Sport 07.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Stevo Tkalčec: Mi želimo i radimo profesionalni sport

Konferencijom za novinare u srijedu su se javnosti obratili predsjednik Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan Stevo Tkalčec, sportski direktor Mario Vukoja, trener Igor Kriajimskii te Tijana Tkalčec i Filip Ude. Uz osvrt na ovosezonske sjajne rezultate govorili su i o financijskom stanju u Klubu.
Filip Ude se u sezoni na izmaku prvi put nakon tri godine natjecao u višeboju i zadovoljan je rezultatima.
- Imam razloga biti zadovoljan ovom sezonom, pogotovo petim mjestim na Svjetskom prvenstvu u Rotterdamu. Iduća godina će biti od izuzetne važnosti jer će se u njoj kristalizirati natjecatelji za Olimpijske igre u Londonu. Mislim da smo svi u Klubu spremni na to iskušenje - rekao je F. Ude.
Bez uvijanja, za Tijanu Tkalčec sportska javnost, ali i ona sama, kaže da je najveće iznenađenje sezone. Vrhunski rezultati u disciplini preskok stavljaju je u sam svjetski vrh.
- Mislim da nitko nije očekivao ovako dobre rezultate. Čak ni ja sama nisam imala u primisli sve medalje koje sam na koncu osvojila. Radim najbolje što znam, moja trenerica Tanja Goverdovskaia me dobro usmjeravala svih ovih godina i zato su rezultati tu. Važno je ostati usredotočan i imati što manje ozljeda - ističe T. Tkalčec.
Trener Igor Kriajimskii na tragu je svega rečenog te dodaje da će iduća sezona biti izuzetno važna. U klubu se radi s više vrhunskih gimnastičkih talenata tako da su obaveze kontinuirano velike, a planovi ambiciozni. Predsjednik Kluba Stevo Tkalčec ističe da je, uz amaterski dakako, vrhunski sport dugoročno primaran koncept u Macanu.
Ne poštuju se obaveze prema Klubu
- Naši rezultati svjedoče o tome što i koliko se radi u Klubu. Ne uspoređujemo se s drugima, ali ističemo svijest o tome da se na lokalnoj i nacionalnoj razini možemo mjeriti s najboljima. Međutim, u lokalnom sustavu vrijednosti kad je o sportu riječ mislimo da nemamo mjesto koje nam pripada. Naši problemi u Klubu nisu vezani uz sportaše, već uz financije i posljedično podmirenje obaveza. Imamo profesionalce na plaći u Klubu jer želimo vrhunski sport i radimo vrhunski sport. Međutim, ove godine smo bili u poziciji da važemo hoćemo li na neka natjecanja otići ili ne jer se ugovorne obaveze prema nama ne poštuju. S pet adresa smo trebali dobiti ukupno 450 tisuća kuna, a do polovice studenoga smo dobili 220 tisuća - rekao je S. Tkalčec.
Na tom je tragu i Mario Vukoja koji je još kritičniji kad je u pitanju valorizacija rada u Gimnastičkom klubu.
- Tijana je po svoju nagradu iz Rotterdama trebala otići u Englesku, ali nije jer nismo imali novaca da pokrijemo taj trošak. Ono što nam je ugovorom zajamčeno se ne poštuje, a u međuvremenu naši ljudi šutke rade i to s vrhunskim rezultatima. Nas nitko ne pita - kako to da su svi ti ljudi, koji su traženi diljem Europe, i dalje u klubu. Imamo ponude za prelazak u druge klubove svi kompletno, a ne samo pojedinačno i mislim da to javnost zaslužuje znati. Iscrpljuje nas svakodnevna borba za ono što znamo da radimo dobro, dapače vrhunski - rekao je Vukoja.
U idućoj godini Klub procjenjuje da će se troškovi rada kretati do 2 milijuna kuna. Bude li sve po scenariju koji se trenutno odvija, a to su pregovori sa sponzorom izvan Međimurske županije, za nesmetan rad, natjecanja i vrhunske rezultate ne bi smjelo biti prepreka. Ostaje da vidimo hoće li i ovdje doma, oni koji odlučuju, pokazati da doista cijene ono što se u Macanu stvara.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2902