Sport 10.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Svi "na noge" ili bicikle!

I ove godine, po šesti put, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije organizira akciju Pješke ili biciklom na posao. Predstavnice Zavoda dr. Marina Payerl Pal i dr. Renata Kutnjak Kiš te direktor Gradskog poduzeća Ekom kao partner Miodrag Novosel o zamisli i načinu provedbe projekta izvijestili su na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak, 4. rujna.

- Cjeloživotna, svakodnevna tjelesna aktivnost unapređuje i štiti fizičko, psihičko i socijalno zdravlje kako pojedinca, tako i cijele zajednice, no, unatoč toj činjenici, više od 60 posto svjetske populacije ne dostiže potrebnu dnevnu razinu zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti. Cilj akcije je povećati broj aktivnih. Zaposlene osobe mogu sudjelovati tako da u 3 tjedna natjecanja, od 8. do 26. rujna,  u svakom tjednu barem 3 dana na posao i/ili s posla pješače ili voze bicikl. Pri tome im udaljenost do posla mora biti veća od 1 kilometra, a tijekom cijele akcije moraju proći najmanje 20 kilometara.  Po završetku (dakle, nije se potrebno javljati na početku akcije) mogu se javiti Zavodu za javno zdravstvo te konkurirati za vrijedne nagrade. Pobjednici će, posebno u kategoriji pješaka te onoj biciklista, naravno, biti oni koju prijeđu najveći broj kilometara, a prva je nagrada u obje kategorije - bicikl. Desetak sudionika dobit će sigurnosnu opremu za pješake i bicikliste, a svi ostali jednodnevne karte za  Gradske bazene „Marija Ružić“ Čakovec. Izvlačenje dobitnika bit će priređeno 4. listopada, u 10 sati na čakovečkom Trgu Republike u okviru velikog promotivnog događaja Vratimo sport i igru na ulice i parkove. Prijave za sudjelovanje mogu se podići u Zavodu za javno zdravstvo,  ambulantama obiteljske medicine te u ljekarnama ili „skinuti“ s internetske stranice Zavoda, reklli su organizatori.

Pripadnice ljepšeg spola angažiranije od muškaraca

Tijekom 6 natjecanja proteklih godina, u projekt Pješke ili biciklom na posao uključilo se 655 osoba - 210 muškaraca i čak 445 žena. Najviše prijavljenih - 537, odnosno, 82 posto bilo je u kategoriji biciklista. Udaljenost od posla manju od 5 kilometara pritom je imalo 64 posto sudionika - ostali veću.

- Kratka anketa provedena među sudionicima prošlogodišnjeg natjecanja pokazala je da im je glavni motiv za odlazak na posao pješke ili biciklom dobar osjećaj, odnosno, odličan način za početak radnog dana te potom zdraviji, praktičniji i jeftiniji način transporta. Nažalost, prošle se godine, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta s kakvima se susrećemo i sada, akciji odazvalo tek 100 građana. Nadamo se da će ove godine ipak biti bolje, istaknula je dr. Renata Kutnjak Kiš, dok se Miodrag Novosel požalio da je vrlo mali broj sudionika iskoristio dobivenu jednodnevnu kartu za bazene. Ipak, Ekom i dalje podržava čitav projekt. Na kraju spomenimo i za Hrvate ne baš pohvalan podatak. Posljednje istraživanje Europske komisije pokazalo je da 42 posto ispitanika - osoba starijih od 15 godina, rijetko ili uopće ne vježba, ne bavi se nijednim sportom niti bilo kojim drugim oblikom tjelesne aktivnosti - pješačenjem, vožnjom biciklom, plesom, radom u vrtu…

Velimir Kelkedi

Izvor: 3098