Sport 25.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

STOLNI TENIS: Paula Markati brončana

U Ostravi u Češkoj od 12. do 21. srpnja odigrano je 56. Juniorsko i kadetsko prvenstvo Europe na kojemu su u kompletnim sastavima nastupile i reprezentacije Hrvatske. Naporan desetodnevni turnir na kojemu su se igrale ekipne, pojedinačne i parne discipline na kraju je iznjedrio one najbolje, a među osvajačima odličja bili su i naši predstavnici, koji su se na pobjedničko postolje penjali 4 puta. Uspjehe karijere, s obzirom da su i u idućoj sezoni juniori, postigli su Lea Rakovac Dr Časl Zagreb) i Tomislav Pucar (GSTK Zagreb) osvojivši druga mjesta pojedinačno, a Lea je još osvojila brončana odličja u juniorskoj ekipnoj kategoriji i kategoriji mješovitih parova s Talijanom Leonardom Muttijem. U sastavu naših juniorki bila je i Hodošančanka Paula Markati, u idućoj sezoni članica novoga Super ligaša STK Hodošana, koja se, uz spomenutu Leu Rakovac i Mateju Jeger na oproštaju s juniorskom kategorijom na trećoj poziciji u ekipi smjenjivala s mladom Puljankom Dorinom Srebrnjak. Igrala je utakmice u kvalifikacijskoj skupini protiv Njemačke, koju su naše igračice izgubile s 1:3 i Češke koju su s istim rezultatom dobile, a trener Ivan Vidolin u sastav ju je uvrstio i u osmini finala protiv Turske te na utakmici za treće mjesto protiv Srbije, koje su naše reprezentativke pobijedile s po 3:1. Nažalost, niti Markati, a niti Srebrnjak u ekipnom dijelu natjecanja nisu dobile niti 1 partiju, što nimalo ne čudi, jer su igračice protiv kojih su igrale redom bolje rangirane pa su u stvari treće mjesto našima odličnom igrom donijele Rakovac i Jeger, igračice iz samoga vrha europske juniorske rang liste. Tako uspješni na prvenstvu nisu bili i juniori, koji su završili na 9. mjestu, kadeti koji su bili 22. i kadetkinje, koje su osvojenim 16. mjestom ispale iz prve jakosne skupine.
U pojedinačnom natjecanju Paula je u prvom kolu bila slobodna, a za ulazak među 64 najbolje s 4:2 je pobijedila švicarsku reprezentativku Lisu Schempp. Nažalost, dalje nije išlo, jer je slijedeća njena protivnica Moldavka Olga Bliznet, 15. s europske rang liste, bila prejaka, porazivši je s 4:0, a Paula joj je snažan otpor pružala u prvom, četvrtom i pogotovo trećem setu, koji je izgubila s 13:11.
U igri parova igrala je s reprezentativnom kolegicom Dorinom Srebrnjak i bila eliminirana već u prvom kolu od Poljakinja Kiedrowske i Knyzevske. Od naših igračica u ovoj je kategoriji najdalje dogurala Mateja Jeger, koja se u kombinaciji s Bjeloruskinjom Katsiarynom Baravok plasirala u četvrtfinale, dok je Lea Rakovac igrajući s Njemicom Chantal Mantz ispala u osmini finala. Mnogo je dalje Paula dogurala u mješovitim parovima u kombinaciji s Franjom Josipom Mareljom (GSTK Zagreb). Nakon što su u prvom kolu bili slobodni u drugom su s uvjerljivih 3:0 eliminirali Marcusa Waerstada i Saru Berner iz Norveške i plasirali su se među najboljih 64, ali su zatim za ulazak među 32, nakon vodstva od 2:1 u setovima, s 3:2 izgubili od Čeha Tomasa Maleka i Katerine Tomanovske. Lea Rakovac je, kako smo već spomenuli, igrajući s Talijanom Leonardom Muttijem, ispala u polufinalu i osvojila brončanu medalju, u osminu finala plasirali su se naš najbolji junior Tomislav Pucar i Mateja Jeger, u šesnaestinu Vedran Bakač i Dorina Srebrnjak, a među najbolja 64 Filip Zeljko (GSTK Zagreb) i reprezentativka Bosne i Hercegovine Emina Hadžiahmetović. Uz Pucara Zeljko je bio vrlo dobar, plasmanom u osminu finala juniora, gdje se među najboljih 64 plasirao Vedran Bakač. Pucar i Zeljko bili su dobri i u disciplini juniorskih parova uvrstivši se među najboljih 8, a među najboljih 64 uvrstio se i par Bakač/Marelja.
Kvalifikacije pojedinačno za kadete nisu uspjeli proći naši Martin Petrović (Velika Gorica Stanfar) i Luka Martinek (Dugo Selo), a u utješnoj kategoriji Luka je zatim ispao u prvom, a Martin u 2. kolu. U 1. kolu zajedno su ispali u kategoriji kadetskih parova, a Luka s Mateom Omblom (Jadera Zadar) i Martin sa Zabočankom Klarom Cakol i u kategoriji mješovitih kadetskih parova. Nešto bolje pojedinačno su bile kadetkinje pa su se i Mateja i Klara uvrstile među najboljih 64, a Mihaela Brodar (Varaždin) eliminirana je kolo prije, ali je bila dobra u utješnoj kategoriji plasiravši se u četvrtfinale. Nakon što im nije uspio plasman među 64 utješno su igrali i Vedran Bakač među juniorima i ispao u 2. kolu te Dorina Srebrnjak među juniorkama izborivši plasman u osminu finala.
Na prvenstvu su u kadetskoj kategoriji s 4 zlata dominirali kadeti i kadetkinje Rumunjske, a uspjehu ekipnim zlatom pridružile su im se i juniorke, koje su morale priznati dominaciju juniorki Njemačke u pojedinačnoj kategoriji i disciplini parova i mješovitih parova. Pobjedama u momčadskoj konkurenciji juniora iznenadili su Talijani, prvo mjesto među parovima juniora pripalo je Mađarima pa je favoriziranim Francuzima ostala utjeha tek u prvom mjestu Anglesa među juniorima pojedinačno, koji je u finalu dobio našeg Pucara. Ugodno iznenađenje među kadetima bili su Česi, koji su osvojili sva 3 zlata - ekipno, pojedinačno i u muškim parovima, gdje je njihov pojedinačni prvak Tomas Polansky bio prvak u kombinaciji s Bjelorusom Khaninom.
Iz rezultata naših predstavnika vidljivo je da smo vrlo dobri bili u kategoriji juniorki, i ekipno i pojedinačno, i to zahvaljujući dvjema igračicama Lei Rakovac i Mateji Jeger, a nešto slabiji u kategoriji juniora. Nažalost, ne možemo se pohvaliti naročitom kvalitetom u kadetskim kategorijama. Usprkos svemu ipak smo zadržali poziciju među vodećim europskim stolnoteniskim državama, ali i dobili opomenu da, želimo li tu i ostati, moramo ozbiljnije prionuti stvaranju uvjeta za mnogo ozbiljniji i kvalitetniji rad.
Franjo Flac

Izvor: 3039