Sport 14.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Ususret Svjetskom ribolovnom prvenstvu u Međimurju

U godini u kojoj grad Prelog obilježava 750. obljetnicu prvog spomena imena grada, Prelog postaje i centar svijeta. Barem za one koji se bave lovom ribe udicom na plovak, jer 61. po redu Svjetskom prvenstvu u lovu ribe udicom na plovak, natjecanju najvišeg ranga svjetske krovne ribolovne organizacije - Confédération Internationale de la Peche Sportive (CIPS) domicil na području grada Preloga od 7. do 14. rujna pruža Savez sportskih ribolovnih društava Međimurja, izravni nositelj organizacije do sada nezabilježene sportske manifestacije u Međimurju.
Kako teku pripreme i što sve obuhvaća organizacija svjetskog natjecanja sportskih ribiča objavljeno je na konferenciji za novinare u preloškom hotelu Panorama koju je sazvao Zoran Pfeifer, predsjednik Saveza sportskih ribolovnih društava Međimurske županije, a uz njega su pred novinare sjeli Ferenc Szalay, predsjednik CIPS-a, Vladimir Sever, predsjednik Hrvatskog sportskog ribolovnog saveza, Zoran Vidović, zamjenik župana međimurskog i Zdravko Kvakan, zamjenik gradonačelnika Preloga.
ČAKOVEC NEZAINTERESIRAN?!
- Organizacijski odbor formiran je prije dvadesetak dana, predsjednik je Zoran Pfeifer, a članovi su predsjednik HSRS-a Vladimir Sever, Matija Posavec, župan međimurski, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga, dužnosnici kojima upućujem javnu zahvalu što su prepoznali načaj manifestacije kojoj smo domaćini, a tu su i naši aktivisti i suradnici Tomislav Feldhofer, Miljenko Perko, Darko Oreški te Miljenko Brezovec, direktor PP-a Sjever HEP-a bez čijeg stručnog elaborata o mogućnostima organizacije prvenstva na kanalu hidroelektrane vjerojatno ne bismo uspjeli u organizaciji. Pokrovitelj 61. svjetskog prvenstva je predsjednik RH dr. Ivo Josipović, kojem također zahvaljujem na ukazanoj časti, a jednako zahvaljujem i svima koji su - na prvu informaciju da se organiziora jedna svjetska manifestacija u Međimurju - ponudili pomoć. Svečanosti otvorenja i finala prvenstva odvijat će se u samom Prelogu, na Trgu slobode, a žao mi je što onima koji me dnevno zovu i pitaju zašto se sve odvija u donjem dijelu Međimurja, a ne i u Čakovcu ne mogu drugo nego reći da Grad Čakovec nije pokazao ozbiljan interes za uključivanje u (su)organizaciju manifestacije. Tim veću zahvalnost dugujemo Gradu Prelogu u kojem su sve strukture, od Turističke zajednice do udruga priskočile i preuzele brojne zadaće, a podršku i suradnju imamo i od Grada Mursko Središće... A Svjetsko prvenstvo na koje nam - potvrđeno - dolaze sportski ribolovci iz 37 zemalja (očekujemo da će dolazak potvrditi još nekoliko reprezentacija) iznimna je prilika da cijelo Međimurje predstavi svoje potencijale, od krajolika, eno i gastro ponude do zavičajne baštine, rekao je Pfeiefer.
Z. Kvakan, zamjenik gradonačelnika Preloga, istaknuo je da je Grad počašćen povjerenjem koje im CIPS ukazuje. Podršku i organizacijsko-tehničku logistiku u ime Međimurske županije najavio je i zamjenik župana Zoran Vidović:
- Koliko mi je poznato, u Međimurju je više od 4.000 ribolovaca organiziranih u 36 sportskih ribolovnih društava, čak 600 aktivista je angažirano u organizaciji svjetskog prvenstva, očekujemo do deset tisuća gostiju i vjerujem da smo dorasli zadaćama koje smo preuzeli.
Ferenc Szalay dodaje:
- CIPS okuplja sportske ribolovce iz 78 zemalja u tri federacije - za slatkovodni i morski ribolov, te “mušičare”, a prvenstvo koje pripremamo iznimno je dobro pozicionirano geografski, u srcu Europe, zato je već sada odaziv dobar, a svoj su dolazak potvrdili upravo danas i reprezentativci Južnoafričke Republike.
Marijan Belči

Ribe, čuvajte se!
Natjecateljska staza 61. svjetskog prvenstva u lovu ribe udicom na plovak priprema se uz odvodni kanal HE Dubrava na potezu Sveta Marija - Donji Vidovec - Donja Dubrava, geografski gledano. Staza je duga 3.800 metara, kapaciteta 500 natjecateljskih boksova, uz lijevu obalu kanala. Iznad staze uređena će biti šetnica za publiku, ali i mjesto za štandove svih onih koji žele prikazati svoju gastro i etnoponudu, tradicijske proizvode, stare zanate. Svi smještajni kapaciteti u Međimurju već su rezervirani, sve do Toplica sv. Martin, najudaljeniji smještaj natjecatelja je na 35 km od staze, što je s međimurskim prometnim uvjetima bolje od do sada najboljih uvjeta na svjetskim prvenstvima.
Očekuje se ostvarenje od barem 6.000 noćenja za vrijeme prvenstva, međutim, niz je reprezentacija rezerviralo od lipnja nadalje smještaj radi višetjednih boravaka i upoznavanja staze, izlučnih internih natjecanja, tako da će se u nekoliko mjeseci znatno podići turistička potrošnja.

Izvor: 3072