Sport 04.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Sve je spremno za SP u ribolovu

Najispravnije je reći ovako: od 8. do 14. rujna Grad Prelog bit će domaćin, a s time i Međimurska županija i Republika Hrvatska, 61. svjetskog ribolovnog prvenstva u ribolovu udicom na plovak (61st Coarse Angling World Championship).

To je već poznato, kao što je i poznato da će natjecanje biti održano na odvodnom kanalu HE Donja Dubrava, na natjecateljskoj stazi dužoj od tri kilometra, između mosta preko kanala kod Svete Marije i novog visećeg mosta kod Donje Dubrave.

Dosad su sudjelovanje na natjecanju potvrdile reprezentacije 37 zemalja sa svih kontinenata, što podrazumijeva najmanje 500 aktivnih sudionika manifestacije - najboljih svjetskih ribolovaca, njihovih trenera i stručnih asistenata.

Direktor natjecanja i predsjednik ribolovnog saveza Međimurske županije Zoran Pfeifer na konferenciji za novinare održanoj prošle srijede objavio je:

- Da danas počne svjetsko prvenstvo, mi smo spremni organizacijski, tehnički i u svakom drugom smislu... Zahvaljujući pomoći Grada Preloga koji je preuzeo težak i odgovoran teret domaćinstva, Međimurskoj županiji, gradovima i općinama Međimurja koji su se također priključili naporima da se prvenstvo besprijekorno organizira, mi smo spremni, a vrijedno je istaknuti što to znači za sportsku, turističku i svaku drugu promociju Međimurja i Hrvatske pred očima svjetske javnosti.

Očekujemo da će se u dane prvenstva u Međimurju i susjednim županijama ostvariti i značajna turistička potrošnja, s do 20.000 noćenja, jer mi smo popunili sve smještajne kapacitete u sjevernom dijelu Hrvatske za drugi tjedan rujna...

Vladimir Sever, predsjednik Hrvatskog ribolovnog saveza, naglasio je:

- Vjerujem da o značaju manifestacije kojoj je glavni organizator Hrvatski ribolovni savez dovoljno govori činjenica da je pokrovitelj predsjednik RH dr. Ivo Josipović te da je teško zamisliti bolju priliku za promociju potencijala koje Međimurje u turističkom smislu ima. Ribolov udicom na plovak jedan je od najraširenijih načina ribolova koji u svijetu kao magnetom privlači veliki broj ribiča na vode kakve vi ovdje imate, iz velike sportske obitelji koja okuplja više od 500 milijuna ribolovaca širom svijeta...

Zoran Vidović, dožupan Međimurske županije koja je suorganizator prvenstva, ocijenio je da je doista sve “posloženo kak treba” te dodao:

- Pripremili smo sve da se Međimurje predstavi sa svojim enogastro kapacitetima, sa suvenirima, s potencijalima svojih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, stvaralaštvom udruga... Uz javnu zahvalu koju moram izreći sponzorima i pokroviteljima prvenstva, bez njih ne bi bilo moguće postaviti organizaciju kakvu sada imamo.

Što Grad Prelog kao domaćin manifestacije u kojem će se odvijati sve ceremonije - od otvorenja do proglašenja pobjednika priprema, govorio je Ljubomir Kolarek, gradonačelnik:

- Pripremili smo što su organizatori tražili sa svojim tehničkim kapacitetima, ali smo okupili i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, da vidimo što mogu zajedno ponuditi ljudima koji k nama dolaze iz cijelog svijeta... Mi ćemo ipak tjedan dana biti centar svjetskog sportskog ribolova, pa zahvaljujem gg. Zoranu Pfeiferu i Vladimiru Severu na ukazanoj časti i prlici da pokažemo što možemo. S našim OPG-ima, udrugama, brojnim ljudima koji će volontirati... Dovoljno je usporediti dvije brojke: Prelog je lani ostvario ukupno 5.800 noćenja, ove će godine to biti na oko 12.000, zahvaljujući manifestaciji koja je pred nama. Pred nama je i prilika ukazati resornom Ministarstvu da se sve što želimo s državne razine ulagati u turizam ne mora u najvećem dijelu upućivati samo prema moru jer i mi na kontinentu imamo svojih aduta i mogućnosti. Njih nećemo razviti ako Ministarstvo turizma procjenjuje da je dovoljna pomoć ovakvim manifestacijama na kontinentu “raskošnih” 15.000 kuna, koliko je, primjerice, nama za ovu priliku dodijeljeno...

Među općinama koje su se priključile organizaciji je i Nedelišće, a motiv je objasnio načelnik Darko Dania:

- Nismo izravno vezani uz prostor na kojem se održava manifestacija, samo će dio sudionika biti smješten na našem terenu... Međutim, s onim što mi imamo, s ponudom naše tradicijske baštine, sadržaja koje nude kulturne udruge, osjetili smo se pozvanima - jer, riječ je o promociji Međimurja - dati svoj, makar i mali, doprinos velikom zajedničkom cilju...

M.Belčić

Izvor: 3097