zastupnika i time dalo sportu posebno spomenutim zaslužnim, sportašima novu pljusku. Još se je jednom dokazalo da je sport na marginama, da unatoč brojnim i evidentnim uspjesima osim verbalne podrške nema drugih pokazatelja o brizi, da se uspjesi brzo zaboravljaju i da je pod hitno potrebno od strane nove Vlade osnovati posebno Ministarstvo sporta, sadašnje Ministarstvo prosvjete, kulture i sporta ne služi ničemu, a zakazao je i HOO kao vrhovno sportsko tijelo države koji po malo nezainteresirano prati evidentni pad našeg sporta.
Sve ovo može se primijeniti i na međimurski sport koji je, ako se ništa pod hitno ne poduzme u pozitivnom pravcu pred agonijom. Situacija u svim sportskim granama je teška, kaotična, ona financijska posebno, sportaši unatoč trudu brojnih entuzijasta u gotovo su bezizlaznoj situaciji, a odgovorni za sport i oni koji u politici odlučuju o sportu, u gradovima, općinama i županiji uporno šute i gledaju kako nam se sport svakim danom sve više urušava i tone. A riječ je o 19.000 aktivnih sportaša, velikom broju onih koji se rekreativno bave sportom i isto tako velikom broju amatera-entuzijasta koji još koliko-toliko održavaju svoje klubove da se ne ‘uruše’. Pitanje je smo koliko će dugo još tako moći?! Svi smo svjesni teškoća u ukupnom društvenom životu, sportaši i sport međutim zaslužuju više pažnje. Postojeći evidentni rezultati postignuti u takvim uvjetima traže bar najminimalniju pažnju i konkretni dokaz pomoći.
U krovnoj sportskoj organizaciji - Zajednici sportova Međimurja sačinili su ovih dana vrlo realan plan i program zajedničkih potreba za iduću 2012. godinu, shodno zaključku s rasprave o problematici međimurskog porta održane protekli mjesec, koji će biti dostavljen županijskoj Skupštini na raspravu i usvajanje. Čiji se delegati trebaju izjasniti, potvrditi ili isti odbiti. O njihovim odlukama ovisi hoće li međimurski sport i u idućoj godini krenuti bar malo uzlaznom linijom ili će se do kraja urušiti i biti poražen, a agonija potpuna. Međimurska sportska javnost s nestrpljenjem očekuje nadamo se ipak pozitivna rješenja, nisu valjda u Županiji, gradovima i općinama delegati beščutni kao oni u dosadašnjem sazivu hrvatskog Sabora. Ako budu donijete pozitivne odluke sigurni smo da će se u sportskim organizacijama lakše okrenuti i drugim izvorima financiranja i da će u buduće lakše djelovati i dalje postizavati dobre rezultate.
Josip Freiler

Izvor: 2950