Sport 01.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

STOLNI TENIS: Drugoligašice s 8 ekipa

Nakon godišnje Skupštine Hrvatskog stolnoteniskog saveza održani su i zborovi klubova prvih i drugih Hrvatskih liga, za svake posebno, na kojima je voditelj liga Dean Šešelja podnio organizacijska i financijska izvješća, potvrđeni su isti sustavi igranja u svim ligama kroz utvrđivanje, odn. prihvaćanje propozicija iz prošle sezone, a prisutni predstavnici klubova prihvatili su i proračune za prve, odn. druge lige za novu sezonu.
U 1. Hrvatskoj ligi za žene u novoj će sezoni igrati i igračice Šenkovca, koje će za protivnice imati ekipe HASTK Mladosti Iskona iz Zagreba, Bjelovara, Aquaestila iz Duge Rese, Pule, Lokomotive iz Vinkovaca, TIS-a iz Zagreba, Varaždina, Mladosti Iskona iz Zagreba, stare članice lige te ekipu Svete Nedjelje Novaka, koja se u ligu plasirala kao prvak 2. HL zapad.
Novi članovi 2. Hrvatske lige istok za igrače su ekipe Mladost iz Petrinje i Graničara iz Slavonskog Broda, koji su se u ligu plasirali kroz kvalifikacije, kroz koje je opstanak osigurala ekipa Mihovljana. U ligi će i u novoj sezoni igrati ekipe Podravke iz Koprivnice, Šenkovca, Olimpije ID iz Osijeka, Vukovara ‘91, MSTC-Nostra, Kutine i Obrtničke škole-Brod. S time da je moguće je da dođe do jedne promjene, jer je, zbog odustajanja Konavljanina iz Dubrovnika od igranja u 1. ligi, ostalo upražnjeno jedno mjesto, koje će se popuniti igranjem kvalifikacijskog turnira na kojemu pravo nastupa imaju deveto plasirani u 1. ligi na kraju sezone 2009/2010. Split, drugo plasirana u 2. HL istok Podravka i 2. plasirani u 2. HL zapad Velika Gorica-Stanfar. U slučaju plasmana Podravke u 1. HL, 2. HL istok popunit će se Putjanama, četvrto plasiranim na kvalifikacijama. Veliki problemi opet su s popunom 2. HL istok za igračice.
Nakon što su od nastupa odustale ekipe Igea Željezničara iz Varaždina i Virovitice, kojoj je i unatoč ispadanju iz lige na kraju sezone 2009/2010., ponuđeno igranje u ligi, ostalo je ukupno 8 ekipa i to starosjedioci Mladost iz Petrinje, MGK-Drava iz Žabnika, Vodovod iz Osijeka, MSTC-Nostro, Mihovljan te Dora iz Našica, Hodošan i Varaždin 2, koje su se prijavile za kvalifikacije i izravno ušle u ligu jer kvalifikacija nije niti bilo.
Na zborovima su obavljeni i ždrijebovi startnih brojeva temeljem kojih će se napraviti raspored natjecanja u ligama. Početak za prve lige predviđen je za subotu 25. rujna, a druge lige za subotu 2. listopada, s time da prvoligaši i prvoligašice svoje utakmice igraju klasičnim liga sustavom, a drugligaši i drugoligašice dvostrukim bod sustavom - vezanim načinom.
Na početku zasjedanja Zbora klubova 1. Hrvatske muške i ženske lige predstavnicima ekipa koje su se plasirale u lige podijeljeni su pokali Hrvatskog stolnoteniskog saveza, a pokal za žensku ekipu Šenkovca preuzeo je tajnik kluba Franjo Flac.

GODIŠNJA SKUPŠTINA HSTS-a
Nije prihvaćeno izvješće predsjednika
Pod predsjedanjem predsjednika Ivana Vuletića u hotelu “Four Points Panorama” u Zagrebu je održana godišnja Skupština Hrvatskog stolnoteniskog saveza. Prisutni članovi Skupštine saslušali su izvješća predsjednika, glavnog tajnika, predsjednika Hrvatske udruge stolnoteniskih sudaca, predsjednika Stručne komisije, financijsko izvješće i izvješće Nadzornog odbora. U svom izvješću predsjednik je pobrojio rezultate hrvatskih reprezentacija i njihovih članova, pohvalio rad glavnoga tajnika Žarka Ratkovića, predsjednika Stručne komisije Renata Čengića i trenera reprezentacija, a iznio je i financijske probleme s kojima se Savez suočava u svom radu te porazan podatak da je sklopljen ugovor samo s jednim sponzorom, Croatia osiguranjem pa sugerira racionalnu potrošnju. Pozdravio je uspješan oporavak Sandre Paović i zahvalio prisutnom Bruni Kovačeviću s Hrvatske televizije za uspješno organiziranu akciju prikupljanja sredstava za njezino liječenje. Upoznao je prisutne i da Sandra uskoro seli u Zagreb gdje se za nju u HOO ili HSTS pronalazi radno mjesto, kako bi i dalje ostala u sportu. Posebno je za našu županiju bilo interesantno izvješće predsjednika Stručne komisije Renata Čengića, koji je, među ostalim, pohvalio STK Šenkovec i njegovog predsjednika Dražena Korenta za domaćinstvo i sudjelovanje u organizaciji regionalnog kampa za mlade u Nedelišću.
U plodnoj, a od pojedinih članova i žestokoj raspravi, prednjačio je predsjednik STK Dr Časl Martin Tino Časl, koji je iznio brojne zamjerke na rad predsjednika Vuletića etiketirajući ga nesposobnim za vođenje Saveza, a ništa blaži nije bio niti predsjednik STK Splita i potpredsjednik Europske stolnoteniske federacije te dugogodišnji predsjednik Saveza Ivo Goran Munivrana, koji je konstatirao da pod predsjedanjem Vuletića drastično pada ugled nekoć respektabilnom i uspješnom savezu.
Postavljana su i pitanja o kriterijima za uvrštavanje u reprezentacije mlađih uzrasta i ulaska u olimpijski program, a zatražena je i analitika troškova iz financijskog izvješća za 2009. godinu. Također je postavljeno i pitanje o sudskim sporovima protiv HSTS-a, koji će, izgube li se, Savez dovesti do stečaja. Nakon rasprave sva su izvješća, osim izvješća predsjednika Vuletića, jednoglasno prihvaćena. Prihvaćeni su i plan i program djelovanja Saveza za sezonu 2010./11. i financijski plan za 2010. godinu, a na dnevnom redu bio je i prijam u članstvo novih udruga, među kojima i STK Hodošana iz naše županije. S posebnim se interesovanjem očekivalo izvješće o organizaciji Europskog veteranskog prvenstva u Poreču 2009. godine, koja je oduzeta STK Poreču i prepuštena CIV savjetovanju iz Zagreba. Zbog toga STK Poreč od HSTS-a potražuje 250.000 kuna, jer smatra da je takvim postupkom oštećen, a slučaj je predao i Državnom odvjetništvu.
(F. Flac)

Izvor: 2879