Stolni tenis 11.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

STOLNI TENIS

Prelog u subotu bio centar međimurskoga stolnog tenisa

 

Za grad Prelog slobodno možemo reći da je u subotu bio centar međimurskoga stolnoteniskog sporta. Tada se, od 9 sati, u školsko-sportskoj dvorani na 8 stolova igrao 2. turnir Međimurskoga stolnoteniskog saveza za kadetske kategorije, a od 15 sati u vatrogasnom domu i završna svečanost županijskih liga na kojoj su prvo, drugo i treće plasiranim ekipama podijeljeni pokali Međimurskih novina,  sponzora liga. Organizator je bio Gradski stolnoteniski klub Prelog, koji je obje priredbe organizirao besprijekorno i opravdao povjerenje, koje mu je zbog njegove aktivnosti MSTS povjerio za završetak natjecateljske sezone u Međimurju. Klub pod tim imenom djeluje od održane Skupštine kluba 20. ožujka, na kojoj mu je pripojen STK Cirkovljan, prihvaćen novi Statut usklađen s novim Zakonom o udrugama i izabran novi Izvršni odbor na čelu s predsjednikom Vinkom Samardžijom, dopredsjednikom Mladenom Novakom i tajnikom Zlatkom Filipićem, a u kojemu su još Željko Frančić, Krešo Horvat i Nenad Martinec. Klubu je Grad na korištenje dodijelio i dvoranu vatrogasnoga doma, čime su odnedavno poboljšani uvjeti njegovoga rada, što će se, sigurni smo, osjetiti i na rezultatima njegovih ekipa u županijskim ligama, a pogotovo u napretku mlađih kategorija.   

 

Na kadetskom turniru najviše medalja mladim Kotoripčanima i Putjančanima

 

Na 2. turniru Međimurskoga stolnoteniskog saveza za kadetske kategorije, na kojemu se u osam kategorija natjecalo 46 igrača i 19 igračica iz stolnoteniskih klubova Goričan, Hodošan, Kos-Kotoriba, Mihovljan, MSTC Čakovec, Putjane i domaćega GSTK Preloga, s po 7 osvojenih medalja najuspješniji su bili mladi Kotoripčani i Putjančani. Za Kos-Kotoribu 4 medalje su osvojile igračice, a 3 igrači, s osvojenih 5 medalja djevojčice su prednjačile i u sastavu Putjana, dok su preostale 2 osvojili dječaci. Za razliku od njih sve 4 medalje za Mihovljan i obje za MSTC Čakovec osvojili su dječaci. Četiri medalje osvojili su i članovi domaćega GSTK Preloga, koji je počeo ubirati plodove dvogodišnjega rada provjerenoga trenera iz Čakovca Rajka Jagara. 

 

Rovovska bitka u 5 setova između članova Putjana Matije Strbata i Davida Šlezaka u finalu kategorije limača završila je pobjedom Strbata, a u borbi za broncu dvojice igrača Kos-Kotoribe Dino Sović je bio bolji od Filipa Fundaka. U završnicu su se plasirali još i Matijas Jesen iz Mihovljana i Vanja Wolf iz Putjana, koji su razigravali za peto mjesto, a pobjeda je pripala malom Mihovljančanu. Već prilično iskusan Denis Toplek iz STK Mihovljana pobijedio je u kategoriji najmlađih kadeta, a u finalu je bio uspješniji od klupskoga kolege Alija Avdije. U borbi za treće mjesto Putjančan Matija Strbat je pobjedom nad Antonijom Bodalecom iz Mihovljana osvojio svoju drugu medalju na turniru, a završnicu su još izborili Frane Bočkaj iz Mihovljana i domaća nada Luka Lipić.

 

U s 20 igrača brojnoj kategoriji mlađih kadeta Stjepan Škoda iz Kos-Kotoribe u očekivanom je finalu pobijedio Nou Vreska iz Mihovljana, a broncu je, pobjedom u  mihovljanskom klupskom srazu nad Dominikom Toplekom, osvojio Niko Vidović. Četvrtfinale su izborili još njihov klupski kolega Denis Toplek i trojac iz Goričana David Bašnec, Leon Mesarić i Karlo Žajdela, a u osmini finala eliminirani su igrači Mihovljana Josip Dolenec i Ali Avdija, Pavlo Dornik iz Kos-Kotoribe i Stjepan Žajdela iz Goričana. Marko Lovrek iz MSTC Čakovca je pobjedom u finalu nad Stjepanom Škodom, u s 21 igračem najmasovnijoj kategoriji kadeta, ponovio uspjeh s prvenstva županije. Treći je, nakon pobjede nad Davidom Čukulicem, Kotoripčanom iz MSTC Čakovca, bio njegov klupski kolega Filip Godina, u četvrtfinale su se plasirali još Mihovljančani Niko Vidović, Noa Vresk, Filip Vinković i Dominik Toplek, a u osminu finala Antonio Gudlin i Leon Mesarić iz Goričana, Jan Zrna iz Hodošana i Davor Kučević iz MSTC Čakovca. 

 

Najbolja u kategoriji limačica bila je Marta Novak iz Putjana, koja je u finalu bila bolja od svoje klupske kolegice Magdalene Pinc, a treće mjesto osvojila je domaća igračica stolnoteniskih korijena Agia Malvić, pobjedom za treće mjesto nad Lanom Horvat iz Kos-Kotoribe. Marta Novak je pobijedila i u kategoriji najmlađih kadetkinja i osvojila svoje drugo zlato, ne izgubivši pritom niti jedan set. Protivnica u finalu bila joj je Agia Malvić, koja je nakon bronce među limačicama osvojila i srebro među mlađim kadetkinjama, za  broncu se izborila druga Preločanka Antonija Martinec, na četvrto se mjesto plasirala Putjančanka Magdalena Pinc, a peto Stela Šegović iz Mihovljana.Prvo mjesto u kategoriji mlađih kadetkinja, pobjedom u finalu nad Anom Novak iz Putjana, osvojila je Gabrijela Siladi iz Kos-Kotoribe, treća je bila Izidora Pongrac iz Preloga, a na četvrtom mjestu je turnir završila druga Putjančanka u ovoj kategoriji Laura Šardi. U kategoriji kadetkinja potpuna dominacija igračica Kos-Kotoribe, koje su među 5 igračica osvojile 4 prva mjesta. Prva je bila Nika Lukša, druga Dijana Matotek, treća Klara Hodak, a četvrta Barbara Čižmešija, dok je peto mjesto osvojila Ema Polanec iz Mihovljana. 

 

Turnir je u školsko-sportskoj dvorani u Prelogu otvorio predsjednik Gradskoga vijeća Goran Gotal, a medalje osvajačima podijelili su predsjednik kluba organizatora Vinko Samardžija i predsjednik Međimurskoga stolnoteniskog savez Robert Mikac, uz asistenciju voditelja turnira Zlatka Filipića i Nenada Martinca.  

 

U brojem rekordnoj sezoni podijeljen 21 pokal

 

S rekordne 73 ekipe odigrano je prvenstvo Županijskih liga Međimurske novine za sezonu 2014/2015., istakao je u svojem izvješću na završnoj svečanosti u dvorani vatrogasnoga doma u Prelogu voditelj liga Franjo Flac. Kroz ekipe, koje su kroz prvenstvo odigrale 632 utakmice svoje je nastupe zabilježilo 381 igrača i igračica od prijavljenih 449, 3 je utakmice zbog nedolaska gostujućih ekipa Liga odbor registrirao rezultatima 10:0 za domaćine, a 2 odigrane su, zbog nastupa igračice koja nije smjela igrati, poništene i zbog kršenja Propozicija također registrirane u korist protivnika. U ovoj sezoni daleko uspješnije bile su domaće ekipe, što pokazuje da i u stolnom tenisu ponekad veliki utjecaj može imati  „domaći teren“. Posebno su uspješne u sezoni bile ekipe ŠŠK Čaka u 4. ligi i USTA Belice 1 u 6. ligi, koje su prvenstvo završile bez poraza te Šenkovec-Petković 2 u 1. te Šenkovec-Petković 5 i Mihovljan 5, koji su u 7. ligi pretrpjele po 1 poraz. Čak-u je ovo, inače, već treća sezona od početka uključivanja u natjecanje da se plasira u višu ligu, a Šenkovcu-Petkoviću 2 četvrto uzastopno i ukupno deseto prvo mjesto u 1. ligi, a prvake u 2. i 5. ligi odlučili su rezultati međusobnih utakmica Lopatinca 1 i Šenkovca-Petkovića 3, odn. Čakovca 5 i Mihovljana 4. Najteža konkurencija zabilježena je u 3. ligi u kojoj je prvak, Mihovljan 3 Prima biro, prvenstvo osvojio s čak 5 poraza, a s najvećom bodovnom razlikom prvo je mjesto osvojila USTA Belica 1 u 6. ligi. Ema Toplek iz Šenkovca-Petkovića 4 u 4. ligi, sa stopostotnim učinkom, je najučinkovitija od svih igrača/igračica koji su igrali, s po 1 porazom prvenstvo su završili Noa Vresk iz Mihovljana 5 u 7. ligi, Saša Suhodolčan iz Hodošana 1 u 1. ligi i Nino Bašek iz Male Subotice 2 u 4. ligi, a po 2 put su poraženi Stjepan Škoda iz Kos-Kotoribe 5 u 5. i Denis Tratnjak iz USTA Belice 1 u 6., dok je najbolji igrač 2. lige, ali s čak 7 poraza, Goran Balić iz Šenkovca-Petkovića 3.  Najbolji par imao je Mihovljan 5 u 7. ligi, u 1. ligi to je par Šenkovca-Petkovića 2, u 2. ligi Šenkovca-Petkovića 3, trećoj Čakovca 4, 4. Čak-a, 5. Rozika biroa i 6. Goričana 2. Voditelj liga posebno se u svojemu izlaganju osvrnuo na kršenje Propozicija, zbog čega je morao uredovati Liga odbor, u dosta slučajeva on pak je morao urgirati i zbog samovoljnih odgoda utakmica, kašnjenja s dostavom zapisnika ili s plaćanjem kotizacija. 

 

Po završetku liga već tradicionalno organizirani se turniri TOP-12 za svaku ligu, a tradicionalno je i nedovoljan interes igrača i igračica za nastupe na njima pa su se ove godine samo u 6. i 7. ligi turniri odigrali u kompletnim sastavima, s 12 natjecatelja. Zbog toga se opet postavlja pitanje njihove daljnje organizacije ili pak premještanja na neki drugi termin. Osvrnuo se i na praćenje rezultata u medijima, kojim ne možemo biti do kraja zadovoljni, jer se od nekih urednika stolni tenis, i usprkos njegovoj masovnosti u Međimurju, smatra drugorazrednim sportom pa se tako i tretiraju. Na kraju, prije nego su predsjednici Saveza Robert Mikac i GSTK Preloga Vinko Samardžija podijelili pokale prvo, drugo i treće plasiranim ekipama županijskih liga, čestitao je osvajačima pokala, igračicama Šenkovca plasman u Superligu, ostalim ekipama iz naše županije u 1. Hrvatskim ligama na njihovim rezultatima, drugom sastavu Putjana na 1. mjestu u 2. HL sjever, kadetima i juniorima MSTC Čakovca na 3. i 7. mjestu na državnim prvenstvima i Stjepanu Škodi na prvom mjestu na Mastersu za mlađe kadete i plasmanu u četvrtfinale na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u istoj kategoriji.  Na početku svečanosti, koju su svojim obraćanjima pozdravili gospoda Samardžija i Mikac, minutom šutnje odana je počast u lipnju prošle godine preminulima dugogodišnjem predsjedniku, igraču i treneru STK Putjana i u 2 mandata predsjedniku Saveza Tihomiru Vidoviću  i igraču Hodošana Filipu Bergovcu te pred nepun mjesec dana preminulom igraču Šenkovca-Petkovića 3 Damiru Debanu.

 

OVDJE pogledajte fotografije sa stolnog tenisa.

Izvor: 3133