Sport 18.04.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

ST. TENIS: Poraz Mihovljana, Šenkovec četvrti

Igračice Mihovljana u subotu su odigrale zaostalu utakmicu 12. kola protiv Dore iz Našica i porazom zaključile sezonu. Realno gledajući ishod i nije bio neočekivan, jer da bi izborile pobjedu Mihovljančankama se trebalo štošta poklopiti. U prvom redu 2 pobjede Bojane Kolarić, kojima bi još 2 trebale dodati Dora ili Marta Cividini i (ili) pak par Dora Cividini/Kolarić. A nešto takvo u subotu se nije dogodilo. Sve nade u uspjeh pale su u vodu već nakon prve partije u kojoj je Bojana u 5 setova izgubila od veteranke Kristine Fedor, koja, nakon gubitka prvoga seta gotovo da i nije griješila. Vodstvo gošći na 2:0 povećala je njena vršnjakinja Vesna Kovačević-Tomić, koja je rutinski došla do pobjede protiv Dore Cividini, da bi treću pobjedu za Našičanke, protiv Marte Cividini, izborila Vesnina kćerka Ana-Marija Tomić, koja je više reketom (“travom”) nego igrom zaplašila Martu Cividini. Nakon toga igra parova bila je samo formalnost, jer je gostujuća postava Fedor/Kovačević-Tomić lako u 3 seta osvojila pobjedonosnu partiju. Time su se igračice Dore bodovno izjednačile s ekipom Šenkovca, ali su zbog boljeg rezultata u međusobnom susretu one prvenstvo završile na trećem, a Šenkovčanke na četvrtom mjestu.
Već smo u prošlom broju pisali da je sa svih 14 pobjeda uvjerljivo prvo mjesto osvojila ekipa osječkoga Vodovoda, koja je i bila najveći favorit za osvajanje titule. Uz iskusnu Sonju Bertović i domaće mlade snage Justinu Mihaljević i Dunju Tomić u ostvarivanju nakane za povratak u Super ligu trener Vlado Bertović koristio je i pojačanje iz Vojvodine Martu Töke, koja je igrala samo važne utakmice i koja je jedina prvenstvo završila bez poraza. Uvjerljivo druge su igračice trenera Vilima Šagija iz MGK Drave iz Žabnika, koje svaku sezonu završavaju blizu vrhu tablice. Okosnicu ekipe činile su 3 Martine - Jukić, najbolja igračica lige po kriterijima HSTS-a, Milošević i Marčec, sve s pozitivnim skorom, a nešto je igrala i Anja Vrućina. Doru je do trećega mjesta doveo sastav iz utakmice protiv Mihovljana, a bez pobjede 6 je partija odigrala i mlada Dona Rukavina. Analizu naših predstavnica ostavit ćemo za kraj pa ćemo se osvrnuti na učinak drugoga, u stvari kadetskoga, sastava Varaždina, koji je prvenstvo završio na šestoj poziciji. Najbolji njegov član bila je Šenkovčanka Dina Ratajec, vrlo dobro igrala je Brodar, dok su znatno slabije bile Košćak, Bađun i Premuž. Samo s 1 pobjedom, i to u 2. kolu u Mihovljanu, uvjerljivo posljednje su igračice Mošćenice, u čijem je sastavu najbolja bila Radenić, solidna Tipura, a bez pobjede su završile Matal i Šošić.
Najbolji plasman od naših predstavnica ostvarile su igračice Šenkovca. Sastav, koji je u odnosu na prošlu sezonu ostao bez standardnih Anje Novak, koja je prešla u superligaški Varaždin, i Zagrepčanke Andreje Galić, koja je otišla u Mladost iz Petrinje, također članicu Super lige, na početku sezone popunjen je mladim Varaždinkama iz Igea Željezničara Miom Stipan i Nikom Jakopović. Već na početku sezone problem je pojačan neigranjem ozlijeđene Maje Pavleković, koja se ekipi priključila tek u 5. kolu, propustivši 4 utakmice, ali se njeno neigranje osjetilo tek u meču protiv MGK Drave u Žabniku. Prvi dio prvenstva odlično je odigrala Mia Stipan, ali je trener Zoran Vidović već nakon prvoga kola drugoga dijela prvenstva ostao bez nje, jer ju je od stolnog tenisa odvojila bolest. Tokom cijeloga prvenstva solidno je odigrala kadetska reprezentativka Ema Toplek, a ekipa je popunjavana Nikom Jakopović, Petrom Vugrinec i Anjom Toplek. Izostanak Stipan bitno se osjetio na rezultatima, jer su Šenkovčanke npr. prvi dio prvenstva završile sa skorom od 5 pobjeda i samo 2 poraza, a u drugom su dobile svega 3, a izgubile 4 utakmice. Solidan je tijekom čitave sezone bio učinak razne kombinacije parova, koji su sa skorom od 9 pobjeda i 4 poraza treći na rang listi lige.
Odmah iza Šenkovca, na 5. su mjestu prvenstvo završile igračice Mihovljana. Početak sezone pun problema za trenera Robera Mikaca. Zbog studija tek je 2 nastupa na početku zabilježila u prošloj sezoni najbolja igračica Nives Golub, a Tea Posedi odigrala je tek 1 u finišu prvenstva. Mladima Dori i Marti Cividini u pomoć je priskočila već odučena od stolnog tenisa Ivana Nikolić, koja je odigrala samo 2 prve utakmice, da bi se u 5. kolu u ekipu vratila Bojana Kolarić. Ona je nakon toga odigrala sve utakmice i bila najbolja igračica ekipe. Igračica na čijim su se pobjedama temeljili rezultati Mihovljančanki, koje su nakon njenoga povratka izborile 4 pobjede, u čemu su joj, unatoč neiskustvu, solidno pomagale kadetkinje Dora i Marta Cividini, a Dora je s njom izborila i sve 4 pobjede u parovima.
Probleme sa slaganjem ekipe imao je i vođa Hodošana Josip Markati. Ostao je bez kćerke Paule, koja je zaigrala za zagrebački Dr Časl, a kao zamjenu pojačanje je potražio u iskusnoj Zagrepčanki Ireni Purkat. Na popisu je još, uz mlade i neiskusne igračice iz kluba, imao i veteranku Milenu Horvat i Nedeljku Munđar Hegeduš, koje baš i nisu bile voljne zaigrati. Rezultat toga u prvom je dijelu prvenstva bila tek pobjeda protiv Mošćenice. Kad je zaigrala Munđar Hegeduš stanje se bitno popravilo pa su u drugom dijelu izborene još 3 pobjede i plasman na 7. mjesto, s istim brojem bodova kao i Varaždin 2. Purkat i Munđar Hegeduš izborile su i sve pojedinačne pobjede za ekipu, dok mladima i neiskusnima Nikolini Jurčec, Nikolini Zrna i Juliji Švec nije uspjelo osvojiti pobjedu. Jedini je Nikolina Jurčec s Purkat osvojila 1 pobjedu u paru, a preostalih 5 djelo su kombinacije Munđar Hegeduš/Purkat.
Rezultat zaostale utakmice: Mihovljan - Dora 0:4 (Kolarić - Fedor 2:3, D. Cividini - Kovačević-Tomić 0:3, M. cividini - Tomić 0:3, D. Cividini/Kolarić - Fedor/Kovačević-Tomić 0:3).
KONAČNA TABLICA
1. Vodovod 14 14 0 56:8 28
2. MGK Drava 14 12 2 49:23 26
3. Dora 14 8 6 37:34 22
4. Šenkovec 14 8 6 37:32 22
5. Mihovljan 14 5 9 35:45 19
6. Varaždin 2 14 4 10 23:47 18
7. Hodošan 14 4 10 30:45 18
8. Mošćen. 14 1 13 20:53 15
• Skorovi igračica naših klubova:
- Šenkovec: Stipan 10/3, E. Toplek 10/6, Pavleković 5/4, Jakopović 2/12, Vugrinec 1/0, A. Toplek 0/2, par 9/5,
- Mihovljan: Kolarić 17/2, M. Cividini 5/14, D. Cividini 4/14, Nikolić 2/2, Golub 2/2, Posedi 1/1, par 4/10,
- Hodošan: Purkat 16/5, Munđar Hegeduš 8/5, Zrna 0/3, Švec 0/10, Jurčec 0/14, par 6/8.
Franjo Flac

Izvor: 2973