Sport 02.01.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Teška godina za 19.000 aktivnih sportaša

Kraj kalendarske, ovaj put i olimpijske godine, prilika je za kratku „inventuru“ međimurskog sporta u 2012. godini. U kojoj su unatoč evidentnih i poznatih teškoća uglavnom financijske prirode postignuti dobri rezultati. Na financijske poteškoće i nedovoljnu brigu o ovoj važnoj društvenoj djelatnosti, sportaši i sportski djelatnici već su naučeni niz godina unatrag, u ovoj se to samo ponovilo. Svi su svjesni teške situacije u kojoj se nalazimo, da je podrška osim na riječima trebala biti bolja i na djelu to također stoji. Jer riječ je ipak o 19.000 aktivnih sportaša svrstanih u 282 sportske udruge i gotovo isto toliko sportskih djelatnika, sudaca i trenera bez koji sport i sportaši ne mogu, od toga je velik broj entuzijasta koji ne žale truda, vremena i svojih sredstava da sport „preživi“.
No i u takvim teškim uvjetima za rad i djelovanje međimurski sportaši postižu evidentne rezultate i uspjehe i ponovo potvrđuju da je Međimurje nepresušan izvor talentiranih sportaša iako se njihovom razvoju ne posvećuje dovoljno pažnje. Možda će u 2013. godini biti bolje ako odgovorni za sport u Županiji, gradovima i općinama u županijskoj krovnoj sportskoj organizaciji i gradskim sportskim savezima dobro isplaniraju i osiguraju više sredstava za sport nego je to do sada bio slučaj. Bilo bi dobro da se konačno donesu i potrebni akti oko kategorizacije sporta, kriteriji za raspodjelu sporta, da bude što manje negativnosti u sportu i da se još više brige posveti mladima koji su budućnost sporta.
• Po sportovima to bi za 2012. godinu ukratko izgledalo:
Bazični sportovi i ove su godine potvrdili svu svoju važnost, jer iz gimnastike, plivanja i atletike dolaze mladi i u sve ostale sportske grane. Gimnastika i čakovečki GK Marijan Zadravec-Macan na čelu sa svojim zvijezdama Tijanom Tkalčec i Filipom Udeom pokazuje i dokazuje kako se radi s mladima, masovnost sve više dobiva konkretne kvalitetne rezultate, sve pak to prepoznaju sponzori što je u ovoj situaciji vrlo važno. U dva čakovečka plivačka kluba dobro rade, zadovoljni su jer ima mnogo mladih i nadarenih plivača i plivačica, to isto vrijedi i za atletiku, atletski klubovi iz Čakovca i Nedelišća visoko su pozicionirani i priznati, sve je više mladih reprezentativaca.
Nogomet je i dalje najpopularniji i najmasovniji sport sa svojih 94 kluba. Šteta da više nemamo drugoligaša, možda se među čak šest trećeligaša u idućoj sezoni ponovo “pronađe“ jedan za Drugu ligu, NK Međimurje koje iduće godine slavi 10 godina djelovanja najavljuje ostvarenje tog cilja. No za to treba ipak više organizacijsko-financijske podrške. U Međimurskom nogometnom savezu dobar je potez što su se opredijelili i forsiraju rad s mladima, a dobro je što imamo i ponovo dvije ženske drugoligaške ekipe od kojih ona iz Goričana „kuca“ na vrata Prve lige.
U rukometu mnogo problema u nosiocu kvalitete Međimurju koje nakon ispadanja iz Premier lige nikako da stane na zdrave noge iako imaju mnogo mladih talentiranih igrača. Biti će potrebno mnogo truda, volje, vremena i više podrške odgovornih da se situacija sredi, u protivnom? Dobro je međutim da imamo u Drugoj ligi jesenje prvake u Prelogu kod muških i Čakovcu (Zrinski) kod žena, oba kluba imaju velikih šansi plasirati se u viši rang natjecanja. U oba kluba dobro rade ima mnogo kvalitetnih igrača što ukupno gledajući rukomet i dalje čini jednim od najpopularnijih i najvažnijih u kompletnom međimurskom sportu.
U odbojci se i dalje dobro radi, odbojkaši Centrometala iz malog Črečana to i kvalitetom potvrđuju, u samom su vrhu hrvatske odbojke. Stolni tenis kao i ranijih godina slovi kao jedan od naših najmasovnijih sportova, valjda će konačno iz te masovnosti gdje je mnogo mladih talentiranih igrača i igračica, proisteći toliko potrebna kvaliteta. Tenis nas preko Tenis kluba Franjo Punčec i dalje odlično predstavlja u Hrvatskoj, Europi i svijetu, entuzijasti ovog kluba na daleko su poznati kao odlični organizatori, dobro se i studiozno radi s mladima.
Spidvej tradicionalno bilježi evidentne rezultate preko Jurice Pavlica, a Spidvej klub Unija i staza u Donjem Kraljevcu poznati su u Europi i svijetu. Košarka iz godine u godinu ima dobre rezultate u 2. ligi,dobro se radi s mladima, nikako međutim u kvalifikacijama do 1. lige. Borilački sportovi posebno karate u Čakovcu i Nedelišću s mnogo uspjeha, posebno mladih, judo sport napreduje iz dana u dan. U kuglanju određeni zastoj po pitanju kvalitete, nadamo se samo kratko, jer entuzijasti ovog sporta najavljuju brzi povratak na „stare slave“. Badminton iz godine u godinu bilježi evidentan napredak i postiže dobre rezultate, kako organizacijske tako i natjecateljske, pri vrhu je u Hrvatskoj ovog sporta.
Sportski ribolov uz evidentnu masovnost ima i dobre rezultate, već su počele organizacijske pripreme za Svjetsko prvenstvo koje će se u 2014. godini održati u Međimurju u organizaciji županijskog Saveza ribolovnih sportskih društava. Nismo zaboravili streljaštvo i streličarstvo, za strijelce Zelenbora Brezje i streličare Katarine Zrinske Čakovec znaju svi u Hrvatskoj i šire, znači da su u vru tih sportova Hrvatske. Šahisti Stridona Štrigova plasirali su se u 1.b ligu, šah i dalje drži svoje mjesto i poziciju u međimurskoj sportskoj obitelji. Odlični se rezultati bilježe i sportskom plesu, u sportskoj rekreaciji našim rekreativcima i rekreativkama nema ravnih u Hrvatskoj, time smo sve rekli. (Ako smo nekoga zaboravili nije namjerno.)
Svi ovi rezultati obavezuju sve sportaše, sportske djelatnike, trenere i suce da i u idućoj godini ustraju u svom radu, da rezultati budu još bolji i da konačno pokrenu odgovorne da se i oni uključe u taj rad i financiraju s više sredstava sve realne i ostvarive programe.
Josip FREILER

M. KLJAJIĆ: Pomagali smo u granicama mogućnosti

Za kraj smo ostavili izjavu predsjednika krovne sportske međimurske organizacije Zajednice sportova Međimurja Mate Kljajića:
- Protekla je godina za sve nas bila izuzetno teška, trudili smo se da sportu i sportašima pomognemo u granicama mogućnosti, napravili smo određene pomake. Nadam se da ćemo i u idućoj godini nastaviti takvim radom, trebalo bi nam unatoč svega biti bolje. S tim u vezi čestitam svim sportašima i sportskim djelatnicima, svima koji vole sport, svim Međimurcima i Međimurkama sretnu i uspješnu 2013. godinu. Istovremeno pozivam sve koji nam mogu pomoći da to učine, sportaši to znaju cijeniti, vratit će to još boljim rezultatima i uspjesima.

Dvije publikacije
Ovo je također prilika da najavimo dvije publikacije. Tijekom 2013. godine svjetlo dana ugledat će dvije sportske knjige - o košarci autora Stjepka Sorića i tenisu autora Zvonka Vertuša.

Izvor: 3010