Sport 21.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

STRELIČARSTVO: Tri zlata i pet rekorda

Streličarski klub “Cekin” iz Varaždina bio je organizator turnira na kojem se puca 2 puta na 25 metara i 2 puta na 18 metara. Zadnji put se ova disciplina u Hrvatskoj pucala prije četiri godine. Ukupno je nastupilo 63 natjecatelja iz Slovenije i Hrvatske. Pošto je ovo duplo teža disciplina nego standardni turnir u dvorani gdje se puca 2 puta na 18 metara, nastupili su samo najspremniji streličari i samo u olimpijskom i složenom luku te jedino juniorske i seniorske kategorije. Čak troje kadeta u složenom luku izjednačilo je Europski rekord a ostvareno je 15 novih državnih rekorda. I na ovom turniru najbrojniji, s 10 natjecatelja bili su naši streličari iz “Katarina Zrinski” Čakovec koji su osvojili 3 medalje i postavili 5 državnih rekorda.
Najmlađi sudionik turnira bio je naš Ivo Maček koji je sa svojih 11 godina uspio vrlo ozbiljno i koncentrirano otpucati čitav turnir i postaviti dva nova državna rekorda. Iako je njegova kategorija dječaka do 12 godina gdje je meta na 25 metara veličine 80 cm, Ivo je novi državni rekord uspio otpucati nastupivši s juniorima i na metu od 60cm i to s reduciranim krugovima gdje je pogodak izvan šestice - promašaj. Na 2x25 m Ivo ima novi rekord za dječake do 12 godina od 482 kruga i još državni rekord za ukupni turnir - velike čestitke. Na kraju je zauzeo šesto mjesto.
U kategoriji juniorki nastupila je Regina Novak koja je slabo krenula u otvaranje turnira ali se na kraju ipak uspjela usredotočiti i koncentrirano završiti turnir, međutim slaba prva serija koštala je Reginu zlatne medalje i državnog rekorda ali na kraju Regina ipak osvaja srebrnu medalju.
Među seniorima nastupilo je čak osam naših natjecatelja a najbolji među svima i ovaj put bio je Krešimir Štrukelj koji je osvojio zlatnu medalju, no zanimljivija je bila borba za državne rekorde. Tako je na 25 metara Krešimir otpucao odličnih 580 krugova no ipak je nedostajalo 3 kruga da popravi čak 33 godine stari seniorski rekord Matkovića iz Varaždina. Ipak novi državni seniorski rekord Krešimir je uspio postaviti s ukupnim rezultatom turnira - izvrsnih 1151 krug. Ozbiljno i koncentrirano čitav turnir uspio je otpucati i (inače veteran) Mihael Štebih koji je na kraju osvojio brončanu medalju i tako bio bolji od puno mlađih natjecatelja koji se još moraju dosta znojiti da nadmaše iskusnog ‘lisca’. Mihael je uspio postaviti i dva nova državna rekorda za veterane - na 25 m od 535 krugova i rekord za ukupni rezultat turnira.
Ostali naši seniori ostvarili su sljedeće plasmane: Karlo Cilar zauzeo je peto mjesto, Mladen Kodba na kraju je bio sedmi, a Božidar Vurušić osmi. Tihomir Miljan zauzeo je 17. mjesto, dok su dvojica naših ciljano pucali samo drugi dio turnira s ciljem ostvarenja norme za državno prvenstvo. To je za rukom pošlo Borisu Ferlinu koji je s 503 otpucana kruga na 18 m uspio ispuniti normu i ostvariti pravo nastupa na državnom prvenstvu. Na žalost to nije uspio Lovro Gradišer. (Š)

Izvor: 3073