Sport 14.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

STOLNI TENIS: Pojedinačno prvenstvo Međimurja

MATIJA BARIĆ I SARA MIKAC PO DRUGI PUT, PODKRAJCU I MARKATIJEVOJ PO TRI POKALA

Matija Barić i Sara Mikac najmanje godinu dana biti će vladari međimurskoga stolnog tenisa. Matija je osvajanjem prvoga mjesto među seniorima ponovio uspjeh iz sezone 2006/2007., a Sara je uspjela obraniti titulu seniorske prvakinje iz prošle sezone. Na subotnjem prvenstvu u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu u prijepodnevnim satima, kada su borbu za pokale Lista MEĐIMURJE vodili igrači i igračice mlađih uzrasnih kategorija, i poslije podne kada su se natjecali seniori i seniorke, moglo se vidjeti gotovo sve čime međimurski stolni tenis u ovom trenutku raspolaže, od onih koji dolaze, preko onih koji su u punoj snazi, ali i onih koji zadnjim snagama nastoje odgoditi svoje definitivno preseljenje u kategoriju veterana. Osim već spomenutih seniorskih prvaka posebno moramo pohvaliti Benjamina Podkrajca, šenkovečku mladu nadu, koji je osvojio titule prvaka u svojoj kategoriji najmlađih kadeta i (starijim) kategorijama mlađih kadeta i drugo mjesto među kadetima. Kao i prošle godine prvenstvo je svoju uvertiru imalo prije glavne priredbe, jer su dan prije, u petak, u Šenkovcu svoje turnire morali odigrati kadeti, mlađe kadetkinje i kadetkinje. Razlog: pomicanje u zadnji čas termina odigravanja pozivnih turnira kadeta i kadetkinja Hrvatske na termin planiran za prvenstvo županije za sve kategorije, a na tim smo turnirima imali igrače i igračice, kojima se nije smjela uskratiti mogućnost borbe za titule županijskih prvaka.
► Već smo u uvodu spomenuli prvo mjesto Matije Barića među seniorima. Od prijavljenih 77 igrača ove kategorije za stolove je izašlo njih 71, a nakon igranja prednatjecanja u skupinama i razigravanja kup sistemom do kraja, u finalu su se našli igrači koji su već osvajali titule prvaka Međimurja - Matija Barić Mihovljančan, koji brani boje Šenkovca, na kraju prve polusezone 2. Hrvatske lige istok najuspješniji igrač lige i Nino Bujan Čakovčanin, koji je ponajbolji igrač Mihovljana. Ždrijeb je htio da se u polufinalima međusobno sastanu igrači iz istih klubova, Barić s Rinaldom Jurincem, sa 6 osvojenih titula prvaka međimurskim rekorderom i Bujan s Tomislavom Marušićem, željnim uspjeha. I Barić i Bujan u finale su prošli nakon 5 napornih setova s time da je Barić imao daleko teži zadatak, jer je u ljepotici prvenstva, a mogli bismo reći i u finalu prije finala, morao nadoknaditi vodstvo Jurinca od 2:0 u setovima i 10:8 u trećem setu. Sličan hod po trnju Barić je imao i u finalu, jer je također morao stizati vodstvo Bujana od 2:0, da bi trijumfalno došao do prvoga mjesta i svoje druge titule. Zamjerka Bujanu što po završetku finala svojemu protivniku nije pružio ruku, a izbjegao je i zajedničko fotografiranje četvorice najboljih. Spomenimo još četvoricu četvrtfinalista, uz već hvaljene polufinaliste, veterana Rina Meglu iz Putjana, Dražena Radmanića i Stjepana Vidovića iz Kos-Kotoribe i Igora Tkaleca iz MSTC-Nostra.
► Sara Mikac do obrane naslova prošla je sličnim putem kao i Matija Barić, jer je u polufinalu protiv Šenkovčanke Anje Novak uspjela nadoknaditi vodstvo protivnice od 2:0 u setovima, a pet setova trebalo joj je i da u finalu pobjedi upornu Paulu Markati, koja je do završnice imala daleko lakši zadatak, pobjedom u polufinalnom susretu nad Majom Pavlekovićem iz Šenkovca rezultatom 3:0. U ovoj konkurenciji igralo je samo 12 igračica, a svakako opet moramo istači neizbježni veteranski “trio fantastikus” iz Mihovljana - Gordanu Antončić, Vesnu Wrana i Đurđu Zver te veteranku iz Putjana Željku Podgoreldc-Sirc, koje ćemo, sigurni smo, već u subotu vidjeti i na veteranskom prvenstvu Međimurja u Hodošanu.
► Iste igračice iz kruga polufinalistica seniorki gledali smo i u završnim borbama juniorske kategorije. Samo je konačni poredak bio nešto drugačiji. Finale između braniteljice naslova Sare Mikac i Anje Novak dramatično kao i njihov međusobni ogled u polufinalu seniorki, ali je ovdje za nijansu spretnija i sretnija bila mlada Šenkovčanka, koja je peti, odlučujući set, dobila s 12:10 i kući ponijela najveći pokal. Sigurno je svojoj suigračici iz Šenkovca u slamanju Sare Mikac umnogome pomogla i Maja Pavleković s kojom je Sara u polufinalu morala odigrati pet napornih setova, dok je Anja protiv Paule Markati morala u drugom polufinalu odigrati tek tri, jer ju je dobila s 3:0.
► Iznenađujući pobjednik kategorije juniora je Dominik Filipašić iz Donjega Kraljevca, koji je u finalnom meču s glatkih 3:0 savladao apsolutnog favorita Igora Tkaleca iz MSTC-Nostra i obranio lanjsku titulu prvaka. U polufinale su se plasirali još povratnik u stolni tenis Michell Čeh iz ČSTK-a i Robert Lehkec iz Šenkovca, koji su svojim protivnicima u polufinalu uspjeli oduzeti po jedan set, a četvrtfinale su uz njih dohvatili još Filip Bergovec i Davor Vidović iz Hodošana te Igor Munka i Filip Radmanić iz Kos-Kotoribe.
► Očekivani pobjednik kategorije kadeta po treći put je Bruno Damjan, koji kadetsku kategoriju odrađuje u Igea Željezničaru iz Varaždina. Veliko iznenađenje je njegov finalni protivnik Benjamin Podkrajac, najmlađi kadet Šenkovca, koji je prvim mjestom u skupini ispred svoga starijeg klupskog kolege Marina Korenta, uz ždrijeb završnice, usmjerio konačni poredak. Korent, po snazi drugi kadet Međimurja, već u četvrtfinalu je naletio na Damjana i ispao iz igre, a Podkrajac je svoju snagu pokazao i u razigravanju. Prvo četvrtfinalom glatkom pobjedom nad drugim Šenkovčaninom Juricom Kovačem, a zatim i uvjerljivom pobjedom u polufinalu nad Kristianom Lipićem, trećim šenkovečkim četvrtfinalistom. Uz njih četvrtfinale su izborili još Danko Horvat iz Šenkovca te Filip Panić i Ivan Lovrek iz MSTC-Nostra, oba mlađi kadeti.
► Za iznenađenje u kategoriji kadetkinja pobrinula se Šenkovčanka Ema Toplek, koja je u finalu bila bolja od prošlogodišnje prvakinje Paule Markati iz Hodošana, kadetkinje Varaždina, uzvrativši joj za poraz u kvalifikacijskoj skupini. Prethodno je u polufinalu Paula lako s 3:0 pobijedila Anju Toplek iz Šenkovca, a Ema u pet setova Dinu Ratajec, koja u mlađim kategorijama, kao i Paula, brani boje Varaždina.
► Pobjedom u polufinalu kadetkinja nad Dinom Ratajec Ema Toplek samo joj se revanširala za finalni poraz u kategoriji mlađih kadetkinja. Dinina polufinalna protivnica bila je Eva Kolarek iz Šenkovca, a Emina Marta Cividini iz Mihovljana. Među 6 najboljih, prolaskom skupina, uvrstile su se još Šenkovečka klinceza Petra Vugrinec i Mihovljančanka Dora Cividini, a ždrijeb se poigrao sa sestrama Cividini odredivši da se međusobno sastanu u četvrtfinalu.
► Svoju subotnju žetvu pobjedničkih pokala, uspjehom u finalu protiv Marka Lovreka iz MSTC-Nostra, Benjamin Podkrajac započeo je pobjedom u kategoriji najmlađih kadeta, u koju po svojim godinama i spada. Njegov polufinalni protivnik bio je Bruno Siladi iz MSTC-Nostra, a Marko je u polufinalu morao pobijediti Jana Zrnu iz Hodošana, igrača Šenkovca. U prethodnim četvrtfinalima Siladi je eliminirao Matiju Zadravca iz Šenkovca, a Lovrek svoga klupskog kolegu Filipa Lajtmana.
► Podkrajac je bio najbolji i među mlađim kadetima, u kojoj je jedini set izgubio u finalu od svojega klupskog kolege Jurice Kovača. Do finala u četvrtfinalu je s 3:0 savladao Ivana Mikaca iz Mihovljana, a u polufinalu Karla Jambora iz MSTC-Nostra, a Jurica je u četvrtfinalnom meču s 3:1 bio bolji od Karla Lajtmana i u polufinalu s 3:2 od njegovog kolegu iz MSTC-Nostra Ivana Lovreka. Jambor je prije toga u četvrtfinalu eliminirao Danka Horvata iz Šenkovca, a Lovrek suborca iz MSTC-Nostra Mašana Sredanovića, prepustivši svojim protivnicima po jedan set.
► Titulu prvakinje kategorije najmlađih kadetkinja iz prošle godine uvjerljivom igrom obranila je Šenkovčanka Petra Vugrinec. Njezina finalna protivnica bila je Hana Zadravec suigračica iz kluba, koja je plasmanom u finale napredovala za dva mjesta u odnosu na prošlo prvenstvo. Pokali za treća mjesta pripali su Nikolini Jurčec iz Hodošana, koja je u četvrtfinalu eliminirala Niku Lukšu iz Kos-Kotoribe i Franciski Hodak također iz Kos-Kotoribe, koja je za plasman u polufinale savladala svoju mlađu suigračicu Klaru Hodak.
■ Rekapituliramo li na kraju plasmane igrača i igračica po klubovima dolazimo do podatka da su najviše, čak 19 od ukupno 40, pokala osvojili igrači i igračice iz Šenkovca, na drugom ih mjestu sa 6 slijede članovi MSTC-Nostra, a na trećem mlade Međimurke, koje brane boje Varaždina, koje su osvojile 5 pokala. Šenkovčanima i Šenkovčankama pripalo je i najviše zlatnih odličja, ukupno 6.
• Tehnički organizatori prvenstva bili su u petak STK Šenkovec, a u subotu u dvorani Graditeljske škole MSTC-Nostro, a pokale za sve nagrađene osigurao je List MEĐIMURJE. Prvenstvo je nakon završenog subotnjeg prvog dijela svečano otvorio dožupan Međimurske županije Matija Posavec, koji je i podijelio pokale osvajačima u kategorijama najmlađih i mlađih kadeta, najmlađih kadetkinja te juniora i juniorki.
REZULTATI:
- seniori - četvrtfinale: Jurinec (Šen) - Megla Putjane) 3:0, Barić (Šen) - S. Vidović (Kos-K) 3:0, Bujan (Mih) - Tkalec (MSTC-N) 3:2, Marušić (Mih) - D. Radmanić (Kos-K) 3:1; polufinale: Barić - Jurinec 3:2, Bujan - Marušić 3:2; finale: Matija Barić - Nino Bujan 3:2;
- seniorke - četvrtfinale: Mikac (Aquaestil D. Resa) - Podgorelec-Sirc (Put) 3:0, Novak (Šen) - Popović (MSTC-N) 3:2, Pavleković (Šen) - Golub (Mih) 3:1, Markati (Igea Željezničar VŽ) - G. Antončić (Mih) 3:0; polufinale: Mikac - Novak 3:2, Markati - Pavleković 3:0; finale: Sara Mikac - Paula Markati 3:2;
- juniori - četvrtfinale: Čeh (ČSTK) - Bergovec (Hod) 3:0, Filipašić (DK) - Munka (Kos-K) 3:1, Tkalec (MSTC-N) - F. Radmanić (kos-K) 3:0, Lehkec (Šen) - Vidović (Hod) 3:1; polufinale: Filipašić - Čeh 3:1, Tkalec - Lehkec 3:0; finale: Dominik Filipašić - Igor Tkalec 3:0;
- juniorke - polufinale: Novak (Šen) - Markati (Varaždin) 3:0, Mikac (TIS Zg) - Pavleković (Šen) 3:2; finale: Anja Novak - Sara Mikac 3:2;
- kadeti - četvrtfinale: Damjan (Igea Želj. VŽ) - Korent (Šen) 3:0, Panić (MSTC_N) - Horvat (Šen) 3:0, Lipić (Šen) - I. Lovrek (MSTC-N) 3:0, Podkrajac (Šen) - Kovač (Šen) 3:0; polufinale: Damjan - Panić 3:0, Podkrajac - Lipić 3:0; finale: Bruno Damjan - Benjamin Podkrajac 3:1;
- kadetkinje - polufinale: Markati (Varaždin) - A. Toplek (Šen) 3:0, E. Toplek (Šen) - Ratajec (Varaždin) 3:2; finale: Ema Toplek - Paula Markati 3:1;
- mlađi kadeti - četvrtfinale: Podkrajac (Šen) - Mikac (Mih) 3:0, Jambor (MSTC-N) - Horvat (Šen) 3:1, I. Lovrek (MSTC-N) - Sredanović (MSTC-N) 3:1, Kovač (Šen) - K. Lajtman (MSTC-N) 3:1; polufinale: Podkrajac - Jambor 3:0, Kovač - I. Lovrek 3:2; finale: Benjamin Podkrajac - Jurica Kovač 3:1;
- mlađe kadetkinje - četvrtfinale: Eva Kolarek (Šen) - Vugrinec (Šen) 3:0, M. Cividini (Mih) - D. Cividini (Mih) 3:0; polufinale: Ratajec (Varaždin) - Kolarek 3:0, Ema Toplek (Šen) - M. Cividini 3:0; finale: Dina Ratajec - Ema Toplek 3:1;
- najmlađi kadeti - četvrtfinale: Siladi (MSTC-N) - Zadravec (Šen) 3:1, M. Lovrek (MSTC-N) - F. Lajtman (MSTC-N) 3:0; polufinale: Podkrajac (Šen) - Siladi 3:0, M. Lovrek - Zrna (Šen) 3:0; finale: Benjamin Podkrajac - Marko Lovrek 3:0;
- najmlađe kadetkinje - četvrtfinale: Jurčec (Hod) - Lukša (Kos-K) 3:0, F. Hodak (Kos-K) - K. Hodak (Kos-K) 3:0; polufinale: Vugrinec (Šen) - Jurčec 3:0, Zadravec (Šen) - F. Hodak 3:0; finale: Petra Vugrinec - Hana Zadravec 3:0.
Franjo Flac

Izvor: 2855