Sport 01.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

STOLNI TENIS: Izabran tajni i nositelj kvalitete

Svoju prvu sjednicu u novom sazivu održao je Izvršni odbor Međimurskog stolnoteniskog saveza. Novoizabrani predsjednik Robert Mikac može biti zadovoljan odazivom članova, jer se odazvalo svih 7, što je omogućilo kvalitetan i vjerodostojan rad. Bez ijedne primjedbe ili protuprijedloga po kratkom je postupku, na njegov prijedlog, jednoglasnom odlukom, za tajnika izabran Kristian Kovačić iz čakovečkog Katexa koji je također, uz predsjednika Mikaca i dopredsjednika Rinu Meglu, na sjednici ovlašten za zastupanje Saveza. Više je vremena članovima Izvršnog odbora oduzela točka dnevnoga reda o određivanju nositelja kvalitete. Glatko je, doduše, prošao prijedlog da se odvoji nositelj za seniorsku od nositelja za mlađe kategorije.
Međutim, ne i onaj o “rotirajućoj” promjeni nositelja svakih 6 mjeseci za mlade, obrazložen mišljenjem predsjednika da u toj kategoriji nemamo iskristaliziranu kvalitetu u našoj županiji, a on želi da se sredstva pravednije raspodijele, te o vraćanju dijela sredstava seniorskog nositelja u kasu Saveza za poboljšanje rada s mladima u cilju podizanja globalne kvalitete stolnog tenisa u Međimurju. Jer, predstavnici klubova, koji su kasnije izabrani za nositelje, nisu bili oduševljeni prijedlogom da im se uzme dio onoga za što su se izborili svojim radom i rezultatima, smatrajući da se dodatna sredstva i načini za podizanje kvalitete trebaju realizirati na drugi način.
Zbog toga su ti prijedlozi stavljeni na čekanje pa je članovima Izvršnog odbora ostavljeno vrijeme da preko ljeta razmisle o mogućim elementima za izradu novih kriterija, u koje bi se uključili i prijedlozi, koji su se čuli na sjednici, a trebali bi se donijeti do kraja godine. Unatoč tome prvi kamp za talente iz međimurskih klubova pokušat će se već oko 15. kolovoza organizirati u Mihovljanu.
Ipak, imenovani su nositelji od 1. srpnja do 31. prosinca, i to Hodošan za seniorsku kategoriju, zbog plasmana ženske ekipe u Super ligu, i MSTC Čakovec za mlađe kategorije, zbog odličnih rezultata kadeta u netom završenoj sezoni. Izvršni odbor raspravljao je i o zamolbi za financijsku pomoć za vođu puta za četvero međimurskih predstavnika, koji od 1. do 3. srpnja nastupaju na završnici Sportskih igara mladih u Splitu, jer to ovoga puta slijedom okolnosti neće biti nitko od roditelja igrača i igračica i jednoglasno je odbio pa će se oni morati snaći na drugi način ili odustati od puta.
Franjo Flac

Nino Baša, dvanaestogodišnjak iz Ivanovca, član Stolnoteniskog kluba osoba s invaliditetom Varaždin, od 19. do 23. lipnja u sastavu reprezentacije Hrvatske nastupao je na Europskim igrama mladih za osobe s invaliditetom u češkom Brnu na kojima su nastupili stolnotenisači i stolnotenisačice do 20 godina starosti iz više europskih zemalja. Dobrim igrama izborio se za nastupe u završnici u svojoj kategoriji invaliditeta, na zadovoljstvo izbornice Mirele Šikoronje, trenera u STK Mihovljanu i Mladosti u Ivanovcu, u kojima trenira, Nine Bujana i oca Damira, koji ga je pratio u Češku. Iako su mu protivnici bili i daleko stariji i iskusniji igrači, u pojedinačnom se dijelu turnira uspio probiti u polufinale i osvojio 4. mjesto, izgubivši u razigravanju za broncu s 3:1 od suigrača iz reprezentacije Svena Špoljarića, igrača URIHO-a iz Zagreba. Još veći uspjeh postigao je u momčadskoj konkurenciji, gdje je sa suigračem Pavlom Jozićem, igračem STKI Samobora i Svete Nedelje, osvojio prvo mjesto u svojoj kategoriji, nakon pobjede s 4:1 u finalu nad češko-bugarskom kombinacijom. (F. Flac)

Da bi skratili mrtvu sezonu u stolnom tenisu u Stolnoteniskom klubu Putjane organizirali su 1. Kup slučajnih partnera. Turnir odigran u subotu u 3 čakovečke dvorane južno od željezničke pruge, uzornom suradnjom klubova iz toga dijela grada - ČSTK-a, Čak-a i organizatora Putjana, privukao je brojku od 43 igrača i 2 igračice iz klubova međimurske i Varaždinske županije. To znači da je opravdao svoju svrhu pa će, sigurni smo, postati tradicionalan. Interesantan je na turniru bio sustav igranja.
Ekipe od 2 igrača su se, naime, formirale ždrijebom 1 iz jače i 1 iz slabije jakosne skupine, koje su određene temeljem rezultata prijavljenih igrača/igračica na natjecanjima u sezoni. Tu je bilo velike šarolikosti što se kvalitete tiče pa su neki prošli bolje, a neki slabije, ovisno o tome koje snage suigrača je kome odredio ždrijeb. Od 22 na takav način sklepane ekipe u završne borbe, odn. u osminu finala plasiralo se njih 16, koje su upravo zbog načina slaganja ekipa imale podjednake šanse za osvajanje medalja organizatora. Za nijansu najbolji na kraju je bio sastav u kojemu je nastupao 1 od najmlađih igrača turnira Filip Godina (ČSTK) i Miro Mutvar (ČSTK), koji su u dramatičnom finalu s 3:1 nadvisili Filipovog brata Juricu Godinu (USTA Belica) i Emila Šestaka (Putjane). Brončanim pak su se medaljama okitile ekipe za koje su igrali Zdravko Palašek (Putjane) i Vlado Rapaić (Katex), poraženi u polufinalu od pobjednika te Mladen Galinec (Putjane) i Bojan Zvonar (Čak), koji su u finalu izgubili od drugoplasiranih. Putjančani su se, kao i na mnogim natjecanjima koja su dosad organizirali, opet pokazali uzornim domaćinima i organizatorima pa nitko kući nije otišao niti gladan niti žedan, a o svojim rezultatima za stolovima svatko je odlučivao sam.
Rezultati: 1/8 finala: F. Godina/Mutvar - Bubek (Mihovljan)/Dunjko (Putjane) 2:1, Maja Pavleković (Šenkovec)/Kraljić (Hraščica) - Sokač (Hraščica)/Turk (Čak) 2:0, Križanec (Sračinec)/Tratnjak (USTA) - Željka Podgorelec Sirc (Put) - Puškadija (Put) 1:2, Cerovec (ČSTK)/M. Grgić (Čak) - Palašek/Rapaić 0:2, Čeh (ČSTK)/Žerjav (Put) - K. Kovačić (Katex)/Baša, Vresk (Mihovljan) 2:1, J. Godina/Šestak - Filipašić/Knezić (oba Putjane) 2:1, Habijan (USTA)/Kaja Popović (Put) - I. Fileš/V. Grgić (oba Čak) 0:2, D. Godina (USTA)/Megla (Put) - Galinec/Zvonar 1:2; 1/4 finale: F. Godina/Mutvar - Kraljić/Pavleković 2:1, Podgorelec Sirc/Puškadija - Palašek/Rapaić 1:2, Čeh/Žerjav - J. Godina/E. Šestak 1:2, I. Fileš/V. Grgić - Galinec/Zvonar 1:2; 1/2 finale: F. Godina/Mutvar - Palašek/Rapaić 3:1, J. Godina/E. Šestak - Galinec/Zvonar 3:1; finale: F. Godina/Mutvar - J. Godina/E. Šestak 3:1. (F. Flac)

Izvor: 3036