Sport 03.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

SPORT U 2013.

Kraj kalendarske godine prilika je i za kratku inventuru međimurskog sporta u 2013. godini. Godini u kojoj su sport i sportaši Međimurja zbog teške, prvenstveno financijske jedna preživljavali, ali zbog velikog angažmana brojnih sportskih entuzijasta koji nisu žalili vremena, truda i svojih financijskih sredstava, tu i tamo po kojeg sponzora ipak preživjeli. I u takvim uvjetima ipak postizavali niz evidentnih rezultata i uspjeha, kako u pojedinačnoj tako i ekipnoj konkurenciji. Ponovo se pokazalo i potvrdilo da je Međimurje rasadnik sportskih talenata i mladih sportaša, što je znak da se s njima unatoč problema dobro radi, iako nedostaje dovoljno stručnjaka. U takvoj situaciji krovnoj sportskoj organizaciji - Zajednici sportova Međimurja imaju mnogo problema zadovoljiti potrebe natjecateljskoj sporta, sporta mladih i financirati zajedničke potrebe u sportu, okupljenom u 264 sportske udruge s blizu 20.000 aktivnih sportaša. Dobro je da postoji naznaka odgovornih da će unatoč teškoća u 2014. godini biti što se tiče financiranje bolje, sportaši će to sigurno znati vratiti postizavanjem i dalje dobrih i evidentnih rezultata. A kako to sve izgleda pojedinim sportovima ukratko:
NOGOMET je i dalje najmasovniji i najpopularniji sport s preko 90 klubova i 7.000 registriranih igrača, 7 ih igra u 3. ligi, unatoč želje drugoligaša i dalje nemamo. Možda to bude NK Međimurje, jesenji prvak 3. lige. U ovom sportu osjeća se dobar rad s mladima preko škola nogometa u posebno u Čakovcu, iza toga i u Prelogu, Svetom Martinu na Muri, M. Subotici, čakovečkoj Slogi… U RUKOMETU bilježimo uspjehe novog prvoligaša Preloga, u Čakovcu se pokušavaju od najnižeg ranga vratiti na stare dobre pozicije, posebno treba pohvaliti rad s mladima ali i rukometašice Zrinskog koje samo zbog financijskih problema ne igraju u 1. ligi i dalje su međutim bez poraza vodeće u 2. ligi. Šteta da nedostaje u takvoj situaciji više masovnosti i novih klubova, trenera i sudaca, imamo više rukometnih dvorana nego klubova.
ODBOJKA i dalje na starim pozicijama, nosioci ovog sporta su već godinama u Odbojkaškom klubu Centrometal iz malog Črečana, stabilni prvoligaš uvijek među vodećim hrvatskim klubovima i centrima. I tu se dobro radi s mladima, uspjehe imaju i odbojkašice u 2. ligi. Što se tiče KOŠARKE tu je također status quo, nikako dalje od 2. lige, treba objediniti kvalitetu, dobar rad s mladima nakon toga trebao bi dati i rezultate. ATLETIKA i dalje bilježi dobre rezultate što je znak dobrog rada u klubovima Međimurje i Nedelišće, u muškoj i ženskoj konkurenciji. Sada kada nakon Čakovca i Nedelišće ima dobre uvjete za rad treba biti još veći optimista, a i u ovom bazičnom sportu ima mnogo mladih talenata, i reprezentativaca. U GIMNASTICI mnogo mladih, među njima i sve boljih gimnastičara i gimnastičarki kojima su Filip Ude i Tijana Tkalačec uzori. Novi GSC Aton s odličnim uvjetima vrvi mladim gimnastičarima, se samo iz Međimurja i Hrvatske nego i drugih europskih država. Treći bazični sport nakon atletike i gimnastike je PLIVANJE gdje u dva čakovečka kluba ima također mnogo talenata, mladi plivači i plivačice ČPK-a 4. su momčadi B-programa, njihovo vrijeme tek dolazi.
SPORTSKI RIBOLOV osim masovnosti sve je više poznat i po kvalitetnim rezultatima, a u 2014. godini biti će još poznatiji jer je Međimurski ribolovni sportski savez organizator Svjetskog prvenstva u sportskom ribolovu u Međimurju. STOLNI TENIS I TENIS „puni“ su mladih talenata, prisutna je masovnost, kod stolnog tenisa spominjemo od mladih spominjemo Paulu Markati, u tenisu Emu Mikulčić i Ivu Mekovec. Čakovečki TK Franjo Punčec ove je godine proslavio vrijedan jubilej… Za borilačke sportove vrijedi isto, masovnost i niz talenata, mladih reprezentativaca, neki od njih poznati su i van Hrvatske. Posebno se to odnosi na KARATE, Nedelišće i Čakovec sve su više poznati kao hrvatski centri ovog sporta tu je i dobra organizacija niza turnira i natjecanja.
Sve više pristalica ima JUDO, sve se više čuje i za KICH BOXING. KUGLANJE i dalje drži tradiciju, mladi postižu evidentne rezultate, svi se nadaju ponovo jednom stabilnom međimurskom drugoligašu. Ove godine i ŠAH niže uspjehe, najbolji je primjer ŠK Stridona iz Štrigove, novog člana 1.B lige. STRELJAŠTVO i STRELIČARSTVO ne daju se ostalima, i oni nižu evidentne rezultate, u BADMINTONU osim što su proslavili 10 godina uspješnog rada mogu se ponositi postignutim rezultatima svojih mladih i sve boljih natjecatelja. Sve se više čuje i piše o BICIKLIZMU, to je zdravi sport koji privlači sve više članova i natjecatelja. Za GOLF i SQUACH također riječi pohvale.
I to bi bilo ukratko sve, ako smo nekoga zaboravili nije bilo namjerno i vraćamo se na početne rečenice. Međimurje je rasadnik sportskih talenata s mnogim evidentnim rezultatima o kojima smo tijekom godine redovito i s ponosom izvještavali, koji su to po stoti puta ponavljamo postignuti u teškim uvjetima rada s nedostatnim financijskim sredstvima pa zato duplo vrijede. Nije li to konačno znak i poziv odgovornima da unatoč svih teškoća i nadamo se samo trenutno teške situacije, posvete više dužne pažnje i brige iako se to dovoljno ne priznaje, ovoj važnoj društvenoj djelatnosti s blizu 20.000 aktivnih sportaša, isto toliko sportskih djelatnika, uglavnom amatera - entuzijasta, plus velikog broja rekreativaca po kojima je Međimurje poznato i priznato diljem Hrvatske, većinom su to i birači.
Josip FREILER

Izvor: 3062