Sport 02.05.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

STOLNI TENIS: Podijeljeni pokali lista Međimurje

U budućoj stolnoteniskoj dvorani Sportskog centra “Gorčica” u Šenkovcu u subotu je održana svečanost, kojom je i službeno završena sezona natjecanja u Županijskim ligama List MEĐIMURJE.
Počela je minutom šutnje za preminule u vremenu od završne svečanosti za prošlu sezonu - Pavla Flaca dugogodišnjeg stolnoteniskog djelatnika i trenera iz Mihovljana, Antuna Horvata jednoga od pionira stolnog tenisa u Kotoribi i Nenada Vurušića nedavno tragično stradalog igrača STK Putjana. Zatim je voditelj liga Franjo Flac nazočne izvijestio o značajkama netom završene sezone, koja je, kako je spomenuo, započela s rekordne 63 ekipe svrstane u 5 liga s po 10 sastava i šestoj, podijeljenoj u skupinu A sa 7 i skupinu B sa 6 sastava, koji su nakon prvoga dijela u drugom trebali u 2 skupine razigravati za plasman od 1. do 6. odn. 7. - 13. mjesta.
Nažalost, nakon 8. kola i 2 bez borbe izgubljene utakmice, iz B skupine je isključena druga ekipa Preloga pa se razigravanje donjega dijela 6. lige svelo na borbe od 7. do 12. mjesta. I unatoč tome možemo biti zadovoljni brojnošću ekipa, pogotovo uspoređujući je sa startnom sezonom 1996/1997. u kojoj je obnovljen Međimurski stolnoteniski savez i i u kojoj je u 2 lige igralo 17 ekipa. Pohvalno je da je 60 ekipa iz 21 kluba registriranog kod Ureda državne uprave Međimurske županije, od kojih je 7 klubova registrirano i kod Hrvatskoga stolnoteniskog saveza, što je znak dobre organiziranosti međimurskoga stolnog tenisa i njegove popularnosti u našoj županiji.
U odnosu na prethodnu sezonu na 341 igrača i 38 igračica za 8 je povećan broj prijavljenih, a za 23 povećao se i broj onih koji su u tijeku prvenstva odigrali bar 1 partiju. Iz izlaganja voditelja vidljivo je da je u natjecanju vladala prilična disciplina, jer je od 546 utakmica u svim ligama samo 1 registrirana bez borbe, ali izvjesnu dozu nezadovoljstva kod njega je izazvalo dosta odgoda utakmica i iza termina za dostavu rezultata, kod čega od njega često nije tražena čak niti suglasnost za odgode. To je izazivalo probleme kod dostave rezultata medijima, a osim u Listu Međimurje oni su se objavljivali i na internetskim portalima eMeđimurje.hr, Stolni-tenis.net, Hrvatskom radiju Čakovec i Radiju 1, te kod izrade biltena liga, kojih je u tijeku sezone izdano ukupno 8. Od odigranih utakmica 473 su završile pobjedom jednoga od suparnika, a 72 neriješenim rezultatima, kod čega su domaće pobjede bile u neznatnoj prednosti u odnosu na gostujuće. Najviše čestitki za sjajne prezentacije u svakom slučaju zaslužuje druga ekipa Šenkovca u 1. ligi, čiji su članovi Rinaldo Jurinec, Zoran Vidović, Matija Barić, Maja Pavleković, Denis Petričević i Milovan Tomašić, prvenstvo završili sa stopostotnim učinkom. Tek nešto slabije, uz po 1 neriješen rezultat i 1 poraz, bile su ekipe ČSTK-a 3 (Zvonimir Turk, Dejan Lajtman, Miro Mutvar, Krešo Novak, Tomislav Mikulčić, Juraj Cigler) u 4. i Damtexa 2 (Franjo Flac, Božidar Damjan, Josip Döring, Zlatko Zetin, Stjepan Šalamon, Želimir Breslauer) u 6. ligi. Najžešće borbe za vodeće pozicije vodile su se u drugoj, trećoj, petoj i šestoj ligi, a prvaci prve i četvrte lige bili su poznati znatno prije završetka. Iako su na konačnim tablicama uočljive velike bodovne razlike među klubovima iz gornjih i donjih polovica ipak je zabilježen neuobičajeno velik broj od čak 358 visokih rezultata (10:0, 9:1, 8:2, 7:3), dok su izjednačenije utakmice igrane u 188 slučajeva, od čega su u 140 konačni ishodi od 6:4 ili 5:5 rješavani u zadnjim partijama.
Maksimalan broj pojedinačnih partija odigralo je ukupno 40 igrača/igračica. Najuspješniji pojedinac u prvoj ligi bio je Rinaldo Jurinec iz Šenkovca 2, drugoj Siniša Ajdarpašić iz ČSTK-a 2, trećoj Josip Magdalenić iz Hodošana 2, četvrtoj Zvonko Turk iz ČSTK-a 3, petoj Danko Šimon iz ČSTK-a 4 i u šestoj ligi Josip Pintarić iz Hodošana 4. A najviše pobjeda, 52, izborio je Rinaldo Jurinec iz Šenkovca 2 u 1. ligi, a slijede ga Franjo Flac iz Damtexa 2 s 51 u 6. ligi, Siniša Ajdarpašić iz ČSTK-a 2 u 2. i Zvonko Turk iz ČSTK-a 3 u 4. ligi s po 47, Ivica Pongračić iz Male Subotice 1 u 2. i Dejan Marčec iz Nedelišća 2 u 4. ligi s po 46, Kristijan Kovačić iz Katexa u 2. i Bojana Kolarić iz Mihovljana 4 u 3. ligi s po 45 i Božidar Damjan iz Damtexa 2 u 6. ligi s 44 pobjede. Spomenimo i igrače, koji nisu odigrali potreban broj partija da bi ušli u izračun, a bili su osobito uspješni - Matija Barić iz Šenkovca 2 sa skorom od 27/0 i Nino Bujan iz Mihovljana 3, koji je zabilježio 22 pobjede, a nije izgubio niti 1 partiju.
Najuspješnije su parove igrali članovi druge ekipe Šenkovca u 1. ligi i Male Subotice 2 u 5. ligi zabilježivši 16 pobjeda i 2 poraza, a uspješni su još bili parovi Katexa u 2. ligi, Cirkovljana Zabata 2 u 4. i Damtexa 2 u 6. ligi sa skorom od 15 pobjeda i 3 poraza. Kako reče voditelj, mogli smo prezentirati i rang listu onih, koji su odigrali dosta partija, a nisu uspjeli dobiti niti jednu. Ali nećemo. Njima možemo tek čestitati na upornosti i zaželjeti više sreće u idućoj sezoni. Vezano na lige po završetku prvenstva odigrani su turniri TOP-12 za svaku od liga, premješteni sa stanke između prvoga i drugog dijela prvenstva da bi odaziv najboljih bio veći. Međutim situacija se time nije nimalo promijenila pa se, unatoč tome što su i u oslabljenim sastavima imali svojih draži, postavlja pitanje njihove organizacije ubuduće.
Ova je sezona bila 16. nakon obnove Međimurskog stolnoteniskog saveza 1996. godine i 13. pod pokroviteljstvom Lista Međimurje, kojemu se voditelj i ovoga puta posebno zahvalio u ime klubova i Saveza, sa željom da se suradnja nastavi i u idućim sezonama. Svečanosti se odazvalo šezdesetak igrača, igračica i predstavnika klubova, a pokale naših novina za prva, druga i treća mjesta podijelili su dopredsjednik Međimurskog stolnoteniskog saveza Rino Megla i tajnik Saveza Bojan Barić. Pokalima su nagrađeni: u 1. ligi Šenkovec 2 za prvo, Putjane Brid za drugo i Kos-Kotoriba 2 za treće mjesto, u 2. ligi Mala Subotica 1 za prvo, ČSTK 2 za drugo i Katex za treće mjesto, u 3. ligi Mihovljan 4 za prvo, Šenkovec 6 za drugo i MSTC Nostro Žiškovec za treće mjesto, u 4. ligi ČSTK 3 za prvo, Nedelišće 2 za drugo i Lopatinec 3 za treće mjesto, u 5. ligi ČSTK 4 za prvo, Mala Subotica 2 za drugo i Orehovica za treće mjesto i u 6. ligi Damtex 2 za prvo, Hodošan 4 za drugo i Putjane 9 za treće mjesto. Nažalost, na dodjelu se iz nepoznatih razloga nije odazvao nitko iz Hodošana 4 što je donekle bacilo sjenu na ovu dodjelu.
Franjo Flac

Izvor: 2975