Sport 29.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

STOLNI TENIS: Podjeljeni pokali lista "Međimurje"

Netom završena sezona Županijskih liga List MEĐIMURJE, 17. po redu od obnove Međimurskoga stolnoteniskog saveza i 14. pod pokroviteljstvom naših novina, najmasovnija je od do sada odigranih. Već otrcana fraza da je po broju ekipa ispred samo zagrebački SOKAZ te da smo najmasovniji u odnosu na broj stanovnika hrvatske metropole i Međimurske županije potkrjepljuje tezu o velikoj popularnosti stolnoteniskog sporta u Međimurju. Iz izvještaja voditelja liga i vašeg izvjestitelja Franje Flaca, nakon što je predsjednik Međimurskoga stolnoteniskog saveza Dražen Korent pozdravio nazočne u dvorani ČSTK-a i javno se zahvalio pokrovitelju liga Listu MEĐIMURJE, čije ime lige i nose, iznijet je podatak da se je u sezoni koja je iza nas u 6 liga natjecalo rekordnih 66 ekipa. Četiri više nego u prethodnoj, s 411 prijavljenih igrača i igračica, od kojih je bar 1 partiju odigralo njih 334. Od 606 utakmica predviđenih rasporedima natjecanja nije odigrana tek 1, a 1 je prekinuta pa je Liga odbor uredovao tek 2 puta. No, nije sve teklo baš tako glatko, jer je priličan broj utakmica samovoljno odgađan i bez znanja voditelja, a bilo je i dosta problema u dostavi zapisnika s rezultatima, što je često otežavalo medijsko praćenje liga i pravovremeno izdavanje biltena liga, kojih je u toku sezone ekipama distribuirano 8. Nažalost, voditelj je spomenuo i nemile scene na 2 utakmice, kakve nisu svojstvene stolnoteniskom sportu, čiji su se akteri izvukli bez sankcija, ali smatra da je objava na svečanosti, iako bez njihovih imena, dovoljna da se neprimjerena ponašanja više ne ponove. Spomenuo je i loše prostorne uvjete kod nekih ekipa, slabo osvjetljenje, nedovoljno zagrijane prostorije u zimskim uvjetima, upotrebu neadekvatnih stolova i guma na reketima i nastupe igrača mnogih ekipa u dresovima nejednake boje i apelirao da se u idućim sezonama ovi nedostaci pokušaju ispraviti.
Statistiku odigranih utakmica započeo je podatkom da je od njih 605 čak 521, ili 86%, završilo pobjedama jedne od ekipa, a 84, ili 14%, neriješenim ishodima. Najučinkovitiji, sa svih 18 pobjeda, bili su igrači ČSTK-a 3 u 3. ligi, a gorčinu poraza, ali i s pokojim neriješenim rezultatom, nisu osjetile niti ekipe Šenkovca 2 u prvoj, Katexa u drugoj i HE-DRE 2 u petoj ligi, koji su prvenstvo završili s najvećim bodovnim prednostima pred pratnjom. Najteže pak su do prvih mjesta došle ekipe ČSTK-a 4 u četvrtoj i Putjana 9 u šestoj ligi, koji su mogli početi slaviti tek nakon odigranih utakmica završnoga kola. U zadnjem kolu saznali smo i ekipe u prve 4 lige, koje su ispale u niže rangove, a znatno ranije bila su poznata imena onih koje ispadaju iz pete lige. Voditelj je spomenuo i neke diskretno iskazane sumnje na namještanja rezultata nekih utakmica koje su u zadnjih nekoliko kola odlučivale o ekipama koje će ispasti, ali bez konkretnih dokaza, pa je sve ostalo tek na tome i ostavljeno na savjesti onima, koji su se eventualno takvim nesportskim rabotama služili. Više od polovice utakmica završilo je visokim rezultatima, 7:3 i višima, što ukazuje na kvalitetnu neuravnoteženost u nekim ligama, a neznatno uspješniji u ovoj su sezoni bili domaći sastavi.
Maksimalan broj partija, s više ili manje uspjeha, odigralo je 39 igrača, a rekorder među njima je Michell Čeh iz ČSTK-a 3 u trećoj ligi, koji je od 54 odigrane partije dobio sve 54. Bez poraza, sa skorom od 48/0 prvenstvo je završio i Karlo Posavec iz Mihovljana 5 Prima biroa, a niti 1 poraz, ali uz manje od polovice odigranih partija, nisu doživjeli niti Matija Barić iz Šenkovca 2 u prvoj i Nino Bujan iz Mihovljana 4 u drugoj ligi. Odličan učinak zabilježili su i Rinaldo Jurinec iz Šenkovca 2 (50/1) u prvoj, Bruno Damjan iz Damtexa 1 (48/6) i Kristijan Kovačić iz Katexa (47/7) u drugoj, Zvonko Turk iz ČSTK-a 3 (50/4) i Josip Magdalenić iz Hodošana 2 (37/5) u trećoj, Miroslav Kovačević iz ČSTK-a 4 (42/2) i Nedeljka Munđar iz Draškovca (43/5) u četvrtoj, Nikola Varga (49/5) i Tihomir Kovač (47/7) iz HE-DRE 2 te Hubert Peras iz Damtexa 2 (48/6) u petoj, kao i Božidar Krnjoul iz Šenkovca 7 (46/1), Marijan Sirc iz Rozika biroa (51/2) te Dražen Bubek iz Mihovljana 6 (56/4) u šestoj ligi. Najuspješniji parovi s istim skorom od 17 pobjeda i 1 porazom bili su iz Šenkovca 2 u prvoj i ČSTK-a 3 (Čeh/Turk) u trećoj ligi te kombinacije Rozika biroa i Čak-a sa skorom od 17/3 i Putjana 9 s 15 pobjeda i 5 poraza u šestoj ligi. Parovi Cirkovljana Zabata 1 u trećoj, Mihovljana 5 Prima biroa u četvrtoj i Putjana 6 u petoj ligi upisali su po 14 pobjeda i 4 poraza, a nešto slabiji, s 13 pobjeda i 5 poraza, bio je par ČSTK-a 4 u četvrtoj ligi.
Vezano na lige svake se sezone odigravaju i turniri TOP 12 za svaku ligu, na kojima bi se za medalje Lista MEĐIMURJE trebalo boriti po 12 najboljih igrača/igračica iz svake lige. Nažalost, posljednjih sezona, iznio je, bilo da su se organizirali između prvoga i drugog dijela prvenstava ili po njihovim završecima, javljalo se dosta problema u njihovoj provedbi. Razlog tome bila je nezainteresiranost mnogih igrača za nastup. U ovogodišnjem izdanju turnir za prvu ligu čak niti nije odigran, jer su se na listi prijava našla tek 2 igrača iz prvih 12 i 4 s liste pričuva, što je bilo nedovoljno za njegovo održavanje, a s manjim brojem učesnika odigrani su i turniri za četvrtu i petu ligu. Spomenuo je i da su pobjednici na turnirima za ovu sezonu, o čemu su naše novine pisale u prošlom broju, bili Vladimir Rapaić iz Katexa za drugu, Anja Novak iz Šenkovca 4 treću, Nedeljka Munđar iz Draškovca za četvrtu, Nikola Varga iz HE-DRE Draškovec za 5 i Ivan Fileš iz Čaka za šestu ligu.
Voditelj se u svom izvještaju osvrnuo i na medijsko praćenje liga, a i drugih rezultata iz stolnoga tenisa koje postižu članovi naših klubova. Najviše informacija zainteresirani su mogli pročitati u Listu MEĐIMURJE, a rezultati su objavljivani još i na internetskim portalima eMeđimurje i Stolni-tenis.net, TV-u Srce te na Radiju 1 i Hrvatskom radiju Čakovec, s kojima je kao voditelj liga i suradnik naših novina u tijeku sezone surađivao. Nažalost, veći interes za međimurski stolni tenis nisu iskazali suradnici pisanih medija državnoga značaja iz naše županije pa su rezultati prezentirani tek na županijskom medijskom prostoru.
Svoj izvještaj voditelj liga završio je čestitkama igračicama Hodošana za plasman u hrvatsku Super ligu, igračicama Šenkovca, koje su do posljednjih poena bile uz bok Hodošančankama, kao i ostalim našim predstavnicima u 1. Hrvatskoj ligi na rezultatima, koji su ih održali u tom rangu. Također i igračima Putjana, kojima je, ako zadrže 2. mjesto u 2. Hrvatskoj ligi sjever, zaželio plasman u 1. HL na skorašnjim kvalifikacijama, vjerojatno u Slavonskom Brodu.
Nakon izvještaja voditelja i uz njegovu asistenciju, predsjednik Saveza Dražen Korent i dopredsjednik Rino Megla prvo, drugo i treće plasiranima su podijelili pokale Lista MEĐIMURJE. Nažalost, ne i svima, jer se predstavnici nekih ekipa, iako su se najavili, nisu odazvali na svečanost, koja je zatim nastavljena zajedničkim druženjem.
Franjo FLAC

SASTANAK EKIPA

Bez konkretnih odluka

Prije završne svečanosti u prostorijama ČSTK-a trebao je biti održan Plenum klubova, koji imaju ekipe u Županijskim ligama List MEĐIMURJE. Nažalost, od 26 s pravom glasa odazvalo se tek njih 10 pa sastanak nije mogao donositi pravovaljane odluke. Inače, na dnevnom redu su bile eventualne izmjene i dopune Propozicija, ili konkretno posljednjih sezona bolna tema iz njihovog članka 4, a to je pravo nastupa igrača i igračica. Bez kvoruma tek su pročitani primljeni pismeni prijedlozi izmjena i donijet zaključak da se klubovima dostave anketni upitnici s dvojbenim odredbama, na temelju kojih će se zatim eventualno taj članak preurediti. Spomenimo da je članak koji je na snazi zadnjih nekoliko sezona u nekoliko navrata dorađivao Izvršni odbor Saveza, jer sastanci Plenuma nisu održavani zbog gotovo nikakvog odaziva predstavnika klubova. U Savezu se nadaju da će klubovi sada bar vratiti upitnike koji će im biti poslani i da će na osnovu njihovih rezultata sporna pitanja biti riješena, kako ubuduće nebi bilo primjedaba u tijeku sezone. (F. Flac)

Izvor: 3027