Stolni tenis 21.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

STOLNI TENIS: 3. Croatia Junior & Cadet Open u Varaždinu

U nedjelju je u Varaždinu uspješno završen petodnevni stolnoteniski Croatia Junior&Cadet Open iz kalendara ITTF-a (Svjetska stolnoteniska federacija) na kojemu se natjecalo 2o5 igrača i igračica kadetskoga i juniorskog uzrasta iz 27 zemalja Afrike, Azije, Europe te Južne i Sjeverne Amerike. Turnir je, što se naših reprezentativaca tiče, pokazao da Hrvatska u ovom sportu, u kojemu smo godinama bili i u svjetskom vrhu, momentalno nema blistavu perspektivu. Svojim su rezultatima zadovoljile tek juniorke, dok  reprezentativci u ostalim kategorijama nisu pokazali bogzna što pa su u Europi „druga liga“ iza Rumunjske, Njemačke, Austrije, Rusije, Srbije, Mađarska, Slovenije…, čemu su glavni uzrok loši materijalni uslovi u većini hrvatskih klubova, ali i (ne samo zbog toga) nestručan i nedovoljan rad s mladima. Kad smo već spomenuli juniorke naša se A ekipa plasirala u četvrtfinale, četvrtfinalistica je bila i Klara Cakol pojedinačno, koja je sa Slovenkom Pavčnik bila pobjednica juniorskih parova bolje u finalu nad našim parom Marn/Pavlović. Pojedinačno, najbolja je bila Portorikanka Diaz ispred Rumunjke Dragovan. Čertvrtfinale je izborila i A ekipa juniora, izgubivši od pobjednika, Rumunja, ali su juniori potpuno zakazali pojedinačno gdje su samo Arbanas i Petrović prošli skupine, ali ispali odmah u šesnaestini finala, a pobijedio je Slovenac Kozul ispred Rusa Ivonina. Među 32 plasirala su se i četiri naša juniorska para, a pobijedili su Nijemci Balasz i Hutter, koji su u finalu bili bolji od Slovenaca Jorgiča i Kozula. 

 

Stjepan Škoda zanemaren u ekipnom dijelu turnira

 

Nešto više treba reći o kadetima gdje je u sastavu C ekipe bio naš Kotoripčan Stjepan Škoda, u mlađim kategorijama član varaždinskoga STARR-a. Već i pozivanje u reprezentaciju, pa makar i u C ekipu, za njega je veliki uspjeh, ali smo razočarani odnosom reprezentativnih trenera prema njemu, jer je u cijelom ekipnom dijelu, u kvalifikacijskoj skupini i u prvom kolu razigravanja, odigrao tek dvije partije parova, a pojedinačno nije dobio šansu da pokaže što zna. Normalno je da su treneri koji su vodili ekipu (Bertović iz osječkoga Vodovoda u skupini i Smuda iz GSTK Zagreba u razigravanju protiv Mađara) forsirali svoje igrače Lackovića i Borovnjaka, pokrivajući se vjerojatno njihovim boljim pozicijama na ranglisti od Škodine, ali je prigoda i za njegovo pojedinačno uvrštavanje u ekipu ipak bilo, ako ne drugo u utakmicama protiv za naše prejakih Rusa i Mađara. Tu je možda mogao pomoći i eventualni poguranac njegovoga varaždinskog kluba, jer mama i tata sigurno nisu ti, koji su tu mogli nešto pomoći. A možda bi bilo bolje, kako reče jedan od trenera u dvorani, da je član kojega od klubova bliskih Savezu. Kad smo već kod kadeta, ekipno su pobijedili prvi nositelji, Rusi, s kojima je u skupini bila Škodina C ekipa. Rusi Grebnev i Katsman su pobjednici kadetskih parova, a Katsman je pobjedom u finalu nad Kanađaninom Hazinom osvojio svoje treće zlato na turniru. U igri kadetskih parova Škoda je s Borovnjakom u prvom kolu ispao od Slovenaca Novela i GTrtnika, a od naših su se najdalje, do četvrtfinala, plasirali Šantek i Zovko. Hrvatska C ekipa jedina je od naših sastava kadeta prošla skupinu, što je, nakon poraza od Rusije s 3:0, izborila pobjedom nad Talijanima od 3:1, ali je zatim već u osmini finala s 3:0 ispala od Mađarske. Škoda je u pojedinačnom dijelu bio u skupini s Kanađaninom Jeremijem Hazinom 25. igračem te kategorije na svjetskoj ranglisti od kojega je glatko izgubio, ali je u partiji odluke poražen i od Slovenca Novela pa je kao treći upao u utješno natjecanje gdje je u prvom kolu bio slobodan, a u osmini finala ispao od Slovaka Kysela, kojemu je oduzeo set. Niti jedna hrvatska ekipa kadetkinja nije prošla u završnicu, gdje je pobijedio prvi sastav Slovenije ispred prve ekipe Rusije, pojedinačno je Vukelić ispala u šesnaestini, Bardač se plasirala u osminu finala, a zajedno su ušle i u osminu finala parova za kadetkinje. Pobjednice parova su Slovenke Strazar i Vovke ispred Ruskinja Azarenkove i Bespalove, a u pojedinačnoj konkurenciji najbolja je bila Portorikanka Adriana Diaz, koja je prvom mjesto u juniorskoj dodala i pojedinačno zlato u kadetskoj konkurenciji. 

 

Ovaj zahtjevan turnir odigran u varaždinskoj Areni besprijekorno je organizirao STK Varaždin, a odličnoj organizaciji svoj je doprinos dao i vrhovni Sudac Mladen Vidović iz Mihovljana i nekolicina sudaca iz Međimurske županije. 

 

Izvor: 3152