Sport 02.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Uspješan šahovski kamp

Pod pokroviteljstvom Zajednice sportskih udruga grada Čakovca i Grada Čakovca i ove godine započeli su sportski kampovi pod motom ‘’Svaki tjedan sport - sport jedan 2014.’’. Od ukupno tridesetak disciplina, čast da prvi započnu sa akcijom dobili su šahisti. Šahovski kamp održan je u vremenu od 16. do 20. lipnja u organizaciji hrvatskog trećeligaša Šahovskog društva ‘’Međimurje’’ Čakovec. Odaziv učenika bio je nešto slabiji nego prošle godine, ali zato vrlo dobro i uspješno organiziran. Mjesto igre bila je II. osnovna škola na Jugu Čakovca, a glavni voditelj bio je profesor Stjepan Ovčar, koji inače vodi i Školu šaha u gradu Čakovcu. U radu su mu pomagali i iskusni šahisti gradskog društva, kao Zvonko Horvatić, Franjo Tkalčec, Antun Miholček, Krešimir Ivanek, Vladimir Lovrenčić i Vladimir Turk. Prijavilo se ukupno 26 učenika i učenica. Sudjelovali su mladi iz I., II. i III. Osnovne škole iz Čakovca, te Osnovnih škola iz Ivanovca i Novog Sela Rok. Prema uzrastu bili su zastupljeni učenici od 1. do 8. razreda. Rad se odvijao prema zacrtanom programu. Obrađivao se teoretski dio i mnogo više praktički dio. Većina učenika imala je već osnovnih saznanja sa prošlih kampova, a sa početnicima radili su uglavnom pomoćnici voditelja kampa. Paralelno se igrao i pojedinačni turnir, na kojem su igrali 20 šahista i šahistkinja. Prvo mjesto je osvojio Filip Novak iz II. Osnovne škole Čakovec sa 5,5 bodova iz 6 kola, drugi je bio Lovro Damiš također sa 5,5 bodova iz I.OŠ Čakovec, dok je treći bio Denis Toplek sa 5 bodova iz I.OŠ Čakovec itd. Sva trojica dobila su za nagradu šahovske medalje, za prvu zlatnu, za drugu srebrnu i za treće brončanu medalju.

Majstorski kandidat Vladimir Lovrenčić odigrao je tradicionalno šahovsku simultanku protiv 19 učenika i krajnji ishod bio je 15:4 u korist Lovrenčića. Nije izgubio niti jednu partiju ali protiv njega remije su postigli ovi učenici: Sara Škvorc, Iva Perčić, Lovro Damiš, Filip Novak, Martin Jambrović, Denis Toplek, Juraj Cesar i Marko Mihoci. Izgubili su Rea Cerjan, Dominik Toplek, Tin Belak, Vito Jambrošić, Lovro Pokrivač, Fran Medlobi, Karlo Štampar, Andrija Palašek, Florijan Blažeka, Orsat Luko Horvat i Matija Bujanić. Posebno priznanje i zahvalu treba odati ravnatelju škole i pomoćnom osoblju, koji su ustupili prostor, a tijekom kampa svim učesnicima bili ponuđeni sokovi.

Na kraju predsjednik čakovečkog šahovskog društva Dražen Berkopić svim sudionicima kampa podijelio je posebna priznanja za uspješno sudjelovanje i postignute rezultate.

Tekst i foto

Vladimir Turk

Izvor: 3088