Stolni tenis 18.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

STOLNI TENIS

62. Otvoreno međunarodno prvenstvo Zagreba za kadetske i juniorske kategorije

Škodi bronca za rođendan



Od petka do nedjelje je na 56 stolova u tri dvorane zagrebačkoga Doma sportova odigrano 62. Otvoreno međunarodno stolnotenisko prvenstvo Zagreba za kadetske i juniorske kategorije, popularni Zagiping. Na ovom najmasovnijem turniru za te kategorije u Europi na kojemu su svoj slavni put započeli i mnogi od najboljih hrvatskih i europskih stolnotenisača i stolnotenisačica, poput Dragutina Šurbeka, Antuna Tove Stipančića, Zlatka Čordaša, Zorana Primorca, Branke Batinić, Mirjane Resler, Tamare Boroš, a i naših Sanele Jurinec i Sandre Paović, ove se godine natjecalo blizu tisuću natjecatelja iz 22 zemlje, a među njima i njih šesnaestero iz naše županije. 


Najuspješniji od naših bio je Stjepan Škoda iz Kos-Kotoribe, u mlađim kategorijama član varaždinskoga STARR-a, koji je sa Švaganovićem iz Svetoga Lovreča, igrajući u ekipi mlađih kadeta Hrvatske, dogurao do polufinala, a pojedinačno do četvrtfinala, gdje je s 3:2 izgubio od Antolovića iz Svetoga Lovreča i mogao proći i bolje, jer je peti set poražen 11:13. No, i ovakav plasman je odličan, pogotovo jer je u osmini finala eliminirao najboljega Norvežanina Franssona. I još nešto, u nedjelju, zadnjega dana turnira proslavio je svoj trinaesti rođendan pa mu je ovaj uspjeh najveći poklon, pogotovo jer ga je izborio u znoju lica svoga. Uz njega u kategoriji mlađih kadeta igrali su i igrači Mihovljana Noa Vresk, Niko Vidović i Dominik Toplek. Vresk je drugim mjestom prošao kvalifikacijsku skupinu glavnoga turnira i ispao u prvom kolu razigravanja i plasirao se među najboljih 32, a Vidović i Toplek su drugim mjestima u skupinama prošli prvu rundu kvalifikacija, ali i ispali u dodatnim kvalifikacijama pa se nisu plasirali u glavni turnir. 


Drugim mjestima u kvalifikacijskim skupinama glavnoga turnira među najbolja 32 kadeta plasirali su se članovi MSTCČakovca Filip Godina i Marko Lovrek, ali su zatim, unatoč dobroj igri, ispali u prvom kolu razigravanja, a isto je u kategoriji juniora uspjelo i njihovom klupskom kolegi Karlu Jamboru, koji je možda mogao proći i bolje da u skupini nije propustio vodstvo od 2:0 i prvo mjesto protiv norveškoga igrača, jer se tada ne bi namjerio na četvrtoga nositelja Arbanasa iz GSTK Zagreba, od kojega je ispao u šesnaestini finala. Među kadetima manje je sreće imao treći iz MSTCČakovca David Čukulic, koji je drugim mjestom prošao kvalifikacijsku skupinu, ali je zatim ispao u dodatnim kvalifikacijama. Skupine pak nisu prošli Davor Kučević iz MSTC Čakovca te Nino Baša i Filip Vinković iz Mihovljana, a trećim mjestom u skupini kvalifikacija za juniore od natjecanja se oprostio i Mašan Sredanović iz MSTC Čakovca. 


Dobri su na turniru bili oni najmlađi pa su Marta Novak iz Putjana i Denis Toplek iz Mihovljana u kategorijama najmlađih kadetkinja i najmlađih kadeta drugim mjestima prošli skupine kvalifikacija i kroz dodatne se kvalifikacije plasirali na glavni turnir, gdje, međutim, unatoč dobroj igri nisu pobijedili nikoga i ispali, a isto se dogodilo i PutjančanuMatiji Strbatu, koji se od turnira oprostio u kvalifikacijama dobivši pritom jednu partiju. 
U ženskoj konkurenciji imali smo samu Doru Cividini iz Mihovljana, koja se natjecala u kategoriji juniorki i u svojoj kvalifikacijskoj skupini dobila jednu i izgubila dvije partije pa se nije plasirala u završnicu. 


Kadeti MSTC Čakovca su u ekipnoj konkurenciji u svojoj skupini s 3:2 pobijedili Maardu LTK-Fokus TT iz Rusije i s po 3:0 izgubili od Hrvatske 1 i Krke iz Novoga Mesta iz Slovenije i bili treći pa se nisu plasirali u završnicu. Karlo Jambor je u ekipnoj konkurenciji juniora igrao u ekipi s Šarčevićem iz riječkih Srdoća i Matićem iz GSTK Zagreba. Kombinacija je uspješno, pobjedama nad Zabokom od 3:2 i Ljubljanom od 3:2 bila na pragu uspjeha, ali je u utakmici odluke s 1:3 izgubila od slovenske kombinacije Arrigoni-Olimpija i ispala, jer su se u završnicu plasirali samo pobjednici skupina. 



Paula Markati i Nino Baša igrali za reprezentacije

Dvoje mladih stolnotenisača iz naših klubova nedavno je u sastavu reprezentacija Hrvatske nastupalo na međunarodnoj sceni. Paula Markati iz Hodošana je u utorak 12. svibnja u utakmici srednjeeuropske lige branila boje U-21 reprezentacije u gostima kod vršnjakinja iz Slovačke i uz suigračice Vlatku Vrdoljak iz vinkovačke Lokomotive i Dorinu Srebrnjak iz Pule izborila 5:5, dobivši jednu partiju. 
Nino Baša iz STK Mihovljana i STK invalida Uriho iz Zagreba pak je 8. svibnja igrao na Otvorenom prvenstvu Slovenije za osobe s invaliditetom u termama Laško na kojemu se natjecalo 419 igrača i igračica iz 47 zemalja s pet kontinenata, više nego na Svjetskom prvenstvu u Pekingu. U ekipnoj konkurenciji Nino je igrao za hrvatsko-talijansku kombinaciju s Antoniom Antonellijem, koja je s 3:0 izgubila u prvom kolu od reprezentacije Austrije. Pojedinačno nije prošao kvalifikacijsku skupinu, jer su bolji od njega bili Kramminger iz Austrije, Laowong s Tajvana i Paone iz Italije, ali je za njega veliki uspjeh već i pozivanje u reprezentaciju. Spomenimo da je na turniru sudila i Bojana Kolarić iz Čakovca.



Markati osma na TOP 8 seniorki Hrvatske

Tri dana prije puta s reprezentacijom U-21 u Slovačku Paula Markati igrala je na 2. turniru TOP-12 seniorki Hrvatske, na koji je uvrštena pozivom izbornika reprezentacije. Rezultatski je prošla veoma loše, jer je od sedam partija izgubila svih sedam i zauzela posljednje, osmo mjesto. No, gledajući pojedinačne partije, njen nastup i nije bio tako loš, jer je u šest izgubljenih partija dobila po dva seta, a u preostaloj, sedmoj, jedan. U njenoj igri osjetila se natjecateljska stanka od gotovo mjesec i pol od završetka prvenstva pa joj forma nije bila na zavidnoj visini. Prvo mjesto je osvojila Ivana Tubikanec iz Dra. Časla Zagreb sa 6 pobjeda i 1 porazom, ispred Petre Petek iz Varaždina i Mateje Jeger iz HASTK Mladosti Zagreb s po 5 pobjeda i 2 poraza, Dorine Srebrnjak iz Pule i Ide Jazbec iz TIS-a Zagreb s po 4/3, Klare Cakol iz Dra. Časla s 3 pobjede i 4 poraza, Magdalene Basić iz HASTK Mladosti s 1 pobjedom i 6 poraza te Markati sa svih 7 poraza. 



Od utorka do subote ITTF Zagreb Open

Od sutra pa do subote u dvorani zagrebačkoga Doma sportova igra se vrlo jak turnir iz kalendara ITTF-a Zagreb Open, na kojemu nastupa 330 igrača i igračica iz 44 zemalja visoko pozicioniranih na svjetskim rang listama, npr. kompletne reprezentacije Japana i gotovo svi najbolji iz reprezentacije Južne Koreje. Ulaz u dvoranu je slobodan, a posljednjega dana, u subotu, organizator priređuje domjenak za gledateljstvo. 

Izvor: 3134