Sport 25.05.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

STOLNI TENIS: Ema i Petra prvakinje

Prošlog vikenda, od petka do nedjelje, 3 dvorane zagrebačkoga Doma sportova na 56 stolova ugostile su 893 igrača iz Hrvatske i 15 europskih zemalja na 58. Otvorenom međunarodnom juniorskom i kadetskom prvenstvu Zagreba, najmasovnijem i najpoznatijem natjecanju ovoga uzrasta u Europi. Uz natjecanje u 8 pojedinačnih kategorija, mladi igrači i igračice svrstane u 248 ekipa nadmetali su se i u isto toliko ekipnih kategorija, a među njima i članovi Mihovljana, MSTC Čakovca i Šenkovca iz Međimurske županije. U znatno manjem broju nego prethodnih sezona, uzrok čemu je teško financijsko stanje naših klubova prvenstveno izazvano gotovo nikakvim dotiranjem od strane lokalnih zajednica.
Međutim, oni koji su se ovoga vikenda našli za stolovima Doma sportova svojim su rezultatima opravdali dolazak i, vjerujemo, onima koji bi morali bolje vrednovati njihov rad dali jasan znak da ne mogu biti gotovo u potpunosti prepušteni financiranju svojih roditelja.
Najbolje su na turniru prošle kadetkinje Šenkovca Petra Petrinšak i Ema Toplek, koje su, igrajući zajedno s Dorinom Srebrnjak iz Pule za reprezentaciju Hrvatske, osvojile prvo mjesto u ekipnoj konkurenciji. U finalu su s 3:1 pobijedile Arrigoni iz Izole, a prethodno u polufinalu, nakon velike borbe, s 3:2 reprezentaciju Bosne i Hercegovine. U polufinalu uz Dorinu Srebrnjak igrala je Ema Toplek, a u finalu Petra Petrinšak, koja je s 2 pobjede reprezentaciji i donijela prvo mjesto. U istoj kategoriji igrala je i ekipa Mihovljana (Dora i Marta Cividini), ali je iz igre ispala u prvom kolu kvalifikacija, nakon poraza s 3:0 od Preserja iz susjedne Slovenije.
Odlično su na turniru ekipni dio odigrali i mlađi kadeti MSTC Čakovca. U prvom kolu kvalifikacija bili su slobodni, u drugom s 3:2 savladali Unireu iz Uzdina (Srbija), a u trećem s 3:0 Fužinar iz Ravna na Koroškem (Slovenija) te se plasirali u završne borbe, među 16 najboljih. Tu su, na žalost, u teškoj skupini razigravanja izgubili sve 3 utakmice, od Krke iz Novog Mesta (Slovenija) i Velike Gorice Stanfara s po 3:2 te od Tapa iz Rumunjske s 3:0.
Dobru formu iz ekipnog dijela Petra Petrinšak zadržala je i u pojedinačnom natjecanju kadetkinja gdje se plasirala u polufinale, i s 3:0 izgubila od Leje Rakovac iz Dra Časla Zagreb, dok su Ema Toplek, kao i njezina sumještanka, koja igra za Varaždin, Dina Ratajec izborile plasman među najboljih 16, ali su zbog primanja sakramenta Sv. Potvrde predale susrete osmine finala. Dora i Marta Cividini iz Mihovljana u svojim su kvalifikacijskim skupinama osvojile treća mjesta i ispale iz natjecanja.
Iako klubovi iz Međimurske županije nisu imali svoje predstavnike u juniorskoj konkurenciji s mnogo pohvala moramo ispratiti odličan rezultat naše Međimurke, mlade Hodošančanke Paule Markati, juniorke Dra Časla iz Zagreba, koja je odličnom igrom iznenadila mnoge favorizirane vedete i plasirala se na treće mjesto. U osmini finala bez mnogo problema eliminirala je Josipu Zajec iz Mladosti Iskona, a u četvrtfinalu istim rezultatom i njenu klupsku kolegicu Idu Jazbec. Za nešto više nije imala snage pa je u polufinalu s 3:0 izgubila od kasnije pobjednice i kolegice iz Dra Časla Ivane Tubikanec.
Kvalifikacijske skupine su drugim mjestima prošli Filip Lajtman iz Mihovljana i Matija Murk iz MSTC Čakovca u kategoriji najmlađih kadeta, dok Matijin klupski kolega Davor Kučević, s 1 pobjedom i 2 poraza, nije izborio daljnje razigravanje u tzv. play offu kroz koji se trebalo plasirati u glavni turnir. To je uspjelo tek Filipu, koji je na tom putu eliminirao i Murka. U Glavni turnir izravno su uvršteni Marko Lovrek iz MSTC Čakovca i Jan Zrna iz Šenkovca. Prvim mjestom u skupini Marko se plasirao među najboljih 32, dok su Jan i Filip u svojim skupinama osvojili treća mjesta i uvrstili se od 33. do 48. mjesta od 209 prijavljenih.
Svi naši predstavnici - Bruno Siladi i Karlo Lajtman iz Mihovljana i Mašan Sredanović iz MSTC Čakovca prošli su kvalifikacijske skupine u kategoriji mlađih kadeta (95 igrača). Mašan je prošao i play off i plasirao se u skupinu glavnog turnira, među najuspješnijih 64, dok su Bruno i Karlo prošli prvo i izgubili u drugom kolu. Plasman među 32, prvim su mjestima u skupinama glavnoga turnira prošli Karlo Jambor i Ivan Lovrek iz MSTC Čakovca, koji8 su u glavni turnir uvršteni izravno, a Sredanović je u svojoj skupini bio treći i ispao iz igre. U razigravanju na ispadanje Ivan je zatim pobijedio u prvom kolu, ali ga ždrijeb nije mazio pa je u osmini finala izgubio od najboljega igrača Srbije Miloševića uvrstivši se među najboljih 16, dok je Karlo propustio šansu i izgubio u šesnaestini finala od Varaždinca Blažeka.
Kvalifikacijske skupine drugim su mjestima prošli i kadeti Mihovljana Luka Crnčec i Ivan Mikac. Oba su preskočila i prvo kolo play offa i izborila plasman među 64 najbolja kadeta od 131 prijavljenog, ali je tu za njih bio kraj, jer je u borbi za nastup u šesnaestini finala Ivan u svojoj skupini osvojio treće, a Luka četvrto mjesto.
Rezimirajmo da su svi predstavnici međimurskih klubova turnir odigrali solidno, a da je jaka međunarodna konkurencija krivac, što, osim Petre Petrinšak i Eme Toplek ekipno i Petre pojedinačno, uz Emino već opisano odustajanje, i neki drugi nisu kućama ponijeli koji pokal ili medalju.

TURNIRI TOP-12 ZA MLAĐE KADETSKE I JUNIORSKE
KATEGORIJE
Odlični Karlo Jambor i Ivan Lovrek
Subota i nedjelja kalendarom Hrvatskog stolnoteniskog saveza bile su rezervirane za odigravanje turnira TOP-12 za mlađe kadetske i juniorske kategorije igrača i igračica.
Među 12 najboljih mlađih kadeta na turniru u Varaždinu natjecali su se Karlo Jambor i Ivan Lovrek iz MSTC Čakovca i postigli odlične rezultate, pokazavši da su na kraju sezone još uvijek u dobroj formi. Jambor je sa 7 pobjeda i 4 poraza osvojio četvrto, a Lovrek s 6 pobjeda i 5 poraza peto mjesto, a u međusobnom susretu bolji je bio Lovrek. Prva 3 mjesta osvojili su redom Fran Golob i Matija Hrelec iz varaždinskoga Igea Željezničara i Josip Arbanas iz Obrtničke škole-Brod iz Slavonskoga Broda, što se i očekivalo. Jedino poredak nije identičan onom na rang listi na kojoj je redoslijed nešto drugačiji - Hrelec, Arbanas, Golob, što znači da je na turniru najviše profitirao Golob, koji je prvo mjesto osvojio zahvaljujući pobjedi u međusobnom susretu nad Hrelecom. Rezultati međusobnih susreta odlučili su i o poretku na peto i šesto mjesto, gdje je naš Lovrek bio bolji od Luke Martineka iz Sesveta, osmom i devetom te desetom i jedanaestom mjestu.
Poredak: 1. Golob (Igea Željezničar) 10/1, 2. Hrelec (Igea) 10/1, 3. Josip Arbanas (OŠB) 8/3, 4. Karlo Jambor (MSTC Čakovec) 7/4, 5. Ivan Lovrek (MSTC Čakovec) 6/5, 6. Martinek (Sesvete) 6/5, 7. Drašković (GSTK Zagreb) 5/6, 8. Blažek (Igea) 4/7, 9. Štriga (Ljubešćica) 4/7, 10. Banek (Vodovod Osijek) 3/8, 11. Nagy (Rugvica) 3/8, 12. Ognjanović (Igea) 0/11.
Na turniru juniorki u Zagrebu nastupala je Paula Markati iz Hodošana, juniorka zagrebačkoga Dra Časla, i sa skorom od 4 pobjede i 7 poraza osvojila osmo mjesto. Imala je izrazito loš dan u subotu, kada je uspjela pobijediti samo Martinu Jukić iz MGK Drave iz Žabnika, boreći se osim protiv jakih protivnica i s napadom stršljena. Unatoč tome u nedjelju je izborila još 3 pobjede, nad drugom igračicom MGK Drave Martinom Marčec, te Idom Jazbec i Magdalenom Basić iz zagrebačke Mladosti Iskona. Prva 3 mjesta osvojile su redom njene klupske kolegice iz Dra Časla Ivana Tubikanec i Lea Rakovac, koje su ostvarile skor od 10 pobjeda i 1 poraza te Petra Petek iz Varaždina, koja je dobila 9 i izgubila 2 partije. Uz koju pobjedu više Paula se mogla plasirati i mnogo bolje, jer su 3 igračice svrstane ispred nje, od petoga do sedmog mjesta, imale skor 5/6. Nakon odličnoga rezultata na 58. Zagipingu i solidnog na ovom turniru, zaslužila je i poziv izbornika reprezentacije pa će od srijede do nedjelje uz Ivanu Tubikanec i Mateju Jeger braniti boje juniorske reprezentacije na Međunarodnom prvenstvu Poljske.
Franjo Flac

Izvor: 2926