Sport 21.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Stare seoske igre u Črnoj Pešti

Beli Beč i Črna Pešta su dijelovi naselja Sveta Marija. Posebno je poznat potonji koji je od pamtivijeka bio okupljalište djece, mladeži i odraslih i to zato jer je ovdje na seoskoj tratini i rubnim dijelovima šumaraka svaki znao naći zabavu za sebe. 

U novije vrijeme tu vrstu zabave oživjeli su članovi mjesnog KUD-a Ivan Mustač-Kantor koji su ovdje uz Dane općine počeli priređivati sportsku-zabavnu manifestaciju Seoske igre u Črnoj Pešti. 

Tako je bilo i ove godine kada su „kudovci“ široka i otvorena srca u petak 8. kolovoza u popodnevnim satima primili mnoštvo onih koji su se željeli iskazati u starim seoskim igrama, kao što su bacanju potkove, bacanju kamena s ramena, gađanju praćkom, potezanju užeta, hodanju na štulama, trčanju u vreći, nošenju jajeta u žlici, nogometu gdje su igrači  bosi...  

U natjecanju su sudjelovali pojedinci i općinske udruge. Kao i ranijih godina rezultati su ostali u drugom planu jer je druženje i okupljanje mještana primarni cilj ove manifestacije.  Nakon natjecanja svi su počašćeni gulašom koji je financirala Općina Sveta Marija, dok su se za pjesmu pobrinuli tamburaši organizatora. Ove godine u Črnoj Pešti okupilo se mnogo mještana jer nakon nekoliko godina nije padala kiša.

Mladen Grubić

Izvor: 3095