Sport 19.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

STOLNI TENIS: Šenkovec / kvalifikacije

Jedna od najuspješnijih sezona

Rezime izvještaja predsjednika STK Šenkovec Dražena Korenta na redovnoj izbornoj skupštini kluba održanoj u petak bio je da je sezona 2009./10. bila jedna od najuspješnijih u dosadašnjoj klupskoj povijesti. Četrdesetak članova kluba pljeskom je pozdravilo podatke da je ekipa seniorki napravila podvig plasmanom u 1. Hrvatsku ligu, koji je ostvaren fenomenalnom 4:1 pobjedom protiv igračica Mladosti, izravnih konkurentica za prvo mjesto, na gostovanju u Petrinji. Rezultat vrijedan poštovanja zna li se da su Petrinjke u prvom dijelu prvenstva pobijedile u Šenkovcu, čime su stekle 2 naoko nedostižna boda prednosti i već slavile povratak u prvoligaško društvo. Međutim, Andrea Galić, Anja Novak, Maja Pavleković i Ema Toplek slavlje su im pretvorile u tugu. Dobar rezultat, plasmanom na treće mjesto u 2. Hrvatskoj ligi istok, s novom ekipom u kojoj je iz prvoligaške sezone 2008./09. ostao samo Matija Barić, uz kojega su igrali još Rinaldo Jurinec, Eugen Šimon, te mladi Nikola Horvat i Marin Korent, ostvarili su i igrači. Rezultat je to značajniji uzme li se u obzir da su osvojili isti broj bodova kao i drugoplasirana Podravka iz Koprivnice, a iza sebe ostavili i neke favorizirane ekipe.
U izvještaju predsjednika posebno mjesto zauzeli su uspjesi onih najmlađih Benjamina Podkrajca i Eme Toplek, koji su budućnost šenkovečkog stolnog tenisa. Benjamin je u toku sezone osvojio čak 7 prvih mjesta na 9 turnira u svojoj kategoriji na kojima je nastupao, prvi je na rang listi najmlađih kadeta Hrvatske, a vrlo visoko i u starijoj, kategoriji mlađih kadeta. Nažalost povreda koljena spriječila ga je da sezonu ne završi aktivno, ali se svi u klubu nadaju da će spreman dočekati već početak iduće sezone. Ema je u samom vrhu kategorije mlađih kadetkinja u Hrvatskoj, osvajačica brončane medalje na državnom prvenstvu pojedinačno i zlatne u igri parova s Dorinom Srebrnjak iz Jadranova, te brončane sa sestrom Anjom u igri parova na kadetskom prvenstvu Hrvatske. Oba su kao članovi reprezentacije Hrvatske boravili na raznim kampovima za perspektivne stolnotenisače, a Ema i na međunarodnom turniru u Francuskoj. Zapažene rezultate na mnogim su natjecanjima u toku sezone postizali i ostali njihovi mladi suigrači i suigračice iz kluba pokazujući širinu i kvalitetu rada s najmlađima s kojima rade treneri Goran Balić i Zoran Vidović. Članovi Šenkovca bili su uspješni i na pojedinačnim županijskim prvenstvima na kojima su osvojili po 6 prvih, drugih i trećih mjesta od 10 kategorija, pokazujući da su najuspješniji klub Međimurske županije posljednjih godina.
Skupština je Draženu Korentu odala priznanje za njegovo umješno vođenje kluba, koje će morati nastaviti i dalje, jer je izabran za predsjednika i u novom trogodišnjem razdoblju. A pomagat će mu gotovo isti sastav izvršnog odbora u kojemu su novi članovi predstavnik Općine Šenkovec Alen Kajmović i Tatjana Toplek. Glavni zadaci predviđeni programom rada za iduću sezonu su ostanak ekipe seniorki u elitnoj hrvatskoj ligi i očuvanje visoke pozicije seniora u 2. Hrvatskoj ligi istok, a dugoročno daljnji kontinuirani rad s najmlađima. Velika će se pozornost posvetiti i aktivnostima vezanim uz adaptaciju prostora budućega stolnoteniskog doma u Sportskom centru Gorčica, koje je nositelj Općina Šenkovec i koja već poduzima određene korake nakon kojih će uskoro uslijediti i početak radova. (Franjo Flac)

Mihovljančani ostaju, Hodošančanke nove drugoligašice

Petrinja je u subotu i nedjelju bila domaćin kvalifikacija za popunu 2. Hrvatske lige istok za igrače. Od 7 ekipa, koliko ih je imalo pravo nastupa, za kvalifikacije se prijavilo njih 5, a među njima i ekipe klubova naše županije. Mihovljan kao deveto plasirani u 2. HL istok i Putjane, čiji su igrači osvojili prvo mjesto U Regiji Sjeverna Hrvatska na kraju ove sezone. Uz njih igrala je još ekipa Sračinca, treće plasirana ekipa u našoj regiji, koja je uvrštena umjesto nezainteresiranoga drugoplasiranoga Igea Željezničara iz Varaždina te prvo i drugoplasirane ekipe Regije Zapadna Slavonija Mladost iz Petrinje i Graničar iz Slavonskoga Broda. Belišće i Donji Miholjac iz Regije Istočna Slavonija nisu se prijavili za kvalifikacije. Očekivano, prvo i drugo mjesto osvojili su domaća Mladost i Mihovljan, a žestoka je bila borba za treću poziciju, koja također osigurava mjesto u HL istok u idućoj sezoni, čime su se ostvarile naše prognoze iz najave kvalifikacija. Žestinu te borbe pokazuje podatak da su se iza prvo plasirane Mladosti i drugo plasiranoga Mihovljana s po 1 pobjedom i 3 poraza našle preostale 3 ekipe pa su poredak od trećega do petog mjesta odredili rezultati njihovih međusobnih susreta. Tu je, s 1 partijom u plusu, najbolji bio Graničar, koji je u konačnici osvojio treće mjesto, neriješen skor imale su Putjane, kojima je pripalo četvrto mjesto, a, s 1 partijom u minusu, na petom je mjestu završila ekipa Sračinca. Na žalost, nepovoljan ishod za Putjančane, koji nakon ovakvoga ishoda, plasman u 2. HL mogu ostvariti samo ako neka od ekipa članica lige ili koja od 3 prvo plasirane ekipe iz ovih kvalifikacija odustane od nastupa.
Ekipa Mihovljana, za koju su na kvalifikacijama igrali Nikola Mikac, Nino Bujan, Tomislav Marušić i Davor Matotek, sve je probleme riješila već u subotu kada je uz dosta problema pobijedila Sračinec i uvjerljivo Putjane. U prvom nedjeljnom susretu, protiv domaće Mladosti, Nikola Mikac izborio je jedinu pobjedu za Mihovljančane u nebitnom porazu od 4:1, a u drugom, protiv Graničara, formalnost su riješili s glatkih 4:0. Putjančani, u sastavu Rino Megla, Tomislav Koprivec, Nenad Vurušić i Dražen Šantek, turnir su započeli pobjedom nad Graničarom, ali je zatim uslijedio neočekivani poraz od Sračinca, kojega su u regiji dobili 2 puta s po 5:2. U tom meču niti ih sreća nije mazila, jer su 3 partije izgubili s po 3:2, a to je za njih, ustvari, bila i odlučujuća utakmica za plasman, jer pobjede protiv Mihovljana i Mladosti za njih su bile nedohvatljive. Eventualna šansa postojala je u slučaju poraza Sračinca od Graničara rezultatom 4:2 nakon čega bi poredak od 3. do 5. mjesta odlučivao međusobni omjer setova ili možda čak i poena te dvije ekipe i Putjana.
Rezimirajmo da je ekipa Mihovljana očekivano sačuvala status drugoligaša, jer je toliko kvalitetna da bi njen eventualni neuspjeh u krugu ovih 5 ekipa, koje su igrale, bio veliko iznenađenje. Putjančani pak i nisu u Petrinju išli s odveć puno ambicija, ali nakon opisane matematike, na kraju ipak trebaju žaliti, jer im je 2. liga pobjegla za dlaku.
U subotu i nedjelju u Hodošanu su se trebali igrati kvalifikacije za popunu 2. Hrvatske lige istok za igračice. Ali nisu, jer su se za njih prijavile tek 3 ekipe - Hodošan, Varaždin 2 i Dora iz Našica. Baš toliko koliko je potrebno za popunu lige pa nije bilo potrebno igrati. Na taj način naša je županija dobila nove drugoligašice pa ćemo, nakon plasmana Šenkovčanki u 1. Hrvatsku ligu, opet u 2. ligi imati 3 ženske ekipe.
Rezultati: Graničar - Putjane 2:4 (Kraljević - Koprivec 3:0, Šarić - Megla 0:3, Jurinić - Vurušić 0:3, Jurinić/Kraljević - Koprivec/Vurušić 2:3, Kraljević - Megla 3:0, Jurinić - Koprivec 2:3), Sračinec - Mihovljan 2:4 (Križanec - Bujan 2:3, D. Liber - N. Mikac 0:3, A. Liber - Marušić 0:3, Križanec/A. Liber Marušić/N. Mikac 3:0, Križanec - N. Mikac 3:1, A. Liber - Bujan 0:3), Putjane - Sračinec 2:4 (Vurušić - Križanec 3:1, Megla - A. Liber 2:3, Koprivec - D. Liber 2:3, Koprivec/Vurušić - A. Liber/Križanec 2:3, Vurušić - A. Liber 3:2, Koprivec - Križanec 1:3), Mladost - Graničar 4:1, Sračinec - Mladost, Mihovljan - Putjane 4:0 (Bujan - Vurušić 3:0, N. Mikac - Koprivec 3:1, Marušić - Megla 3:0, Bujan/Marušić - Megla/Vurušić 3:1), Mladost - Mihovljan 4:1 (Knežević - Marušić 3:0, Ivković - Matotek 3:0, Anušić - N. Mikac 1:3, Ivković/Knežević - Marušić/Mikac 3:1, Knežević - Matotek 3:0), Graničar - Sračinec 4:1, Mihovljan - Graničar 4:0 (Marušić - Milakovac 3:0, Matotek - Jurinić 3:1, N. Mikac - Šarić 3:1, Matotek/Mikac - Jurinić/Milakovac 3:1), Putjane - Mladost (Vurušić - Ivković 2:3, Šantek - Anušić 1:3, Koprivec - Knežević 0:3, Koprivec/Vurušić - Knežević/Ramušćak 2:3).
TABLICA
1. Mladost 4 4 0 16:2 8
2. Mihovljan 4 3 1 13:6 7
3. Graničar 4 1 3 7:13 5
4. Putjane 4 1 3 6:14 5
5. Sračinec 4 1 3 7:14 5
F. Flac

Izvor: 2873