Sport 25.04.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

STOLNI TENIS: Ema Toplek u finalu

Osijek je od petka do nedjelje bio domaćin ekipnog i pojedinačnog kadetskog prvenstva Hrvatske, najvažnijega turnira za ovu kategoriju u sezoni. U ekipnoj konkurenciji igralo je po 6 regionalnih prvaka i po 2 ekipe po rejtingu igrača, odn. igračica, a u pojedinačnoj po 16 kadeta i kadetkinja na osnovu plasmana na aktualnim rang listama, po 12 s regionalnih kvalifikacijskih turnira, iz svake regije po 2, te po 4 igrača i igračica po izboru trenera reprezentacije. Među ekipama iz Međimurske županije nastupale su igračice Šenkovca i igrači MSTC Čakovca, a pojedinačno 3 kadeta i 5 kadetkinja.
Najbolji plasman od naših ostvarile su kadetkinje Šenkovca i njihova najbolja igračica Ema Toplek, koje su zaustavljene tek u finalima. Među 8 ekipa, podijeljenih u 2 kvalifikacijske skupine, Šenkovčanke su u svojoj grupi sve svoje protivnice - Opatiju ‘08, Lokomotivu iz Vinkovaca i Jaderu iz Zadra, dobile s glatkih 3:0 i izborile se za finale u kojemu su im protivnice bile prvakinje druge skupine, igračice Pule, po pozicijama igračica na rang listi s boljom prvom i drugom, a znatno slabijom trećom igračicom. Postave ekipa, na žalost Šenkovčanki, išle su u korist Puljanki, jer se Emi Toplek već u njenoj prvoj partiji sučelila daleko najbolja hrvatska kadetkinja i kolegica iz reprezentacije Dorina Srebrnjak, kojoj je mogla samo čestitati. Nika Jakopović izgubila je od druge igračice Pule Ane-Pie Načinović, a Petra Petrinšak glatko dobila treću Puljanku Loru Stern-Racan. Jedna pobjeda premalo u prvom krugu da bi se mogao očekivati uspjeh, jer je drugi krug otvorila Jakopović i lako izgubila od Srebrnjak za zasluženu pobjedu Pule od 3:1. Dobar plasman, na četvrto mjesto, ostvarila je druga ekipa na prvenstvu iz naše regije, ekipa Varaždina, čije boje je branila i mlada Šenkovčanka Dina Ratajec.
Ema Toplek u pojedinačnom ždrijebu bila je postavljena za drugu nositeljicu i plasmanom u finale opravdala tu poziciju. U prednatjecanju je bez poraza osvojila prvo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini savladavši Brodar iz Varaždina, Lesničar iz Opatije ‘08 i Martu Cividini iz Mihovljana. Njena protivnica u osmini finala bila je druga od sestara Cividini, Dora, a u četvrtfinalu joj je trebalo čak 7 setova da bi prošla Vrdoljak iz vinkovačke Lokomotive, protiv koje je uspjela spasiti vodstvo protivnice od 3:1 u setovima. Sličan scenarij i u polufinalu gdje joj je Ombla iz zadarske Jadere vodila 2:0 i 3:2 da bi na kraju ipak maksimalnom borbenošću i zalaganjem slavila Ema i plasirala se u finale. I tamo, očekivano, Dorina Srebrnjak, protiv koje više nije imala snage niti za osvajanje bar jednoga seta. Na porazu od 4:0 nema joj se što zamjeriti, jer postigla je ono po što je i došla u Osijek, a to je drugo mjesto, što je jedan od najboljih rezultata međimurskih predstavnika na prvenstvima Hrvatske. Druga igračica Šenkovca Petra Petrinšak također je lako prošla skupinu pobjedama nad Vinkovčankom Botić, Opatijkom Gregurina i Bjelovarčankom Talić. U osmini finala bila je bolja od Zadranke Čošić, a u četvrtfinalu je zaustavljena od prve igračice Jadere Omble, od koje je u osmini finala poražena i Nika Jakopović. Do plasmana u završnicu ona je u skupini izgubila od Zabočanke Cakol, a pobijedila Šantek iz Ljubešćice i Miljatović iz Jadere. Već smo spomenuli da je Toplek u prvom kolu razigravanja eliminirala Doru Cividini, koja je završnicu stekla drugim mjestom u skupini pobjedama nad Malešević iz Bjelovara i Žitković iz Svete Nedelje i porazom s 3:2 od Osječanke Tomić. Spomenimo i da sestra joj Marta Cividini nije bila tako raspoložena pa je u skupini poražena od Šenkovčanke Toplek, Varaždinke Brodar i Opatijke Lesničar, što joj je donijelo četvrto mjesto i oproštaj od prvenstva. Plasman u završne borbe, drugim mjestom u skupini, izborila je i “Varaždinka” iz Šenkovca Dina Ratajec, ali je u osmini finala izgubila od Vinkovčanke Vrdoljak. Ovim rezultatima sve ove igračice oprostile su se s kadetskom kategorijom, jer će u idućoj sezoni prijeći u kategoriju juniorki.
Uz prvake regije, varaždinsku Igeu Željezničar, u ekipnom dijelu prvenstva kadeta, zahvaljujući dobrim pozicijama igrača na rang listi, igrali su igrači MSTC Čakovca. U svojoj su skupini prvo s 3:2 savladali Obrtničku školu-Brod iz Slavonskoga Broda (po 1 pobjeda Ivana Lovreka, Karla Jambora i Mašana Sredanovića), zatim istim rezultatom Opatiju ‘08 (2 pobjede Lovrek, 1 Jambor) i s 3:0 izgubili od kadeta Brckovljana. Drugo mjesto donijelo im je razigravanje za treću poziciju s Igea Željezničarom, drugoplasiranom u drugoj skupini. Nažalost, Varaždinci im nikako ne leže pa su, nakon poraza na prvenstvu regije, opet izgubili, i to rezultatom 3:0, osvojivši konačno četvrto mjesto. Solidan plasman, uzme li se u obzir da im je ovo bila prva kadetska sezona. Titulu prvaka osvojili su kadeti Brckovljana pobjedom u finalu nad Srdoćima iz Rijeke.
Pojedinačni dio prvenstva od Čakovčana igrali su Ivan Lovrek i Karlo Jambor. Oba su u kvalifikacijskim skupinama osvojili druga mjesta - Lovrek pobjedama nad Kinkelom iz Opatije ‘08 i Tršinskim iz Zaboka i porazom od Šarčevića iz riječkih Srdoća, a Jambor pobjedama protiv Mijatovića iz zadarske Jadere i Pauletićem iz Splita i porazom od Arbanasa iz Obrtničke škole-Brod. Lovrek je, pobjedom nad Arbanasom, prošao i osminu finala i u četvrtfinalu izgubio od kasnijega prvaka, Spličanina Josipa Mustapića, a Jambor je u osmini finala zapeo na Šarčeviću. Manje sreće od njih na prvenstvu je imao Ivan Mikac iz Mihovljana. U vrlo teškoj kvalifikacijskoj skupini u kojoj su mu protivnici bili Hrelec iz Igea Željezničara, Graovac iz Srdoća i Markić iz Vukovara ‘91 nije izborio niti 1 pobjedu pa je prvenstvo završio u prednatjecanju. Završnicu je, spomenimo, dohvatio i Benjamin Podkrajac, Šenkovčanin u Igea Željezničaru, i u osmini finala izgubio od Petrovića iz Velike Gorice.
Na prvenstvu su se igrale i kategorije parova. Među 15 muških parova dominirali su kadeti Igea Željezničara, čiji su igrači Hrelec i Golob u finalu bili bolji od klupskih kolega Vidačeka i “našega” Benjamina Podkrajca. Čakovčani Lovrek i Jambor već u osmini finala ispali su od Nagya iz Brckovljana i Štrige iz Ljubešćice, a Mikac u kombinaciji s kadetom zadarskoga Donata Gojom od Martineka i Murata, igrača Brckovljana. U kategoriji kadetkinja također je nastupilo 15 parova.
Od naših, plasmanom u polufinale, najbolje je prošla Nika Jakopović, koja je igrala u kombinaciji sa Zabočankom Cakol. Ema Toplek i Petra Petrinšak pobjedom nad Osječankama Majić i Lihter plasirale su se u četvrtfinale, ali su tu neočekivano izgubile od igračica zadarske Jadere Omble i Čošić. Sestre Cividini u osmini finala ispale su od Bjelovarčanki Čalić i Malešević, a zlatnim medaljama okitile su se prve nositeljice Dorina Srebrnjak i Ana-Pia Načinović, kadetkinje Pule.
Franjo Flac

U SUBOTU U ŠENKOVCU
Završna svečanost županijskih liga
Međimurski stolnoteniski savez je organizaciju završne svečanosti Županijskih liga List MEĐIMURJE dodijelio Stolnoteniskom klubu Šenkovec. Svečanost, na kojoj će se prvo, drugo i treće plasiranim ekipama podijeliti pokali naših novina održat će se Šenkovcu u Sportskom domu “Gorčica” (kod igrališta NK Šenkovec) u subotu 28. travnja u 16 sati, a uz igrače i igračice i rukovodstva klubova mogu joj prisustvovati i ostali stolnotenisači i ljubitelji stolnog tenisa. Obaveza je klubova i ostalih zainteresiranih da se najkasnije do sutra (srijeda, 25. travnja) do 15 sati prijave voditelju liga Franji Flacu na telefon 390-539, mobitel 098/9603-007 ili mailom na adresu: franjo_flac@net.hr. Kotizacija iznosi 30 kn po osobi, a uplaćuje se organizatoru na svečanosti. (F.F.)

Izvor: 2974