Sport 12.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

STOLNI TENIS: Zlato i bronca za Emu Toplek

Nakon prije odigranih ekipnih i pojedinačnih prvenstava Hrvatske za kadete i kadetkinje prošloga su se vikenda za odličja borili i mlađi kadeti i mlađe kadetkinje te juniori i juniorke. Prvenstva su odigrana u Domu sportova u Zagrebu, a od predstavnika međimurskih klubova među osvajače odličja ponovo se upisala Šenkovčanka Ema Toplek. Ona je u pojedinačnoj konkurenciji mlađih kadetkinja, s Dinom Ratajec, također Šenkovčankom, sada članicom Varaždina, podijelila treće mjesto i time opravdala svoju visoku poziciju na rang listi ove kategorije u Hrvatskoj. Poslije uvjerljivo osvojenoga prvoga mjesta u kvalifikacijskoj skupini Ema je sve svoje susrete u razigravanju odigrala u 5 setova. U osmini finala bila je bolja od Granić iz Uranije iz Baške Vode, u četvrtfinalu je pobijedila Botić iz vinkovačke Lokomotive, a u polufinalu izgubila od neugodne ljevakinje Dunje Tomić, igračice Vodovoda iz Osijeka. Među 32 igračice natjecale su se i Dora i Marta Cividini, članice Mihovljana, koje su se za nastup na prvenstvu izborile na regionalnom kvalifikacijskom turniru. I jedna i druga u svojim su kvalifikacijskim skupinama osvojile treća mjesta s po 1 pobjedom i 2 poraza i tako završile pojedinačni dio prvenstva. Dora je u svojoj skupini s 3:2 savladala Murat iz Dugoga Sela, a Marta u svojoj Vrdoljak iz vinkovačke Lokomotive. Uvjerljiva prvakinja Hrvatske za ovu sezonu je Dorina Srebrnjak iz Svetoga Jakova Jadranovo, koja je u finalu s 3:1 pobijedila već spomenutu Dunju Tomić. Prvo mjesto osvojila i u igri parova, a partnerica joj je bila Ema Toplek. One su u finalnom meču s 3:1 bile bolje od varaždinske kombinacije Brodar/Ratajec. Prethodno su u četvrtfinalu s glatkih 3:0 savladale Mamić iz Svete Nedjelje i Resonju iz Zaboka, a dosta su problema u polufinalu imale s Osječankom Tomić i Vinkovčankom Botić, koje su im oduzele 2 seta. A upravo od njih u prvom su kolu s 3:0 izgubile i Dora i Marta Cividini. Šenkovčanke su bile pozvane iz pričuve i na ekipni dio prvenstva i osvojile četvrto mjesto, a mogle su proći i znatno bolje. Ekipa za koju su igrale Ema Toplek, Eva Kolarek i Petra Vugrinec u svojoj je skupini bila druga nakon pobjeda od po 3:1 nad Dugim Selom i Lokomotivom iz Vinkovaca i poraza od 3:2 od Varaždina u meču koji su uz malo više sreće (i strpljenja) Eve Kolarek u odlučujućoj partiji protiv Brodar, mogle i dobiti i plasirati se u finale. Ovako su razigravale su sa Zabokom, drugoplasiranom ekipom iz druge skupine, za konačno treće mjesto i izgubile s 3:2. Tragičar pak ovoga poraza bila je Ema Toplek, koja je s 3:2 izgubila važnu (i odlučujuću) partiju protiv najbolje Zabočanke Cakol, nakon što je vodila s 2:1 u setovima, a četvrti i peti set izgubila s 10:12 i 11:13. Nove prvakinje su igračice Svetoga Jakova iz Jadranova ispred Varaždina, a najbolja među njima Dorina Srebrnjak s 3 je zlata najuspješnija mlađa kadetkinja.
U konkurenciji kadeta predstavljao nas je samo Karlo Jambor iz MSTC-Nostra kao prvak regionalnih kvalifikacija, dok je izravno uvršten na prvenstvo Benjamin Podkrajac morao otkazati zbog bolesti. Jambor je osvojio četvrto mjesto u kvalifikacijskoj skupini s 3 poraza, od Graovca iz riječkih Srdoča 1:3, Blažeka iz Igea Željezničara iz Varaždina 0:3 i Petrovića iz Velike Gorice Stanfara 2:3. Igrao je i disciplinu parova gdje je s Blazinarićem iz Varaždina već u prvom kolu s 3:0 izgubio od vinkovačke kombinacije Babić/Markić. Pojedinačni prvak Hrvatske u ovoj kategoriji je Josip Mustapić iz Splita, prvo mjesto u igri parova osvojili su Graovac i Šarčević igrači Srdoča iz Rijeke, a najbolja ekipa Igea Željezničar iz Varaždina.
Šenkovec je na prvenstvu imao i juniorke Anju Novak i Maju Pavleković. Anja je u pojedinačnom dijelu kao druga prošla kvalifikacijsku skupinu pobjedom nad Jadreško iz Pule s 3:2 i porazom od Jeger iz zagrebačke Mladosti Iskon, ali je već u osmini finala s uvjerljivih 4:0 izgubila od kasnije prvakinje Ivane Tubikanec, igračice Marathona. Manje sreće bila je Maja, koja je u svojoj skupini izgubila sva tri susreta i četvrtim se mjestom oprostila od natjecanja. Zajedno su u parovima prošle prvo kolo, ali su u četvrtfinalu s 3:1 izgubile od para iz zagrebačkog TIS-a Kupinić/Mikac. U ovoj kategoriji u dresu Varaždina igrala je i Paula Markati iz Hodošana, a za zagrebački TIS Sara Mikac iz Mihovljana i obje pojedinačno ispale u osmini finala. U igri parova Sara se s Kupinić plasirala u polufinale, a Paula s Petek ispala u četvrtfinalu. Pojedinačna juniorska prvakinja je Ivana Tubikanec iz Marathona (Zagreb), u igri parova Tomić i Jeger iz HSTK Mladosti Iskona (Zagreb), koji je i ekipni prvak. Spomenimo i da je među juniorima, gdje klubovi iz naše županije nisu imali predstavnike Čakovčanin Bruno Damjan na prvenstvu branio boje Igea Željezničara iz Varaždina s kojim je ekipno osvojio četvrto mjesto, pojedinačno prošao skupinu i ispao u osmini finala, isto kao i u igri parova u kombinaciji s Vidačekom. Pojedinačni juniorski prvak za ovu sezonu je Frane Kojić iz GSTK Zagreba, prvaka u ekipnoj konkurenciji, a prvo mjesto sa suigračem iz kluba Čipinom, osvojio je i u igri parova.

DOLAZEĆEG VIKENDA U PETRINJI I HODOŠANU
Kvalifikacije za 2. hrvatske lige
Dolazećega vikenda igrat će se kvalifikacije za 2. Hrvatske lige. One za skupinu istok za igrače odigravat će se od petka do nedjelje u Petrinji, a za igračice u subotu i nedjelju u Hodošanu. Već smo najavili da će među muškim ekipama biti i igrači Mihovljna, koji su u kvalifikacije uvršteni kao deveto plasirani u 2. Hrvatskoj ligi istok na kraju ove sezone pa se bore za opstanak u ligi. Ostalih pak 6 ekipa, po 2 iz svake od triju regija sjeverozapadne i istočne Hrvatske bore se za ulazak u ligu. To su, prema raspisu u propozicijama, Mladost iz Petrinje, Graničar iz Slavonskoga Broda, Belišće, Donji Miholjac, Putjane i Sračinec. Organizaciju kvalifikacijskog turnira za igračice Hrvatski stolnoteniski savez dodijelio je Stolnoteniskom klubu Hodošan, a pravo nastupa imaju ekipa domaćin, drugi sastav Varaždina, Čazma, Požega, Donji Miholjac i Dora iz Našica. S obzirom da je rok za prijavu HSTS-u ponedjeljak do 12 sati ne možemo vas informirati koje su se ekipe prijavile, ali niti o ždrijebu turnira. O tome ovisi i satnica obih turnira, koja će ovisiti o broju prijava.
Olakšavajuća okolnost i za muške i za ženske ekipe, koje će se prijaviti na kvalifikacije je što plasman u ligu stječu po 3 prvoplasirane ekipe, jer iz 1. Hrvatske lige na kraju ove sezone u druge lige istok ne ispada niti jedna muška niti ženska ekipa. Mihovljan je, po našem mišljenju, uz domaćina Mladost, najveći favorit za plasman među 3 prvoplasirane na muškom turniru, a treće mjesto velika je enigma, koja će se trebati riješiti između ostalih ekipa. U ženskoj konkurenciji malu prednost dajemo iskusnim ekipama Dore, Čazme i našega Hodošana, minus im može biti turnirski sustav, koji pak bi više trebao odgovarati mlađim sastavima iz ostalih ekipa. No, živi bili pa vidjeli. Prognoze se uvijek ne moraju ostvariti, ali u svakom slučaju, vjerujemo u dobar plasman naših predstavnika.
F. Flac

Beni 6 mjeseci bez stolnog tenisa

Velika šenkovečka stolnoteniska nada Benjamin Podkrajac punih će 6 mjeseci morati izdržati bez dvorane i reketa. Teška ozljeda koljena, čiji je krajnji ishod i za najvrsnije liječnike specijaliste za ovakve vrste povreda još uvijek enigma, za sada je rezultirala tek zabranom treniranja i natjecanja. Klinac, koji je do povrede osvojio niz turnira u svojoj kategoriji najmlađih kadeta te u onoj starijoj, mlađih kadeta i koji je zahvaljujući odličnim rezultatima vodeći na rang listi najmlađih kadeta i sve bliže vrhu rang liste mlađih kadeta, morat će izdržati liječničku zabranu i strpiti se do novih liječničkih nalaza. Tada će se znati dali je mirovanjem povreda sanirana ili će biti potreban radikalniji način liječenja. Bez obzira na ishod to će se sigurno odraziti na njegovu stolnotenisku karijeru, jer osim što propušta finiš ove, vjerojatno će propustiti i početak iduće sezone. Duboko se nadamo i vjerujemo da će to biti samo početak sezone, koji se neće produžiti i na dulje vrijeme. Svi zajedno za sada mu možemo poželjeti brz oporavak i povratak stolnom tenisu. (F. Flac)

Izvor: 2872