Sport 19.01.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

ST. TENIS: Nino Bujan i Anja Novak novi vladari

Od ranog jutra pa sve do kasne večeri, punih 12 sati, u subotu se na 12 stolova u školsko sportskoj dvorani u Kotoribi odigravalo pojedinačno stolnotenisko prvenstvo Međimurske županije.
Domaćin prvenstva, Stolnoteniski klub Kos-Kotoriba, ugostio je igrače i igračice iz gotovo svih međimurskih klubova, koji su se na prvenstvu natjecali u 5 ženskih i 4 muške uzrasne kategorije, a kadeti su svoje prvenstvo odigrali ranije. Počev od početka igranja stolnoga tenisa 1957. godine, preko osnivanja samostalnoga kluba 1975. godine pa sve do danas to je bila najveća stolnoteniska priredba u Kotoribi, čiju su organizaciju marljivi kotoripski stolnotenisači zaslužili ne samo zbog svoje duge povijesti, nego i zbog njihove dugogodišnje pozicije u krugu najjačih i najorganiziranijih klubova u Međimurju. A organizacijom mogu biti zadovoljni svi - domaćin, Međimurski stolnoteniski savez, igrači i igračice, njih preko 150, a i mnogi simpatizeri ove u Međimurju popularne igre, koji su se u subotu našli u dvorani. Prvenstvo je, uz predsjednika kluba domaćina Ivana Špicara, otvorio načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec, koji je natjecateljima zaželio ugodan boravak u Kotoriba i mnogo uspjeha u borbi za pokale, kojima je sve polufinaliste nagradio List MEĐIMURJE, dugogodišnji sponzor stolnoteniskih natjecanja u Međimurskoj županiji.
Na prvenstvu su u ženskoj konkurenciji dominirale igračice Šenkovca, koje su osvojile prva mjesta u svih 5 kategorija, a Anja Novak čak se okitila i dvostrukom krunom. U muškoj pak su, s 2 prva mjesta i to oba u najmlađim kategorijama, prednjačili igrači MSTC-a Čakovec, pokazavši svoju veliku perspektivu.
• Najveći interes vladao je za kategoriju seniora, s 80 igrača najmasovniju na prvenstvu. Nino Bujan, igrač Mihovljana, kojega je stolnotenisku abecedu naučio Samir Kučević u negdašnjem MSTC-u, a poslije se kalio u svom sadašnjem klubu izvanrednom je igrom i pobjedom u finalu nad braniteljem naslova Matijom Barićem, članom Šenkovca, potvrdio svoj nesporni talent. Treće mjesto podijelili su Boris Preksavec, igrač SC Ronald Ređep Starr-a iz Varaždina, prvak iz sezone 2007/2008. te šenkovečki veteran i trener Goran Balić, koji je plasmanom u polufinale najviše iznenadio, a na putu u finale novom prvaku uspio oduzeti 2 seta. Među najuspješnijih 8 plasirali su se još drugi veteran iz Šenkovca Božidar Krnjoul, Nikola Mikac iz Mihovljana, Kristijan Kovačić, član Katexa iz Čakovca i Nikola Magdalenić igrač MSTC-a Čakovec, a među neugodna iznenađenja svrstat ćemo na prošlom prvenstvu brončanoga Tomislava Marušića (Mihovljan), koji je u šesnaestini finala ispao od veterana Dražena Šanteka iz Putjana te perspektivnoga Brunu Damjana, koji je također u toj fazi natjecanja gotovo “bez ispaljenoga metka” eliminiran od kolege iz ekipe 1. ŽL MSTC-Damtexa Nenada Vurušića.
Rezultati - četvrtfinale: Barić - Krnjoul 3:0, Preksavec - N. Mikac 3:1, Balić - Kovačić 3:1, Bujan - Magdalenić 3:1; polufinale: Barić - Preksavec 3:1, Bujan - Balić 3:2; finale: Nino Bujan - Matija Barić 3:1.
• Već smo u uvodu spomenuli 2 titule Anje Novak, od kojih sigurno veću težinu ima ona u kategoriji seniorki u kojoj se natjecalo 14 igračica. Ona je propušteno u kvalifikacijskoj skupini, u kojoj je osvojila drugo mjesto nakon poraza od Mihovljančanke Bojane Kolarić, sve prelomila preko leđa svoje klupske kolegice Maje Pavleković, koja joj je bila protivnica u četvrtfinalu. U polufinalu lakše od očekivanoga eliminirala je Kaju Popović iz MSTC-a Čakovec, a u finalu također bez problema Nedeljku Munđar iz Draškovca, međimursku snahu, koju je stolni tenis učio igrati Vilim Šagi u prekodravskom Žabniku. Nedeljka je u četvrtfinalu bila bolja od šenkovečke veteranke Tatjane Toplek, a u polufinalu, bez gubitka seta, i Bojanu Kolarić. Plasman u četvrtfinale izborile su, uz spomenute, još i Vesna Wrana i Đurđa Zver, dvojac iz veteranskog tria fantastikus iz Mihovljana. Velika je šteta što prvo i drugo mjesto iz prošle sezone nisu branile Sara Mikac (TIS Zagreb) i Paula Markati (Hodošan), prva zbog povrede, a druga zbog prijave na pozivni turnir 2. grupe seniorki Hrvatske, koji je na kraju zbog malog broja prijava i otkazan, a i oboljela Mihovljančanka Nives Golub, četvrtfinalistica prošloga prvenstva.
Rezultati - četvrtfinale: Kolarić - Zver 3:1, Munđar - Toplek 3:1, Popović - Wrana 3:0, Novak - Pavleković 3:1, polufinale: Munđar - Kolarić 3:0, Novak - Popović 3:0; finale: Anja Novak - Nedeljka Munđar 3:0.
• Svoju drugu titulu Anja Novak osvojila je u kategoriji juniorki, obranivši prvo mjesto s prošlogodišnjega prvenstva. Među 7 prijavljenih najjaču protivnicu imala je u svojoj mlađoj klupskoj kolegici Emi Toplek u finalu. Prethodno je u polufinalnom meču eliminirala i Eminu stariju sestru Anju Toplek, juniorku Šenkovca, dok je Ema u drugom polufinalu bila bolja od Dore Cividini iz Mihovljana. I u ovoj kategoriji za pun sastav nedostajale su Sara Mikac i Paula Markati.
Rezultati - polufinale: Novak - Anja Toplek 3:0, Ema Toplek - Dora Cividini 3:1; finale: Anja Novak - Ema Toplek 3:1.
• Apsolutni favorit za osvajanje prvoga mjesta u kategoriji juniora (14 igrača), Čakovčanin Bruno Damjan, junior varaždinskoga Igea Željezničara, opravdao je prognoze i osvojio prvo mjesto. Njegov protivnik u finalu bio je kadetski prvak županije Kristian Lipić, Draškovčanin, koji trenira u Šenkovcu, koji mu je uspio oduzeti 1 set. U polufinale su se plasirali još Davor Vidović iz Hodošana, koji je poražen od Damjana i Marin Korent iz Šenkovca, koji je izgubio od Lipića, a plasman među najboljih 8 izborili su još Filip Bergovec iz Hodošana, Ivan Mikac, kadet Mihovljana, Filip Radmanić, član Kos-Kotoribe i Michell Čeh iz čakovečkoga ČSTK-a.
Rezultati - četvrtfinale: Damjan - Bergovec 3:1, Vidović - Mikac 3:0, Korent - Radmanić 3:1, Lipić - Čeh 3:1; polufinale: Damjan - Vidović 3:0, Lipić - Korent 3:0; finale: Bruno Damjan - Kristian Lipić 3:1.
• Što Emi Toplek nije uspjelo među juniorkama uspjelo joj je, osvajanjem prvoga mjesta, u kategoriji kadetkinja. Doduše u konkurenciji samo 4 igračice, koje je sve savladala, a jedini set izgubila od na kraju drugo plasirane Dore Cividini iz Mihovljana, koja je u borbi za treće mjesto savladala svoju sestru Martu. Unatoč porazima u sva 3 susreta najmlađa iz četvorke koja je igrala, Šenkovčanka Petra Vugrinec, dobila je zajedno s treće plasiranom Martom Cividini pokal za podjelu trećega mjesta. Prvenstvo je propustila Šenkovčanka Dina Ratajec, članica Varaždina.
Rezultati: Vugrinec - D. Cividini 0:3, M. Cividini - Toplek 0:3, Vugrinec - Toplek 0:3, M. Cividini - D. Cividini 2:3, Vugrinec - M. Cividini 0:3, Toplek - D. Cividini 3:1.
Poredak: 1. Ema Toplek 3/0, 2. Dora Cividini 2/1, 3. Marta Cividini 1/2, 4. Petra Vugrinec 0/3.
• Dobru igru u kadetskoj kategoriji, igranoj prošle srijede u Šenkovcu, u kojoj je osvojio drugo mjesto, Karlo Jambor iz MSTC-a Čakovec, nastavio je i u Kotoribi okrunio je titulom prvaka u kategoriji mlađih kadeta (18 igrača). U finalu je u dinamičnoj i kvalitetnoj partiji s puno efektnih poteza s 3:0, savladao Benjamina Podkrajca iz Šenkovca, koji, nakon duge stanke zbog povrede, još uvijek hvata formu. Za ulazak u finale Jambor je savladao Danka Horvata iz Šenkovca, a Podkrajac Ivana Lovreka iz MSTC-a Čakovec, koji su osvojili pokale za podjelu trećega mjesta. Plasman u četvrtfinale izborili su još Marko Lovrek, Mašan Sredanović i Bruno Siladi Karlovi klupski suigrači i Karlo Lajtman iz Mihovljana.
Rezultati: četvrtfinale: Ivan Lovrek - Marko Lovrek 3:1, Podkrajac - Lajtman 3:0, Horvat - Sredanović 3:1, Jambor - Siladi 3:0; polufinale: Podkrajac - I. Lovrek 3:2, Jambor - Horvat 3:0; finale: Karlo Jambor - Benjamin Podkrajac 3:0.
• Najbolja među 8 mlađih kadetkinja je Petra Vugrinec iz Šenkovca, koja je u finalu bila bolja od Julije Švec iz Hodošana. U polufinalu savladala je i njenu klupsku kolegicu Nikolinu Zrna, dok je u drugom polufinalu Julija pobijedila treću polufinalisticu iz Hodošana Nikolinu Jurčec. Petra je ovim prvim mjestom nastavila kontinuitet svojih titula, jer je na prošlogodišnjem prvenstvu bila pobjednica kategorije najmlađih kadetkinja.
Rezultati - polufinale: Vugrinec - Zrna 3:0, Švec - Jurčec 3:0; finale: Petra Vugrinec - Julija Švec 3:0.
• Čak 20 igrača natjecalo se u kategoriji najmlađih kadeta, a titulu najboljega, nakon pobjede u finalu nad Janom Zrna, Hodošančanom a članom Šenkovca, osvojio je Marko Lovrek iz MSTC-a Čakovec. Prije finala u četvrtfinalu iz igre je eliminirao Davida Čukulica iz Kos-Kotoribe, a u polufinalu Filipa Lajtmana iz Mihovljana. A Zrna je put do finala gradio pobjedom u četvrtfinalu nad drugim Kotoripčanom Robertom Dežđekom i u polufinalu nad Matijom Zadravcem, suigračem iz Šenkovca. Četvrtfinale su izborili još Antonio Gudlin iz Goričana, koji je u borbi za plasman u polufinale izgubio od Lajtmana i Stjepan Škoda mlada krotoripska nada, koji je eliminiran od Zadravca.
Rezultati: četvrtfinale: Lovrek - Čukulic 3:0, Lajtman - Gudlin 3:0, Zadravec - Škoda 3:1, Zrna - Dežđek 3:0; polufinale: Lovrek - Lajtman 3:0, Zrna - Zadravec 3:0; finale: Marko Lovrek - Jan Zrna 3:0.
• U kategoriji najmlađih kadetkinja, pobjedom u finalu nad Klarom Hodak iz Kos-Kotoribe, igračica Šenkovca Hana Zadravec preuzela je titulu od lanjske prvakinje, također iz njenoga kluba, Petre Vugrinec. U polufinalu je savladala Nikolinu Jurčec iz Hodošana, koja je odlukom rukovodstva turnira na kraju diskvalificirana. Razlog je prijava u mlađu kategoriju od one u koju godinom rođenja spada pa je pokal za treće mjesto dodijeljen Muri Janušić iz ČSTK-a, koju je Jurčecova u četvrtfinalu pobijedila, ali joj nakon toga nije pružena i prilika da se okuša u polufinalu. U drugom polufinalu, kotoripskih mladih nada, Klara Hodak je bila bolja od Nike Lukša, a četvrtfinale je drugim mjestom u jednoj od kvalifikacijskih skupina izborila i treća Kotoripčanka Dijana Matotek.
Rezultati: četvrtfinale: Janušić - Jurčec 3:0 bb, Lukša - Matotek 3:0; polufinale: Zadravec - Jurčec 3:0, Hodak - Lukša 3:0; finale: Hana Zadravec - Klara Hodak 3:1.
Na kraju bismo mogli zaključiti da je na prvenstvu u Kotoribi igrao zavidan broj, kako starijih tako i mladih igrača i igračica, unatoč tome što se ono odigravalo dislocirano od Čakovca. I to iz gotovo svih međimurskih klubova. A oni, kojima je Kotoriba bila predaleko sigurno mogu žaliti što se nisu pojavili za stolovima u prekrasnoj novoj sportskoj dvorani u kojoj će se, nadamo se, i u budućnosti organizirati još ovakvih i sličnih prvenstava i županijskih i regionalnih, a možda još i onih višega stupnja. Po rezultatima očito je da se oni stariji još uvijek ne daju i da mlađi od njih mogu puno toga naučiti. Raduje što mladi dolaze iz sve više klubova što će, vjerujemo, biti poticaj i onima koji imaju zastoj u radu s podmlatkom, da ponovno prionu poslu kako za koju godinu ne bi ostali bez nasljednika svojih prokušanih boraca.
I podsjetnik za veterane i veteranke da se njihovo pojedinačno prvenstvo igra u subotu u 14 sati u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu, a da je zadnji rok za prijave danas do 15 sati.
Pripremio Franjo FLAC

Izvor: 2908