Sport 12.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

STOLNI TENIS: Paula / Nino

Glavni grad Maroka Rabat od 1. do 8. prosinca bio je domaćin Svjetskog juniorskog prvenstva, a šansu da zaigra u sastavu ženske juniorske reprezentacije dobila je i mlada Hodošančanka Paula Markati. U najjačoj svjetskoj konkurenciji od nje je teško bilo očekivati neke velike rezultate, ali već i sam nastup na takvom natjecanju za nju je veliko priznanje. U ekipnoj konkurenciji u kojoj su naše djevojke osvojile deseto mjesto, uz Mateju Jeger i Leu Rakovac, igrala je utakmicu za devetu poziciju protiv reprezentacije Indije, od koje je Hrvatska poražena rezultatom 3:2 i izgubila s 3:1 od Reeth Tennison. Na utakmicama u kvalifikacijskoj skupini gdje smo izgubili od svjetskih prvakinja Kineskinja i reprezentacije Njemačke te u prvoj utakmici razigravanja od 9. do 16. mjesta prednost na trećoj poziciji u ekipi dobila je Puljanka Dorina Srebrnjak. U pojedinačnom dijelu natjecanja, nakon poraza od 0:4 od najbolje Njemice Kraft i 2:4 od Čehinje Tomanovske, završila je na trećem mjestu u skupini i oprostila se od natjecanja. Talijan Baciocchi bio joj je partner u mješovitim parovima. Prošli su prednatjecanje uvjerljivom pobjedom nad domaćim predstavnicima, ali su u prvom kolu s 3:1 ispali od japanskog para Sakai/Mori. Ona i reprezentativna kolegica Dorina Srebrnjak dobro su u pretkolu ženskih parova krenule protiv Tajpežana Fanga i Huang povevši 2:1 u setovima, ali su ipak na kraju izgubile 3:2 i završile svoj nastup na prvenstvu. Najbolja od svih predstavnika Hrvatske na prvenstvu, a osim juniorki igrao je još i junior Filip Zeljko, bila je Lea Rakovac, koja je u kombinaciji s Talijanom Mutijem osvojila brončano odličje u kategoriji mješovitih parova, u pojedinačnoj se plasirala u četvrtfinale, a s Matejom Jeger u ženskim parovima izborila plasman među 32 najbolja para. Kvalifikacijsku grupu pojedinačno prošla je i Jeger i ispala u prvom kolu, Zeljko je prošao prvo kolo pojedinačno i ispao u šesnaestini finala, a u istoj fazi turnira ispao je i s Jeger u konkurenciji mješovitih parova.
Ovim prvenstvom Paula Markati se oprostila od juniorske kategorije pa će nadalje igrati samo seniorsku. U svakom slučaju završila je jednu uspjesima protkanu eru nastupa u mlađim kategorijama, a što može biti ljepše nego oproštaj na svjetskom prvenstvu? Prvenstvo je proteklo u velikoj dominaciji kineskih predstavnika, koji su osvojili 6 prvih mjesta od 7 disciplina, a jedino je Korejanac Jang Woojin osvojio titulu prvaka u kategoriji juniora pojedinačno.
Franjo Flac

Trinaestogodišnji Nino Baša iz Ivanovca već je nekoliko godina aktivan stolnotenisač, registriran za STK Mihovljan. Zbog bolesti igra u invalidskim kolicima, što ga ne sprječava da redovito trenira i natječe se sa svojim vršnjacima. To znaju i u Hrvatskom stolnoteniskom savezu osoba s invaliditetom pa je već kao član reprezentacije Hrvatske sudjelovao i na nekoliko međunarodnih turnira. A od petka 29. studenoga do nedjelje 1. prosinca u pratnji mame Željke bio je na trodnevnom trening kamp u Opatiju, na kojem je trenirao uz desetak članova reprezentacije. Kamp je, uz asistenciju Nataše Steljić i domaćeg trenera Diega Lipovšeka, vodila izbornica Mirela Šikoronja. Među ostalima tamo je upoznao i bivšu proslavljenu reprezentativku Sandru Paović, koja sada, nakon pred nekoliko godina teške nesreće, nažalost, igra za ovu reprezentaciju. Sandra je, podsjetimo, krajem devedesetih godina četiri sezone bila igračica Mihovljana i čak 3 puta proglašavana najboljom sportašicom Međimurja.
F. Flac

Izvor: 3059