Sport 06.10.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

ST. TENIS: Naši nikad s više problema

U subotu počinju natjecanja u Prvim hrvatskim ligama za igrače i igračice u čijim će se istočnim skupinama iz Međimurske županije natjecati 2 muške i 3 ženske ekipe. Prvi je dojam iz uvodne rečenice da su naši napredovali u viši rang, ali nisu. Samo je Hrvatski stolnoteniski savez preimenovanjem bivših Prvih liga u Super, Drugih u Prve i regionalnih u Druge lige, po uzoru na druge sportove, pokušao na taj način pomoći klubovima u poboljšanju financiranja privlačenjem sponzora. Vidjet ćemo dali će taj pokušao donijeti ploda ili će klubovi i dalje grcati u neimaštini. Kao rijetko od kojih prijašnjih sezona u ovu će naše ekipe ući s tako malo ambicija. Neke su oslabljene odlaskom svojih uzdanica u druge klubove, a dosta igrača i igračica upisalo je i na studije u drugim mjestima pa se na njih, zbog otežanih mogućnosti za trening i dolaske na utakmice, neće moći uvijek računati. Najdrastičnija su, međutim, odustajanja od natjecanja muške ekipe Šenkovca i ženske MSTC Čakovca, čemu su, uz spomenute razloge, veliki krivac i financijske poteškoće u klubovima. A oni koji će se ipak natjecati strahovat će za opstanak, jer gotovo svi njihovi suparnici ostali su u prošlosezonskim sastavima i s ambicijama za što bolje plasmane.
U ligi za igrače glavni favorit za osvajanje prvoga mjesta biti će iskusna ekipa koprivničke Podravke, kojoj će najveći konkurent biti mladi sastav Kutine, na kraju prošle sezone drugo i treće plasirani. Račune bi im mogao pokvariti novajlija u ligi RR STARR iz Varaždina, čiju okosnicu čine Međimurci Boris Preksavec i Denis Petričević te dobro vođena ekipa Obrtničke škole-Brod iz Slavonskoga Broda u koju se, uz standardni već iskusan trojac, probijaju mladi i perspektivni igrači. A gdje je tu mjesto naših? Već smo naglasili da je najbolje plasirani u prošloj sezoni, Šenkovec, zbog odlaska najboljega igrača ekipe i lige Matije Barića i financijskih problema, odustao i natjecat će se u Drugoj ligi sjever. MSTC Čakovec, na kraju prošle sezone sedmi, na papiru je ostao u istom sastavu, ali s neizvjesnošću nastupa studenata Igora Tkalca i Nikole Magdalenića pa bi većina tereta mogla pasti na leđa veterana (i trenera) Samira Kučevića i nešto iskusnijeg iz mlade garde Brune Damjana. Priliku će sigurno dobiti i oni još mlađi Filip Panić, Ivan Lovrek i Karlo Jambor. Mihovljan, koji se ispadanja iz lige na kraju prošle sezone spasio kroz kvalifikacije, je također u lanjskom sastavu. Ali također i sa studentskim problemima Tomislava Marušića i Davora Matoteka i dilemom da li dalje igrati ili ne Nikole Mikaca, koji polako jedri prema veteranskim vodama. Uz sigurnoga Nine Bujana, “osigurači” ostaju veteran (i trener) Robert Mikac i kadet i sin mu Ivan Mikac. Postavlja se pitanje dali će i koliko igrati u najboljim sastavima? I o tome ovise i njihovi plasmani. Šansu bi trebali tražiti prvenstveno u utakmicama protiv, uz STARR, također novajlije u ligi - Beloga Manastira i Virovitice te petrinjske Mladosti, šeste na kraju prošle sezone. Napomenimo da su i Belomanastirci i Virovitičani veteranski sastavi pa bi protiv njih trebalo mobilizirati najbolje raspoložive snage, a mlade uhodavati protiv pretendenata za najviše pozicije.
U ženskoj ligi od 4 naše ekipe iz prošle sezone od natjecanja je odustao MSTC Čakovec. Šenkovec, koji je ispao iz najvišega državnoga ranga, ostao je bez 2 ponajbolje igračice - Andree Galić i Anje Novak. Iz varaždinskoga Igea Željezničara pristupile su mu juniorka Maja Stipan i kadetkinja Nika Jakopović i one će, zajedno s Majom Pavleković te Emom i Anjom Toplek, igrati za ovako oslabljenu ekipu. Bez najbolje igračice, Paule Markati, ostao je Hodošan, a umjesto nje angažirana je veteranka iz Zagreba Irena Purkat, koja će s drugom veterankom Milenom Horvat i domaćim kadetkinjama Julijom Švec, Nikolinom Zrna i Nikolinom Jurčec nastojati izboriti ostanak u ligi. Isti zadatak za ekipu Mihovljana imat će iskusna Bojana Kolarić, koja je igrala tek u finišu prošle sezone, kadetkinje Dora i Marta Cividini i studentice Tea Posedi i Nives Golub. Za vrh tablice borit će se mlade ali već iskusne ekipe MGK Drave iz Žabnika, Vodovoda iz Osijeka i veteranke Dore iz Našica, a glavne konkurentice našima za očuvanje statusa prvoligašica biti će igračice Mošćenice i drugog sastava Varaždina.
Raspored utakmica 1. kola (sve utakmice igraju se u subotu u 17 sati):
- muški: Beli Manastir - Vukovar ‘91, STARR (Varaždin) - Mihovljan, MSTC Čakovec - Podravka (Koprivnica), Mladost (Petrinja) - Kutina, Virovitica - Obrtnička škola-Brod (S. Brod);
- žene: Šenkovec - Hodošan, Varaždin 2 - MGK Drava (Žabnik), Vodovod (Osijek) - Dora (Našice), Mihovljan i Mošćenica su slobodni.
Franjo Flac

Izvor: 2945