Sport 19.08.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

STRELIČARSTVO: Vitez Grada Čakovca

U Čakovcu je prošlu subotu, 7. kolovoza 2010., održan međunarodni streličarski turnir pod pokroviteljstvom grada Čakovca i u organizaciji streličara “Katarine Zrinski” iz Čakovca. Na turniru je sudjelovalo 15 klubova iz Hrvatske, 7 klubova iz Slovenije i 1 iz BIH, s ukupno 82 streličara. Turnir je održan po oblačnom i malo kišovitom prijepodnevu, dok su finalne borbe s gađanjem na jabuku održane po tihom, toplom i sunčanom vremenu.
Turnir je otvorio predsjednik vijeća grada Čakovca, g. Jordan Vrbanec pozdravnim govorom uz gardiste Zrinske garde, koji su upotpunili svečanost otvaranja uz grad Zrinskih.
Kvalifikacijski, službeni dio turnira donio je nekoliko novih rekorda u kojima su prednjačili odlični streličari iz Slovenije. Ali ni naši, domaći streličari nisu zaostajali za njima, već su osvojili hrpu medalja: Zlatne medalje osvojili su: U stilu goli luk - Leon Pečarić, dječak od 14 god., kadet Stefan Šalamon, kadetkinja Miroslava Senčar, i djevojčica od 14 godina, Mija Mance. Srebro su osvojili Luka Vurušić, kadet i Tena Piljušić, dok je Vanda Kinpe ostala brončana. U olimpijskom luku djevojčice do 14 godina osvojile su sve tri medalje, zlatnu Regina Novak, srebrnu Marija Rojko i brončanu Ana Štrukelj. U standardnom luku dječak do 12 god. Mateo Pikl osvaja zlato i djevojčica do 12 god. Iva Štrukelj također zlato. Nakon stanke s okrijepom za sve streličare i njihovu pratnju, najbolji streličari, po četiri iz svakog stila, natjecali su se za prestižnu titulu Viteza grada Čakovca. Natjecanje su započeli najmlađi, gađanjem jabuke na za njih primjerenim udaljenostima. Bez obzira na prijašnje rezultate i preciznost lukova u različitim stilovima, sve je iznenadio gotovo najmlađi streličar turnira Jurica Lacković iz Sunje. Sigurnim pogocima u jabuku osigurao je titulu Malog viteza grada Čakovca za 2010. godinu. On je pobijedio u grupi najmlađih finalista Dejana Perčića (14. g.) iz Slovenije, Maju Orlić (14. g.) iz Ogulina, Ivu Štrukelj i Teu Pikla iz Čakovca.
U grupi odraslih, titulu Viteza grada izborio je zaista najbolji, Klement Štrajhar iz Slovenije (Kamnik-kadet). On je glatko pobijedio Zorana Vlahovića iz Zagreba, Dobrivoja Stoševski iz Slovenije, Milutina Pavičevića iz Varaždina i Sandi Janežića iz Slovenije. Sigurnim i stalnim pogocima pregazio je starije i iskusnije streličare i postao 17-ti Vitez grada Čakovca, koliko i traju natjecanja u zaista atraktivnom prostoru kraja grada Zrinskih.
Streličari “Katarine Zrinski” iz Čakovca odlično su organizirali ovu prestižnu sportsku svečanost, dobili su zato pohvale od svih prisutnih streličara i gostiju. Osvojenim medaljama u kategoriji najmlađih, streličarski sport naše županije i grada Čakovca dobiva dostojne nasljednike. Najstarijima predstoje još tri turnira i Prvenstva Hrvatske, za koja se trebaju dobro pripremiti, jer na osvojen tron hrvatskog streličarstva mnogi klubovi spremaju napad. Naravno, tron će pripasti samo najboljima.

Izvor: 2886