Sport 13.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

STOLNI TENIS: E. Toplek i B. Podkrajac na drugim pozicijama

Kraj je stolnoteniske sezone pa je, odigravanjem posljednjih službenih natjecanja predviđenih kalendarom Hrvatskoga stolnoteniskog saveza, zaključena i izrada završnih rang lista za sezonu. Pravilnik za izradu rang lista za netom završenu sezonu predvidio je bodovanje igrača i igračica u 10 kategorija i u svakoj od njih utvrdio i natjecanja čiji se rezultati uzimaju u obzir za bodovanje. Tijekom sezone, nakon svakoga natjecanja, koje je Pravilnikom o izradi rang lista predviđeno za bodovanje, ažurno su izrađivane i objavljivane aktualne rang liste, ali za ove završne u obzir nisu uzeti bodovi sa svih natjecanja, već kod seniora i seniorki s 4 najbolja plus osvojeni bodovi u ligaškom natjecanju, juniora i juniorki 5 najboljih rezultata, a kod kadeta i kadetkinja, mlađih kadeta i mlađih kadetkinja te najmlađih kadeta i najmlađih kadetkinja 6 najboljih rezultata bodovanih tijekom sezone. Ove rang liste trebale bi biti pokazatelj vrednovanja sveukupne uspješnosti igrača i igračica, što kod onih najmlađih kategorija i jest slučaj dok kod seniora i seniorki, koji baš i ne mare za pojedinačne turnire, koji se boduju, to baš i nije slučaj. A kako su u rangiranju sezone prošli igrači i igračice iz naše županije?
Najbolje Ema Toplek i Benjamin Podkrajac, članovi Šenkovca, koji su u konačnici završili na drugim pozicijama u svojim kategorijama.
Benjamina, koji je gotovo čitavu sezonu bio vodeći u kategoriji najmlađih kadeta, povreda koljena, zbog koje nije igrao nekoliko turnira na kraju sezone, spriječila je da sačuva prvo mjesto. Minimalan zaostatak od svega 56,5 bodova iza igrača Igea Željezničara Vidačeka zorno pokazuje koliko je Beni bio superioran u svojoj kategoriji. Na odličnom 15. mjestu sezonu je završio Marko Lovrek iz MSTC-Nostra, njegovi klupski kolege Filip Lajtman i Bruno Siladi su na 28. i 31. poziciji, a Jan Zrna i Matija Zadravec, članovi Šenkovca, na 32. i 73. mjestu. Od Marka se u idućoj sezoni očekuje proboj u sam vrh, jer čak 9 od 10 vodećih na rang listi odlazi u stariju, kategoriji mlađih kadeta, čime mu se otvara prostor za značajno napredovanje.
Ema je, na oproštaju s kategorijom mlađih kadetkinja, na rang listi sigurna druga s malim zaostatkom iza vodeće Dorine Srebrnjak iz Jadranova, koju stručnjaci svrstavaju među najveće talente hrvatskog ženskog stolnog tenisa. Odličan plasman, na treće mjesto, ostvarila je i Dina Ratajec, Šenkovčanka, koja brani boje Varaždina, na 23. i 26. mjestu su Dora i Marta Cividini igračice Mihovljana, a 28. Eva Kolarek Emina suigračica iz Šenkovca.
Veliku težinu sigurno ima plasman Hodošančanke Paule Markati, kadetkinje Varaždina, na 3. mjesto rang liste kadetkinja na čijem je vrhu neprikosnovena igračica zagrebačkoga Marathona Lea Rakovac. Među prvih 10, na 7. i 8. mjesto, svrstale su se Šenkovčanke Anja i Ema Toplek, 35. je Dina Ratajec, 58. treća Šenkovčanka Eva Kolarek, a 58. i 66. poziciju zauzele su sestre Marta i Dora Cividini. Paola i Anja u idućoj će sezoni biti juniorke, a u stariju kategoriju od 10 vodećih s rang liste prelazi njih čak 6 pa se i od Eme u slijedećoj sezoni očekuju rezultati, koji će je svrstati među najbolje kadetkinje u Hrvatskoj.
Benjamin Podkrajac bio je odličan 14. na rang listi mlađih kadeta, a da nije bilo ozlijede i da je igrao sve turnire, sigurno bi se pozicionirao i među najboljih 10. Na 21. mjesto svrstan je Ivan Lovrek iz MSTC-Nostra, 31. i 37. Danko Horvat i Jurica Kovač iz Šenkovca, 46. Karlo Jambor, 60. Mašan Sredanović, 72. Lovro Majerić, 100. Karlo Lajtman, svi iz MSTC-Nostra, a na 51. mjesto Ivan Mikac iz Mihovljana. S obzirom da u novoj sezoni iz prvih 10 neće biti čak 8 igrača, našima, osim Kovača i Mikaca, koji prelaze u kadete, ukazuju se velike šanse za poboljšanje svojih pozicija.
Na rang listi najmlađih kadetkinja naši klubovi imaju najmanje predstavnica. Najbolja, na 16. mjestu, je Petra Vugrinec iz Šenkovca, na 44. je njena klupska suigračica Hana Zadravec, a na 48. mjestu Nikolina Jurčec iz Hodošana, dok je sezonu na prvom mjestu završila Karla Franović iz Opatije.
Prvo mjesto na rang listi kadeta pripalo je Nikoli Horvatu igraču Igea Željezničara iz Varaždina, a njegov suigrač, Čakovčanac Bruno Damjan sezonu je završio na 8. mjestu. Igrači Šenkovca Marin Korent i Kristian Lipić pozicionirani su na 17. odn. 25. mjestu, Filip Panić iz MSTC-Nostra je 42., Benjamin Podkrajac 53., David Požgaj, Benijev suigrač iz Šenkovca 58., a na 109. mjesto svrstao se Ivan Lovrek iz MSTC-Nostra. U stariju kategoriju u novoj sezoni prelaze Damjan i Korent, a i dosta visoko rangiranih na kraju ove sezone pa će i naši mlađi igrači dobiti šanse za napredak, a najviše se očekuje od najiskusnijih Lipića i Panića.
Na prvom mjestu rang liste juniorki je Ivana Tubikanec iz zagrebačkoga Marathona. Najbolje Međimurke, ali članice klubova van naše županije, su Sara Mikac iz zagrebačkog TIS-a na 12. i Paula Markati, igračica Varaždina, na 15. mjestu, a ostale rangirane sve su članice Šenkovca - 16. Anja Novak, 30. Maja Pavleković, 39. Petra Lehkec, 53. Ema Toplek i 55. Anja Toplek. Sve naše igračice, osim Pavleković i Lehkec, i u idućoj će sezoni biti juniorke, a konkurencija će i nadalje biti strašna, jer vrlo mali broj igračica, pogotovo onih s gornjega dijela rang liste, prelazi u seniorsku kategoriju.
Nekim dobrim plasmanom naših igrača ne možemo se pohvaliti u konkurenciji juniora gdje je na prvom mjestu Frane Kojić, član GSTK Zagreba. Na 20. mjestu je Bruno Damjan (Igea Željezničar), 38. Marin Korent (Šenkovec), 39. Igor Tkalec (MSTC-Nostro), 44. Davor Vidović (Hodošan), 67. Kristian Lipić (Šenkovec), 70. Robert Lehkec (Šenkovec). I u ovoj kategoriji odljev u seniore će biti vrlo mali pa će konkurencija i nadalje ostati vrlo jaka.
Već smo u uvodu spomenuli nezainteresiranost seniora i seniorki za svoje turnire pa se, na primjer, za pojedinačno prvenstvo Hrvatske moljakaju igrači i igračice, koji su se plasirali, a neće se prijaviti, a slično je i s pozivnim turnirima i turnirima TOP-12, koji su se čak pretvorili u TOP-8 ili slično i jedva se brojčano popune. Sve to rezultira zbrkanošću rang lista seniora i seniorke, koje ne pokazuju pravu vrijednost igrača i igračica pa su na vrhu lista oni koji žele igrati, a ne i oni koji su stvarno najbolji.
U takvom odnosu snaga na rang listi seniora na 1. je mjestu Tomislav Kolarek iz zadarskoga Donata, a od Međimuraca 28. je Denis Petričević, koji igra za Igea Željezničar iz Varaždina, 29. također Igeovac Siniša Ajdarpašić, 34. Matija Barić, igrač Šenkovca, 42. Nino Bujan iz Mihovljana, 48. Igor Tkalec, član MSTC-Nostra i 53. Rinaldo Jurinec iz Šenkovca. Među seniorkama naša županija još je slabije zastupljena pa je na 17. mjestu Andrea Galić, Zagrepčanka koja igra za Šenkovec, 34. Paula Markati, koja je u ovoj sezoni branila seniorske boje Igea Željezničara, 35. Sara Mikac, koja je igrala za Aquaestil iz Duge Rese i na 46. mjestu Anja Novak, prvotimka Šenkovca.
Iz iznijetoga je vidljivo da su naši igrači i igračice bolje plasirani na rang listama mlađih kategorija. Mnogi od njih poput Paule Markati, Benjamina Podkrajca i Eme Toplek čak su u ovoj sezoni pozivani i u reprezentativne vrste svojih uzrasta, a tu su čast prethodnih sezona imali i neki drugi. Međutim, analiziramo li rang liste vidimo da su od mlađih prema starijim kategorijama plasmani naših predstavnika sve slabiji pa se postavlja logično pitanje gdje su uzroci zaostajanja članova naših klubova?
Da li je to manjkava tehnika, koja ih koči u napredovanju, loša taktička priprema, uvjeti za treninge i nedovoljno treniranje ili nešto drugo? Odgovore, u prvom redu, moraju naći odgovorni u klubovima i popraviti ono što se popraviti dade, jer bila bi velika šteta da oni i dalje ne napreduju pa da za dogledno vrijeme tek pričamo kako smo imali velike talente.
Franjo Flac

Izvor: 2881