Sport 13.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

STOLNI TENIS: Anketom do izmjena i dopuna

Već je prošlo je dosta vremena od završetka natjecanja Županijskih liga List MEĐIMURJE za sezonu 2012./13. Podjelom pokala naših novina na završnoj svečanosti 26. travnja, koju je odlično organizirao Čakovečki stolnoteniski klub (ČSTK), sezona je i službeno završena. Pred završnu svečanost trebao se održati i plenum klubova s temom izmjena i dopuna Propozicija liga, uglavnom njihovoga članka 4, koji regulira pravo nastupa igrača, odn. igračica. Od klubova su prikupljeni prijedlozi, ne baš brojni, koji bi trebali biti podloga za eventualne izmjene i dopune. Nažalost, bio je to propali pokušaj, jer zbog slaboga odaziva nije bilo kvoruma za donošenje pravovaljanih odluka. Zato je dogovoreno da, kao u do sada sličnim situacijama, odluku o tako važnoj temi više neće donositi Izvršni odbor, nego će se elementi za njeno definiranje pokušati od klubova dobiti putem anketnog upitnika, koji im je već i poslan. Izvršni odbor Saveza zatim će samo sumirati želje klubova u konačan tekst famoznoga članka 4. po kojemu će se primati prijave za iduću sezonu.
Spomenutim anketnim upitnikom trebala bi se riješiti stalno lebdeća dilema dali da se nastup igrača/igračica u ekipama županijskih liga ograniči samo na one koji imaju prebivalište u Međimurskoj županiji ili dozvoli i onima iz drugih županija, u neograničenom broju ili samo jednoga u svakom od 3 kruga utakmice i u igri parova. Neki su protiv ovoga ograničenja karakterizirajući ga čak i kršenjem ljudskih prava, ali kontra toga su oni koji smatraju da su lige rekreativnoga karaktera, van ingerencije Hrvatskoga stolnoteniskog saveza, i da je takvo zatvaranje zbog toga legitimno. Za mnoge su dvojbeni i paralelni nastupi igrača/igračica za ekipe u državnom rangu (Super liga, 1. i 2. Hrvatska liga) i klupskim pričuvnim ekipama u županijskim ligama. Tu, doduše, i u dosadašnjem tekstu članka 4. Propozicija postoje ograničenja prema dobnim kategorijama, ali će se ona anketnim upitnikom preispitati i, ako rezultati budu drugačiji, izvršiti izmjene. Isto tako na klubovima je da odluče dali takvi igrači, odn. igračice paralelno pravo igranja mogu ostvariti samo u pričuvnim ekipama kluba za koji su registrirani kod HSTS-a ili i u ekipama drugih klubova županijskih liga. Također i o pravu igranja igrača, odn. igračica s prebivalištem u Međimurskoj županiji, koji su registrirani za klubove van nje za koje je dvojbeno ograničenje prijava za ekipe bilo kojega kluba u županijskoj ligi ili onoga za koji su bili registrirani prije registracije za klub iz druge županije čiji su članovi u vrijeme prijave. Među primljenim prijedlozima za plenum bilo je i onih koji baš i nisu logični, kao da se npr. igrač, odn. igračica, koji su se natjecali u prošloj sezoni, u novoj mogu prijaviti samo za ekipe koje su samo rang niže, istoga ili višega ranga od onoga u kojemu su se natjecali u prošloj sezoni. Ili, npr. da novo prijavljene ekipe u svom sastavu mogu imati samo članove koji se do sada nisu natjecali (??!) ili su igrali samo u posljednjoj ligi po rangu. No, i o tome će se klubovi morati izjasniti u anketi. Stigla su i dva prijedloga za rješavanje promjene ekipe u stanci između prvoga i drugog dijela prvenstva za one igrače/igračice koji do sredine prvenstva nisu odigrali niti 1 partiju. U jednom se predlaže da mogu prijeći u ekipe istoga ranga, ranga više ili ranga niže od onoga u kojemu su se zadnji put natjecali (‘’!), a u drugom da takvi igrači/igračice mogu prijeći samo u ekipu istoga kluba i to onu koja se natječe u višem rangu od onoga u kojemu je ekipa za koju su na početku prvenstva bili prijavljeni.
Da nebi sve ostalo na članku 4., predložena je i dopuna članka 3., kojom bi se ekipi koja neopravdano ne odigra utakmicu i izgubi je bez borbe umjesto dosadašnjeg 1 oduzela 3 boda i članka 6. u kojemu bi se brisalo kažnjavanje takve ekipe novčanom kaznom od 100 kn. Također i članka 8. u kojemu se predlaže da klubovi na svoj trošak mogu tražiti da im određenu utakmicu sudi ispitani sudac s liste sudaca, koja bi se objavila u biltenu broj 1 na početku sezone.
Dakle, ideja na pretek. A na klubovima je da ih razmotre, na upitniku zaokruže neki od prijedloga i do 20. svibnja upitnik vrate voditelju liga.
Franjo Flac

Međimurke donose trofeje Dr Šaslu

Onima koji prate stolni tenis nije nepoznato da su igračice zagrebačkog Dr. Časla u ovoj sezoni prvi put osvojile titulu prvakinja Hrvatske skinuvši s trona do sada neprikosnoveni HASTK Mladost Iskon, također iz Zagreba. Međutim, mnogi neznaju da su važni kamenčići u temelju toga uspjeha već u superligaškom debiju - Međimurke. Takvima na znanje da su uz Japanku Yoshidu Mitsuki i Zagrepčanku Anu Švarc poene za šampionski uspjeh skupljale još i naše Sunčica Vugrinec, Paula Markati i Lea Rakovac. Sunčica je, podsjećamo, prve stolnoteniske korake napravila kod Rajka Jagara u ČSTK-u i do sadašnjega kluba došla preko HASTK Mladosti, Bjelovara i TIS-a, a Paula, također igrački prohodala u dvorani uz igralište NK Sloge u Čakovcu da bi u Dr. Časl došla preko Varaždina.
Lea, trenutno najperspektivnija hrvatska igračica, seniorska i juniorska reprezentativka, pak međimurske korijene vuče po baki rođenoj u Hodošanu. Uz osvojenu seniorsku ligu, igračice Dr. Časla, u čijem su sastavu bile i Rakovac i Markati, ovosezonski uspjeh zaokružile su osvajanjem titule ekipnih prvakinja na juniorskom prvenstvu Hrvatske u petak u Osijeku, a Lea Rakovac i pojedinačne u subotu na istom prvenstvu.
F. Flac

Juniorke Šenkovca treće

Osijek je od petka do nedjelje bio domaćin pojedinačnoga i ekipnog prvenstva Hrvatske za mlađe kadete i mlađe kadetkinje te juniore i juniorke. U ekipnim kategorijama nastupalo je po 8 sastava, a pojedinačnim po 32 igrača, odn. igračica, koje je na prvenstvo po zadanim kriterijima pozvao Hrvatski stolnoteniski savez.
Među 8 ekipa juniorki, odlukom Izvršnog odbora Hrvatskoga stolnoteniskog saveza, uvrštene su igračice Šenkovca i ta se odluka pokazala ispravnom, jer su je opravdale odličnim rezultatom. Prvo su svojoj kvalifikacijskoj skupini uvjerljivo s 3:0 izgubile od najboljih i novih prvakinja, ekipe Dra Časla iz Zagreba, u čijem je sastavu igrala i Hodošančanka Paula Markati, a isto tako uvjerljivo pobijedile Opatiju ‘08. U utakmici pak za drugo mjesto u skupini bile su bolje s 3:2 od prvakinja Regije Zapadna Slavonija, ekipe Bjelovara, a istim su rezultatom u borbi za treće mjesto savladale ekipu zagrebačke Mladosti Iskona. Za ekipu Šenkovca nastupale su Ema i Anja Toplek te Mia Stipan, koja je bila najbolja njegova igračica u ekipnom dijelu natjecanja.
Rezultati sk. 1 - 1. kolo: Dr Časl - Opatija 3:0, Šenkovec - Bjelovar 3:2 (E. Toplek - Malešević 2:3, Stipan - Horvat 3:0, A. Toplek - Talić 2:3, E. Toplek - Horvat 3:0, Stipan - Malešević 3:1); 2. kolo: Dr. Časl - Bjelovar 3:0, Šenkovec - Opatija ‘08 3:0 (Stipan - Franović 3:0, E. Toplek - Grgurina 3:0, A. Toplek - Arlović 3:2); 3. kolo: Dr Časl - Šenkovec 3:0 (Rakovac - Stipan 3:0, Markati - E. Toplek 3:0, Švarc - A. Toplek 3:0), Bjelovar - Opatija ‘08 3:0; Poredak: 1. Dr Časl 6 bodova, 2. Šenkovec 5, 3. Bjelovar 4, 4. Opatija ‘08 3 boda. Poredak skupine 2: 1. Varaždin 6, 2. Mladost Iskon 5, 3. Lokomotiva (Vinkovci) 4, Sveta Nedjelja Novaki 3 boda.
Za 3. mjesto: Šenkovec - Mladost Iskon 3:2 (Stipan - Sušac 3:0, E. Toplek - Jeger 0:3, A. Toplek - Bardač 3:1, Stipan - Jeger 0:3, E. Toplek - Sušac 3:1); Finale: Dr Časl - Varaždin 3:0 (za Varaždin igrala Šenkovčanka Dina Ratajec).
U pojedinačnom natjecanju juniorki od igračica Šenkovca kvalifikacijsku skupinu prošla je Ema Toplek, koja je s po 3:0 pobijedila Mandić iz Svete Nedelje Novaka i Lesničar iz Opatije ‘08, ali i izgubila od slabije rangirane Vrdoljak iz vinkovačke Lokomotive. Skupinu, zbog poraza od Jeger iz Mladosti Iskona i Hron iz zagrebačkoga Marathona, nije uspjela proći Mia Stipan, dok Anja Toplek nije bila u ždrijebu, jer se na prvenstvo nije plasirala na regionalnim kvalifikacijama. Emi je kiks protiv Vrdoljak i 2. mjesto u skupini ždrijeb u osmini finala donio težu protivnicu, a ta je ovoga puta bila Paula Markati. Pobjedom od 4:1 Paula se plasirala u četvrtfinale gdje je s 4:0 bila uspješnija od klupske kolegice iz Dra Časla Ane Švarc, da bi zatim u polufinalu ispala od nove prvakinje, također iz njenoga kluba, Lee Rakovac. Od Međimurki drugim je mjestom kvalifikacijsku skupinu prošla i Dina Ratajec, Šenkovčanka i članica Varaždina, ali je u najnapetijoj partiji osmine finala, u kojoj je 5 setova igrano u fiksu, s 4:3 izgubila od Švarc.
U igri parova šenkovečka kombinacija Ema Toplek/Stipan u osmini finala lako je s 3:0 dobila varaždinsko - bjelovarski par Koščak/Talić, ali je u četvrtfinalu izgubila od finalistica Markati i Rakovac, koje su u finalu propustile zlato nesretnim porazom od Jeger iz Mladosti Iskona i Srebrnjak iz Pule.
U kategoriji mlađih kadeta iz naše je županije nastupao samo Marko Lovrek iz MSTC Čakovca, a za prvenstvo, iako je imao pravo nastupa, nije se prijavio Stjepan Škoda iz Kos-Kotoribe. Lovrek, koji u posljednje vrijeme igra u dobroj formi nije najbolje iskoristio šansu. Porazom u 5 setova od Zovka iz GSTK Zagreba i pobjedama od po 3:0 nad Dubravcem iz domaćega Vodovoda i Malojčićem iz zagrebačkoga TIS-a, osvojio je drugo mjesto u skupini. Zbog toga ždrijeb mu je već u osmini finala donio jačega protivnika, a to je ovoga puta bio Franjčec iz Zaboka, od kojega je eliminiran rezultatom 3:0. U osmini finala poražen je i u igri parova, koju je igrao sa znatno slabijim partnerom Poznićem iz Zaboka.
F. Flac

Izvor: 3029