Stolni tenis 20.07.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:33.

STOLNI TENIS: Nino Baša zlatni i srebrni na Europskim paraolimpijskim igrama mladih

Za kraj sezone jedna lijepa priča iz međimurskoga stolnog tenisa, koju nam je ispričao mladi Ivanovčan Nino Baša. Mladi igrač, koji pod trenerskom palicom Nine Bujana trenira u Stolnoteniskom klubu Mihovljan, a član je i zagrebačkoga STK invalida Uriho i reprezentacije osoba s invaliditetom Hrvatske, u petak i subotu igrao je na Europskim paraolimpijskim igrama mladih u Varaždinu i, iako je s 15 godina bio među najmlađim igračima, u konkurenciji s igračima do 21 godine starosti osvojio dvije medalje. U neizvjesnoj pojedinačnoj konkurenciji, u kategoriji 1 – 3, igrača u invalidskim kolicima, osvojio je zlatnu medalju koja mu je pripala nakon zbrajanja rezultata međusobnih susreta trojice igrača s jednakim brojem bodova, na kraju drugoplasiranim Austrijancem Patrickom Cahom i trećeplasiranim Talijanom Mateom Orsijem. U tom krugu Nino je s 3:0 pobijedio Cahu i s 3:1 izgubio od Orsija, a Caha je s 3:0 bio bolji od Orsija pa je naš igrač s pozitivnom set razlikom bio najbolji. U istoj je kategoriji drugi hrvatski predstavnik Danijel Lazov, Ninin suigrač iz Uriha, bio četvrti, ali je zbog bolesti morao prekinuti natjecanje pa je u ekipnoj kategoriji 1 – 5 (igrači u invalidskim kolicima) umjesto njega s Ninom igrao Austrijanac Caha. Ta se kombinacija pokazala uspješnom, jer su osvojili srebrnu medalju, izgubivši samo od Talijana Orsija i Rosija, koji su osvojili prvo mjesto. I to zbog pobjede u međusobnom susretu, obzirom da su Talijani osvojili isti broj bodova, zbog poraza od norveško slovačke kombinacije Vensund/Travnicek.

 

Što reći o ovakvom rezultatu Nina Baše? On je, u prvom redu, plod upornoga rada i treninga, prvenstveno u STK Mihovljanu pa zadovoljan uz njega i njegove roditelje, koji su mu najveća potpora, svakako, može biti i njegov trener Nino Bujan, koji s njim provodi najviše vremena u dvorani, ali je, nažalost, bio spriječen da ga vodi na ovom turniru. Sigurno je nešto naučio i od trenera iz STK invalida Uriho i reprezentacije Hrvatske s kojima povremeno trenira, a vjerujemo da će mu ovi rezultati biti i dodatni poticaj za još uporniji i bolji rad. 


Od ostalih hrvatskih predstavnika medalje su osvojili još Pavao Jozić (Samobor-Sveta Nedjelja), zlatnom pojedinačno u kategoriji 6 (stajaći igrači) i srebrnom ekipno u kategoriji 6 – 7, u ekipi s ruskim igračem, i Tea Ivančić Jokić, koja je u ekipi s ruskom predstavnicom bila druga u ekipnoj kategoriji igračica, također kategorije 6 – 7. 


Na turniru je inače sudjelovalo 231 igrača i igračica iz 22 europske države, koji su se natjecali u atletici, plivanju, stolnom tenisu i boćanju.

Izvor: 3143