Sport 01.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

STOLNI TENIS: Stjepan Škoda odlazi / Hodošan - novi sastav

ODLAZAK MALOG VELIKANA
Stjepan Škoda - najveća stolnoteniska nada, napušta STK Kos/Kotoriba
Ime Stjepana Škode (11), učenika OŠ Jože Horvata Kotoriba, nerijetko se u posljednje tri godine s velikim razlogom spominjalo na našim stranicama. Spominjalo se glede njegovog meteorskog uspona u stolnom tenisu, glede talenta koji je u njemu otkriven, spominjalo se jer je postao najveća stolnoteniska nada Kotoribe i šire. Osim što je uspješan učenik u školi još je uspješniji u stolnom tenisu koji je počeo igrati, kao i svi prvoškolci, onako iz znatiželje jer je STK Kos/Kotoriba početkom 2010. godine masovno pozvao mlade iz škole na susret s celuloidnom lopticom i reketom. Od tih mnogih nekih su iz dječjih hirova iz kluba otišli, no Stjepan je ostao jer se stopio s tom lopticom i reketom i više se od njih nije mogao odvojiti, kao da su bili stvoreni jedni za druge. Pamtit će Stjepan 22. svibanj spomenute godine kada je osvojio svoju prvu zlatnu medalju i kada njegovoj sreći nije bilo kraja. Pamtit će i svog suparnika Dominka Radikovića iz STK Šenkovec kojeg je porazio u finalu jednog turnira njegove generacije, a uspjeh je bio još i veći jer je Dominik bio igrač vrlo cijenjenog kluba. I tako je ove tri godine igranja stolnog tenisa u STK Kos/Kotoriba Stjepan iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu postizao evidentne rezultate ostvarene na turnirima u Osijeku, Bjelovaru, Zagrebu, Krapini, Varaždinu, Dugom Selu, Samoboru, Splitu...
Njegova mama Sandra o tome nam je rekla:
- Kroz to vrijeme bilo je uspona i padova, bilo je u našoj obitelji smijeha, ali i plača, a sve radi stolnog tenisa. Raduje me to što ga taj plač nikada nije obeshrabrivao, naprotiv borio se do kraja. Borio se prije svega za sebe, nas roditelje, a najviše za klub, odnosno svog trenera Stjepana Vidovića. Najveća podrška su mu bili njegovi vršnjaci iz škole koji su znali za svaki Stjepanov nastup i koji su ga obvezivali na pehare i medalje koje im je on s radošću donosio u školu da bi im se zajedno radovali, a tome se s radošću priklanjala njegova razrednica Danijela Sabol, a bio je tu i učitelj Mladen Grubić koji je revno to bilježio i prenosio javnosti, rekla je mama, te dodala kako je Stjepan već igrao u 6. pa u 5. ligi Međimurskog stolnoteniskog saveza gdje je također postizao značajne uspjehe pa je čak zbog ljubavi prema stolnom tenisu školu malo i zapustio. - Ali nema veze. Vrlo dobar je učenik i to je za nas u redu, rekla je.
Nova stolnoteniska priča
Ovih dana su njegovi roditelji, Sandra i Danijel, obznanili kako njihov Stjepan napušta klub!?
- Za njega je dao sve od sebe, nažalost dogodilo se to da netko u toj sredini ne zna cijeniti bogatstvo na dlanu, no kada se ono izgubi zna se cijeniti njegova vrijednost i onda se zbog toga izražava žaljenje. I nama je žao što Stjepan odlazi iz kluba djetinjstva, ali ima klubova koji će ga prihvatiti, a na njemu je da se i dalje bori i osvaja odličja. Vjerujemo da će ga neka nova sredina prihvatiti i da će joj se Stjepan odužiti, kažu roditelji i dodaju kako je sada trenutak da se zahvale Stjepanovom treneru Stjepanu Vidoviću koji je dao sve od sebe i u njega uložio sva svoja znanja i sposobnosti. Reći će i to kako za njega, na žalost ili na sreću, počinje nova stolnoteniska priča, naravno u sredini gdje će njegov talent biti do maksimalnosti uvažavan i da će u svemu tome imati njihovu podršku. Klupski predsjednik Ivan Špicar istaknuo je ponos na „izgubljeno blago“ dodavši kako je pomalo iznenađen odlukom roditelja da ih Stjepan napusti.
- Gledajući u njegovo stolnotenisko sutra možda je za Stjepana to i dobro jer u našem je klubu dosegnuo „plafon“, a da bi ga probio veće i perspektivnije stolnoteniske sredine njegova su sutrašnjica u kojoj malom Pišteku želim pregršt uspjeha, rekao je predsjednik.
Iza Stjepana će u klubu ostati praznina, no za njegov osobni napredak to će biti bolje i držimo da je procjena roditelja ispravna. U tom klubu ima još talenata za „brušenje“ što u kubu uspješno čine, ali nikada takve talente neće sprječavati, kada se to procijeni, da se okrenu novoj sredini, a sve u cilju osobnog probitka i daljnjeg gajenja talenta.
Tekst i snimci; Mladen Grubić

Hodošan s kompletno novim sastavom
Još nepunih mjesec dana dijeli nas od početka nove sezone, koju će već tradicionalno, od 23. do 25. kolovoza Kupom Grada Paga, započeti mlađe kategorije igrača i igračica. Za nešto manje od 2 mjeseca, 21. rujna, započet će prvenstvo u Super ligama, a tjedan dana kasnije i u 1. Hrvatskim ligama. Još 24. lipnja završen je prijelazni rok u Hrvatskom stolnoteniskom savezu, u kojemu je došlo do značajnih igračkih promjena i u klubovima Međimurske županije, pogotovo što se tiče ženske konkurencije.
Ženska ekipa Hodošana za što bolji rezultat u Super ligi borit će se s potpuno novim igračicama pristiglim umjesto Irene Purkat, koja je otišla u dugoreški Aquaestil i kadetske reprezentativke Mihaele Brodar, koja nije obnovila dvojnu registraciju za Hodošan, nego će i mlađe i seniorsku kategoriju igrati za matični Varaždin.
U klub pak su došle dosadašnje članice zagrebačkoga Dra Časla, Hodošančanka Paula Markati, s dosadašnjom karijerom u Istarskoj, Varaždinu i klubu iz kojega dolazi, i Ana Švarc te Kineskinja To So, za sada poznata tek kao djevojka hrvatskoga reprezentativca Tan Rui Wua.
Mihovljan je svoj ženski sastav ojačao Sarom Mikac, koja se nakon igranja u Dr. Časlu, TIS-u i u prošloj sezoni Varaždinu, vratila u matični klub, u matični Šenkovec iz Varaždina se vratila Dina Ratajec. Ovim povratkom mogla se napraviti jaka mlada ekipa, ali je, nažalost, klub napustila Ema Toplek, koja će karijeru nastaviti u jednom austrijskom drugoligaškom klubu.
Registracija je nakon nekoliko sezona obnovljena i za Tamaru Vidović (Trojko), koja će, zatreba li, svojim iskustvom pomoći mlađim igračicama.
U muškoj kategoriji najveći gubitak pretrpio je (neregistrirani) čakovečki drugoligaš ČSTK, kojega su napustili Michael Čeh, koji je otišao u Putjane, Miroslav Coha, koji će dalje igrati samo u SOKAZ-u, Miljenko Peras, koji se nakon nekoliko sezona vratio u Malu Suboticu i kadet Filip Godina, koji je registriran za MSTC Čakovec. Osim Čeha Putjančani su se pojačali i Sinišom Ajdarpašićem pristiglim iz Ronald Ređep Starra iz Varaždina, koji će, prema neslužbenim informacijama u varaždinskom klubu u novoj sezoni samo voditi prvoligašku ekipu.
Na kaljenje u Mihovljan, u kojemu će tražiti više prilika za igranje u 1. HL istok, iz MSTC Čakovca je otišao Ivan Lovrek, ali će u čakovečkom klubu na dvojnu registraciju nastupati u juniorskoj konkurenciji. Najavljeni su i neki prijelazi u Županijskim ligama List Međimurje, o kojima ćemo gledatelje obavijestiti po završetku prijava za lige.
Franjo Flac

Izvor: 3040