Sport 22.06.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

STOLNI TENIS: Osvrt na drugoligašku sezonu

Odigravanjem kvalifikacija za popunu 2. hrvatske lige - istok i službeno je završena drugoligaška sezona. I završila je povoljno za naše ekipe, jer su i igrači i igračice Mihovljana, koji su bili na popisu ekipa za kvalifikacije, ostali drugoligaši. Igrači osvojenim trećim mjestom na kvalifikacijama u Belom Manastiru, a igračice i bez kvalifikacija, jer se one zbog malog broja prijavljenih nisu niti igrale. Ovakvim ishodima svi su naši predstavnici ostali na broju. Nakon svega možemo se kratkom analizom osvrnuti na sezonu, koja je iza nas i za koju možemo slobodno reći da je za naše ekipe bila jedna od najlošijih do sada. Završne pozicije to nam i potvrđuju i, nažalost, ne daju razlog za naročito zadovoljstvo. Pogotovo bi nezadovoljni trebali biti u našem najtrofejnijem klubu, Mihovljanu, iako je njihov “hod po trnju” na kraju završio sretno. Za razliku od naših ekipa, možemo biti zadovoljni što su Matija Barić i Paula Markati, najbolji igrači Šenkovca, odnonsno Hodošana prvenstvo završili na vrhu pojedinačnih tablica liga, što, nažalost, nije rezultiralo i dobrim plasmanima njihovih ekipa. Razloge tome možemo pripisati i slabim igrama parova, gdje su ekipe iz naših klubova među najslabijima, a parovi su u ovom sustavu natjecanja vrlo važni.
U ligi za igrače sva 3 naša predstavnika tijekom sezone borila su se s igračkim problemima pa su stoga morala koristiti velik broj igrača, često i onih koji svojom kvalitetom nisu na razini 2. lige ili su daleko od ozbiljnog treninga za igranje u 2. ligi. To se pogotovo osjetilo na igri i rezultatima Mihovljana, koji je s 5 pobjeda i 13 poraza završila na devetom mjestu i u kvalifikacijama. Njihov najbolji član, s 13 pobjeda i 11 poraza, bio je Nino Bujan, koji je pojedinačno i u paru ekipi donio više od pola pobjeda. Ali, nedovoljna su mu potpora bili Tomislav Marušić (6/17), Nikola Mikac (4/13), koji je preskočio neke utakmice te oni koji su zbog toga silom (ne)prilika uskakali u ekipu - Robert Mikac (3/2), kadet Ivan Mikac (0/3) te Davor Matotek (0/5). Solidno je odigrao par, koji je zabilježio 6 pobjeda i 12 poraza i imao najbolji skor od svih parova iz naših ekipa. Mnogo “miksanja” sastava bilo je i u MSTC Čakovcu, koji je sa 6 pobjeda i 12 poraza prvenstvo završio na sedmom mjestu. Njihov najbolji igrač bio je junior Bruno Damjan, koji se s 11 pobjeda i 13 poraza, u ovoj sezoni definitivno afirmirao. Pozitivan skor od 8/6 uknjižio je majstor završnih partija trener/igrač Samir Kučević, skor od 7/11 zabilježio Igor Tkalec, 3/8 Nikola Magdalenić, a niti 1 pobjedu nisu zabilježili mladi igrači Marko Lovrek (0/1) i Filip Panić (0/8). Interesantno je da je u ekipi korišteno čak 7 kombinacija parova, koje su izborile tek 4 pobjede. Osvojenim petim mjestom s 8 pobjeda i 10 poraza i s istim brojem bodova kao i Obrtnička škola-Brod, najbolji od naših bili su igrači Šenkovca. Isti omjer kao i na kraju prošle sezone, samo što im je lani, bodovno poravnatima s drugo plasiranom Podravkom, bio dovoljan za treće mjesto. Ekipu je s 31 pobjedom i 3 poraza predvodio Matija Barić, koji je s još 5 pobjeda u paru (s Jurincem i Šimonom) Šenkovčanima priskrbio čak dvije trećine pobjeda. Unatoč problemima s povredom solidno mu je asistirao veteran Rinaldo Jurinec, koji je uz 14 pretrpljenih poraza ubilježio 13 pobjeda, a preostalih 5, uz 21 poraz, dodao je Eugen Šimon. Po 2 meča odigrali su mladi Marin Korent i Kristian Lipić i oba izgubila po 4 pojedinačne partije. Interesantno je da su naše ekipe čak 12 utakmica završile rezultatima 4:3. Tu su Šenkovčani dobili 5 i izgubili 2 utakmice (obje od Mihovljana), igrači MSTC Čakovca upisali 4 pobjede i 1 poraz, a Mihovljančani 3 pobjede, a sve ostale poraze doživjeli su prije sedme partije. Očekivano, prvo mjesto su osvojili igrači osječke Olimpije ID i oni su novi članovi 1. hrvatske lige. Slijedi ih Podravka iz Koprivnice i mlade ekipe Kutine i Obrtničke škole-Broda. Među naše predstavnike u donjoj polovici tablice svrstale su se ekipe Mladosti iz Petrinje i Vukovara ‘91, koje će našima i u idućoj sezoni biti glavni rivali u borbi za opstanak. Na žalost, jer niti jedan od naših predstavnika nema potencijala da bi se pomaknuo prema naprijed. Čak što više mogli bi biti još i slabiji nego u ovoj sezoni.
Od naših ženskih ekipa u ligi najstandardniju postavu imao je MSTC Čakovec, koji bi, da nije bilo (zbog financija) nesretnih predaja utakmica posljednjega kola Dori i Vodovodu, na kraju osvojio peto mjesto s istim brojem bodova kao i Hodošan. Ovako, prvenstvo je, s 4 pobjede i 10 poraza, završio na sedmoj poziciji. Najbolju igračicu, s 9 pobjeda i 5 poraza, imao je u Kaji Popović. Danijela Herjavec prvenstvo je završila sa skorom 5/10, a Vlatka Kolar 5/12, a kao zamjena, uglavnom za poslom spriječenu Kaju, igrala je i Antonija Antončić, koja bez ijednog treninga, jer studira u Zagrebu, nije mogla napraviti ništa osim 6 poraza u 6 odigranih partija. Ostale 4 pobjede ekipa je osvojila u igri parova i to u kombinaciji Popović/Herjavec. Novajlija u ligi Hodošan u prvenstvo je ušao s dosta ambicija, koje su, međutim, dosta splasnule kada je od igranja odustala Nedeljka Munđar pa su u vatru ubačene mlade igračice. S 4 pobjede i 10 poraza Hodošančanke su na kraju prvenstvo završile na petom mjestu, a do pobjeda su došle kada su u sastavu bile Paula Markati i veteranka Milena Horvat. Paula je sa pojedinačnim skorom od 17 pobjeda i 6 poraza bila najbolja igračica ekipe i lige, Milena je zabilježila 5 pobjeda i 9 poraza, a preostale 4 pobjede njihovo su zajedničko djelo u paru. Mlade igračice nisu dobile niti 1 partiju pa je Julija Švec, koja je najviše igrala, izgubila 16, a Nikolina Jurčec i Nikolina Zrna po 3 partije. Za ekipu Mihovljana uglavnom su igrale Nives Golub i sestre Dora i Marta Cividini, a važnije utakmice i iskusna Bojana Kolarić.
Nažalost, s ovakvim kombinacijama Mihovljančanke su prvenstvo, tek s 2 pobjede i 12 poraza, završile na posljednjem, osmom mjestu i slijedio im je poziv za već spomenute kvalifikacije. Najbolji skor, 9 pobjeda i 10 poraza zabilježila je Nives Golub, Bojana Kolarić ostvarila je 7 pobjeda i 3 poraza, a bez pobjede prvenstvo su završile sestre Cividini - Marta sa 7 i Dora s 19 izgubljenih partija. Preostale 4 pobjede, 2 u kombinaciji s Kolarić i 2 s Martom Cividini zaradila je Nives Golub. Ovo prvenstvo pokazalo je da, osim perspektivne Paule Markati iz Hodošana, pobjede za naše ekipe mogu osvajati samo iskusne igračice. One mlade, iz Hodošana i iz Mihovljana, nažalost još uvijek nemaju kvalitetu kojom bi mogle ući u ravnopravnu borbu sa svojim protivnicama iz drugih ekipa pa čak i s vršnjakinjama iz druge ekipe Varaždina. Gornji dio tablice pripao je iskusnim sastavima Mladosti iz Petrinje, koja se s prvoga mjesta plasirala u 1. hrvatsku ligu, MGK Dravi iz Žabnika, Dori iz Našica, a iza njih, na četvrto mjesto plasirala se mlada kvalitetna ekipa Vodovoda iz Osijeka. Naše predstavnice će i u idućoj sezoni, ako će igrati u ovakvim sastavima, tavoriti u donjoj polovici tablice i, na žalost, strahovati od kvalifikacija.
Franjo Flac

Šenkovčani i Čakovčanke istupili iz druge lige

U subotu je u Zagrebu održana godišnja redovna skupština Hrvatskog stolnoteniskog saveza, a po njenom završetku i zborovi Prvih i Drugih Hrvatskih liga. U izvještajima predsjednika Zlatka Pospiša i glavnog tajnika Žarka Ratkovića iznijeta su postignuća u radu Saveza od prošle (izborne) Skupštine među kojima je predsjednik posebno istaknuo otvaranje Nacionalnog stolnoteniskog centra u dvorani 3 Doma sportova u Zagrebu, napredak u medijskom praćenju stolnoga tenisa i rješavanje dugova, koji su Savezu prijetili stečajem.
Glavni tajnik je specificirao rezultate hrvatskih reprezentativnih vrsta, koje su na raznim međunarodnim natjecanjima osvojile ukupno 37 odličja, od kojih 11 zlatnih, 11 srebrnih i 15 brončanih. Podnio je i financijsko izvješće kroz koje se ogledaju krizna vremena u cijeloj državi, s posebnim akcentom na marketing, koji nije Savezu od prošle skupštine donio niti lipu pa glavni financijer ostaje Hrvatski olimpijski odbor. Uz redovite aktivnosti, nakon skupštine pokušat će se izboriti za organizaciju prvenstva Europe za otprilike 4 godine, u što će se u Savezu od rujna pridružiti i Sandra Paović. Skupština je također donijela odluku o promijeni sustava nekih pojedinačnih natjecanja, odluku o preimenovanju dosadašnjih Prvih hrvatskih liga u Super lige, Drugih u Prve, a Trećih (regionalnih) u Druge lige, prijemu novih članova u Savez, a na kraju podijelila i priznanja, plakete i darove za promociju i pomoć u razvoju stolnog tenisa.
Za međimurski stolnoteniski sport posebno je interesantan bio zbor klubova sada već bivše Druge hrvatske lige na kojem je podnijeto organizacijsko i financijsko izvješće, izvješće o radu Liga odbora i izvješće voditelja liga za proteklu sezonu. Prihvaćen je i program rada, financijski plan i propozicije, potvrđen Liga odbor i voditelj liga te obavljen ždrijeb za sezonu 2011/2012. Nažalost, među ekipama u Prvoj (bivšoj Drugoj) hrvatskoj ligi - istok za igrače neće biti ekipe Šenkovca, a u ligi za igračice ekipe MSTC Čakovca, koje su, zbog financijskih i igračkih problema, odustale od natjecanja.

15. INA SPORTSKE IGRE MLADIH
Samo u tri kategorije
U dvorani kod igrališta NK Sloga u Čakovcu u subotu je, pod motom “Živimo život bez droge, jer droga uzima život”, odigrano županijsko natjecanje 15. INA Sportskih igara mladih za 2011. godinu. Brojem isto kao i prošle godine, ali tek u 3 kategorije za koje je bilo prijavljenih mladih igrača i igračica.
Najviše, 8, među igračima rođenima 1996. godine i mlađima gdje je prvo mjesto osvojio Karlo Jambor iz Čakovca ispred Filipa Panića iz Slemenica te Ivana Lovreka i Marka Novaka. iz Čakovca. Siguran pobjednik među rođenima 2000. godine i mlađima (3 igrača) bio je Marko Lovrek iz Čakovca iza kojega su se plasirali Matija Murk i Filip Krnjak iz Žiškovca. Pobjedom nad Helenom Šardi iz Čakovca prvo mjesto među igračicama rođenima 1996. godine i mlađima osvojila je Dina Ratajec iz Šenkovca, a Robert Lehkec iz Čakovca bio je jedini prijavljeni u kategoriju rođenih 1993. godine i mlađih. U kategorijama igračica rošenima 2000. godine i mlađima te rođenima 1993. godine i mlađima nije bilo prijavljenih. Pobjednici ovog županijskog natjecanja stekli su pravo nastupa na regionalnom natjecanju početkom srpnja, vjerojatno u Bizovačkim toplicama. (F. Flac)

Izvor: 2930